societat

El ritme de vacunació a les Illes Balears: el 28% de la població diana immunitzada

Ahir es varen administrar més de 15.000 dosis d'alguna de les vacunes contra la Covid-19 a les Balears


Ahir es varen administrar més de 15.000 dosis d’alguna de les vacunes contra la Covid-19 a les Illes Balears. Ara mateix hi ha més de 276.000 persones amb la pauta de vacunació completa, són més de 9.000 només ahir i suposen el 28% de la població diana.

La situació a les Illes Balears pel que fa a la Covid segueix millorant. La incidència acumulada a les Illes en aquest moment és de 41 casos per cada 100 mil habitants a 14 dies. I de 20 casos a 7 dies. Salut ha notificat avui la mateixa xifra de curats que de nous contagis. Avui sumen 34 casos nous de coronavirus i també 34 persones més donades d’alta en les darreres hores. Avui no s’han notificat noves defuncions i, per tant, els casos actius no varien respecte d’ahir. La taxa de positivitat avui torna a situar-se per damunt de l’1%.

El director general del Servei de Salut, Juli Fuster, assegura a IB3 Notícies que “l’obertura dels centres de salut a la vacunació ha ajudat a descongestionar la resta de punts de vacunació”. De fet, en aquests moments, els ciutadans de Mallorca ja poden demanar cita per vacunar-se als centres de salut, a través del BITCITA. Des que s’inicià la campanya de vacunació, només s’havien vacunat als centres de salut “aquells grups de la població prioritzats per l’estratègia de vacunació del Ministeri. Parlam de residències, centres de dia o persones majors de 80 anys”, explica la Subdirectora d’Infermeria d’Atenció Primària, Noelia Martín.

Per tant, el fet que els quatre pavellons segueixin actius i la suma dels 46 centres de salut de l’illa contribueix a l’accelaració del ritme de vacunació i facilita l’obtenció de cita als residents.

Es calcula que a cada centre s’injecten unes 120 dosis al dia, és a dir, unes 5.500 dosis en total només als centres de salut. La vacunació es fa en horari d’horabaixa per tal que el servei d’atenció primària no hagi d’aturar la seva activitat.

Manca d’infermeres

Per solucionar el problema de manca de professionals en el sector i baixes per vacances, des d’Atenció Primària ofereixen a les infermeres la possibilitat de canviar de torn o de fer hores extres per tal de poder dur a terme el servei d’Atenció primària els dematins i la vacunació els horabaixes.

De fet, la pandèmia ha evidenciat la manca de professionals d’infermeria a les Illes. El Servei de Salut ha fet una crida per contractar personal del sector per cobrir vacances i susbtitucions a Mallorca, Menorca i a Eivissa. La crida és per la incorporació immediata durant el mes de juny als llocs de feina, coincidint amb la graduació d’un centenar d’infermeres que han cursat la carrera a la UIB.

La directora del Col·legi d’Infermeria de les Illes Balears (COIBA), María José Sastre, explica que ”ja ho tenim tot preparat per poder col·legiar-les entre el dia 14 i 15 de juny, perquè dia 16 puguin començar a fer feina”. Un dels objectius, segons el COIBA, és  “aconseguir que les graduades en infermeria no marxin a treballar a fora de les Illes. La qual cosa passa per millorar les condicions laborals, donar estabilitat i fer més oposicions”, assegura Sastre.

Segons el COIBA la manca de professionals s’ha evidenciat durant la pandèmia, ja que durant anys infermeres de la Península venien a les Illes a fer feina de manera temporal. Però, a conseqüència de la pandèmia, tenen feina a les seves comunitats.

Els professionals que estiguin interessats a prestar aquests serveis, han afegit, poden informar-se per mitjà de la web de l’IB-Salut. Els professionals que es vulguin inscriure han d’enviar un correu electrònic per a informar de la seva disponibilitat a l’adreça bolsaunica@ssib.es i en l’assumpte han d’indicar ‘nomenament infermer/infermera‘.

En el cos del missatge han d’indicar les dades de contacte i també han ressaltat la conveniència d’adjuntar el currículum i que indiquin en quina àrea o processos tenen experiència i en quina illa o en quines illes estan disposats a treballar.

Vacunació durant les vacances

La Comissió de Salut Pública tractarà avui horabaixa una proposta d’actuació respecte la vacunació de les persones que es traslladin temporalment a una altra comunitat autònoma per a les seves vacances.

Una iniciativa que haurà de ser també analitzada al Consell Interterritorial de Salut, tenint en compte sobretot la redistribució de les dosis assignades a cada autonomia en funció de la seva població flotant a l’estiu.

També, l’ús de la mascareta en espais exteriors serà un dels altres punts a abordar per la Comissió. Fernando Simón va tornar a reiterar ahir que la retirada de la mascareta en espais exteriors serà prest.

Tot i així, recorda que el seu ús a l’interior encara és molt necessari.


Fins quan serà obligatòria la mascareta en exteriors?

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

Cercador |


més contingut relacionat

Accidents i retencions a les carreteres de Menorca a causa de la Dana

Els bombers rescaten un grup de ciclistes i una dona atrapada dins el seu vehicle a Cala Pilar

Les pluges desborden el torrent de Son Granot i aneguen cases i naus industrials a Ferreries

L'Ajuntament demanarà la declaració de zona catastròfica

La gota freda deixa importants inundacions al Port d’Alcúdia, Platges de Muro i Alcúdia

A Mallorca, l'112 ha actuat a 80 incidències durant el dia d'avui {rela}Incidències per les tempestes: torrents desbordats, inundacions, carreteres...

El Llatzaret acull una nova edició de l’Escola de Salut Pública de Menorca centrada en els reptes de la post pandèmia

L'acció comunitària en salut centra un dels sis cursos presencials que s'hi celebren