X

El PSOE diu que l’acord amb Junts és per a la legislatura i no sols per a la investidura

Llegeix aquí el document del pacte, que s'ha tancat aquesta matinada i inclou una amnistia "sense noms" amb el procés independentista del 2012 al 2023

09/11/2023

El PSOE diu que l’acord amb Junts és per a la legislatura i no sols per a la investidura

Foto: EFE

24

El PSOE i Junts han tancat la matinada d’aquest dijous un acord per a investir el president del Govern en funcions i candidat socialista a la reelecció, Pedro Sánchez. El pacte inclou l’amnistia i casos de ‘lawfare’ o ‘guerra judicial’; els dirigents independentistes es refereixen amb aquest terme al que consideren una persecució per part de jutges i magistrats per motius polítics.

➡  Llegeix el document de l’acord entre PSOE i Junts

En una compareixença de premsa del secretari d’Organització, Santos Cerdán, ha assenyalat que es tracta d’un acord per a la legislatura i no només per a la investidura. També ha dit que una futura amnistia no inclou “noms” i cobreix a les persones relacionades “directament o indirectament” amb el procés independentista “entre 2012 i 2023”.

El líder de Junts, Carles Puigdemont, ha comparegut també en una compareixença davant els mitjans per explicar l’acord. Puigdemont ha assegurat que l’acord al qual ha arribat amb el PSOE sobre la llei d’amnistia que desencalla la investidura de Pedro Sánchez, obre una “etapa inèdita” i va condicionar l’estabilitat de la pròxima legislatura als avanços dels pactes. “Es condiciona la legislatura als avanços i no sols als compliments” del pacte amb el PSOE.

Els negociadors de JxCat i el PSOE han aconseguit tancar l’acord en les últimes hores després d’uns dies d’intensificació dels contactes, amb múltiples intercanvis de documents per a polir el redactat de la llei d’amnistia i evitar que els seus possibles beneficiaris puguin veure’s afectats per interpretacions restrictives. Una llei d’amnistia que haurà de registrar-se en els pròxims dies, abans del debat d’investidura de Pedro Sánchez, que s’espera que tingui lloc la setmana que ve.

La llei d’amnistia ha estat el principal escull per a l’acord, i finalment, tots dos partits la defensen “per a procurar la plena normalitat política, institucional i social com a requisit imprescindible per a abordar els reptes del futur immediat”. Els dos partits s’han compromès al fet que la llei inclogui tant als responsables com als ciutadans que, abans i després de la consulta de 2014 i del referèndum de 2017, han estat objecte de decisions o processos judicials vinculats a aquests esdeveniments.

En aquest sentit, assenyalen que “les conclusions de les comissions de recerca que es constituiran en la pròxima legislatura es tindran en compte en l’aplicació de la llei d’amnistia en la mesura que poguessin derivar-se situacions compreses en el concepte ‘lawfare’ o judicialització de la política, amb les conseqüències que, si és el cas, puguin donar lloc a accions de responsabilitat o modificacions legislatives”. L’expresident Carles Puigdemont ha vingut exigint que la llei d’amnistia s’apliqués a aquests casos que, segons ha denunciat, impliquen ” un ús estratègic de les lleis per a perjudicar dissidents”.

Notícies relacionades >

09/11/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT