X

El renou subaquàtic, un impacte negatiu també per la posidònia

Els efectes davant l'exposició a renous forts són immediats i irrecuperables en aquesta planta marina

15/05/2023

El renou subaquàtic, un impacte negatiu també per la posidònia

Imatge d'arxiu.

12

El canvi climàtic, la contaminació de la mar i també el renou afecten les praderies de posidònia. Festes com les de la setmana passada a la Colònia de Sant Jordi, en què aquesta planta marina està exposada a certes freqüències, poden contribuir a la reducció d’aquesta espècie. Però el que té més impacte sobre la posidònia és el renou subaquàtic.

La Universitat Politècnica de Catalunya ho estudia des de fa anys. Marta Solé Carbonell és la investigadora principal d’aquest estudi i forma part del Laboratori d’Aplicacions Bioacústiques de la UPC. Assegura que els efectes davant l’exposició a renous forts són immediats i irrecuperables.

Són les barques i altres mitjans de transport motoritzats els que generen més quantitat de renou a la mar. Tot i que el soroll subaquàtic és el més perillós, el que es produeix a la superfície —com en el cas de les festes en vaixells— també tenen efectes perjudicials. Bartomeu Rosselló, enginyer expert en acústica aplicada i CEO del laboratori d’assaig acústic Avalua, creu que és un problema que no hi hagi cap normativa sobre contaminació acústica a la mar, si bé existeixen reglaments a les ciutats. Rosselló explica que el renou en el medi marí ha anat augmentant molt significativament.

Tant Solé com Rosselló, creuen que la solució implica regular-ho amb mesures com el límit de la circulació a zones determinades i motors més silenciosos. La vigilància d’aquestes normes, espera l’enginyer, acabaran establint un canvi en els hàbits dels navegants.

Notícies relacionades >

15/05/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT