Simonet qualifica el Ministeri de Medi Ambient "d'ecologistes de saló" per mor de la prohibició de cremar restes de poda i rostoll
El gerent d’Asaja, Joan Simonet, ha confirmat el diagnòstic del preu de tafona, cooperativa o mercat: ha minvat de manera dràstica la collita d’oliva a Mallorca, tant “a la muntanya com al Pla”.
De “fins a un 75%”, ha estat la minva, segons el representant agrari, que en una entrevista a IB3 Ràdio ha situat el motiu en les elevades temperatures de la primavera, “quan les oliveres treien flor”. La conseqüència evident és la baixada d’ingressos en un context de pujada, en canvi, dels costos.
I si la calor primaveral va perjudicar l’olivera fa uns mesos, ara continua generant-li un perjudici per mor de la temperatura tardorenca per damunt de l’habitual: genera boires matineres que ajuden “a l’aparició de mals”.
Per la part positiva, la calorada d’enguany ha jugat en contra de la mosca, que no ha pogut desenvolupar la plaga que malauradament afecta les anyades d’aquest cultiu.
Ha plogut i ha de ploure
La pluja de principi d’octubre ha estat benvinguda pel pagès perquè “ajuda a les primeres sembres de cereal i farratge” que, a més, amb la bona temperatura ha crescut acceleradament. Emperò això no servirà si no arriba més aigua i continua eixugant-se la terra. I és que la del camp és una cursa a llarg termini necessitada del compliment de cicles i regularitats climàtiques, tot i que constantment resulta malparada en aquest sentit.
“Ecologistes de saló” per la Llei de Residus
Joan Simonet ha qualificat d”ecologistes de saló” els responsables de la Llei de Residus que prohibeix la crema de restes de poda, rostoll i altres derivats de l’activitat agrícola i la servicultura. Es refereix al Ministeri de Medi Ambient, responsable d’una norma amb les hores comptades després que tots els partits fora del Govern al Congrés han votat per la seva derogació, “i posa el mac a terra”, almanco en aquest punt que ha aixecat tanta polèmica.
“Són mesures equivocades que no tenen en compte l’activitat agrària”, ha afegit l’enginyer agrònom i exbatle popular alaroner, que ha argumentat “no es pot triturar la branca perquè la majoria no té maquinària, o si la té o la pot tenir, no la pot fer arribar a l’explotació”. A més, ha afegit que la poda és una manera de fer desaparèixer malalties com la Xylella, “encara present al camp mallorquí”.
Poca oliva de taula mallorquina: no n’hi haurà ni per vendre a pes en els mercats
Perilla la collita d’oliva mallorquina per la manca de pluges
Segons fonts de la Guàrdia Civil, el succés ha ocorregut a les 17.45 hores en un establiment de menjar tradicional molt conegut
Es tracta d'un britànic de 40 anys