economia

Els sindicats denuncien que la patronal deixa els fixos discontinus fora dels ERTOs

Assenyalen el transport discrecional on no existeix la garantia d'ocupació de sis mesos de l'hosteleria i el comerç

Els+sindicats+denuncien+que+la+patronal+deixa+els+fixos+discontinus+fora+dels+ERTOs

Majoritaris en el transport discrecional, bona part dels fixos discontinus hi queden fora dels ERTO's des de l'1 de juliol


“Hi ha empreses importants del sector del transport discrecional amb actituds de cacic que freguen el delicte: proposen als treballadors que acceptin pagar de la seva butxaca les despeses que pugui tenir l’empresa per mantenir-los a l’ERTO… Mantenir-los dins l’expedient a canvi, per exemple, que l’any que ve se’ls baixi el salari o altres complements salarials com poden ser dietes o transport“, apunta José García, secretari de Mobilitat d’UGT. Ho fa al respecte de la denuncia que la patronal d’aquest servei de transport que viu del turisme està deixant els fixos discontinus fora dels seus Expedients de Regulació Temporal de l’Ocupació. Això és, el 95% dels seus treballadors.

Aquestes acusacions les ha negat Rafel Roig, president de la Federació Balear de Transport, qui es defensa dient que sense ajut de l’Estat és “inviable” mantenir el 65% de les cotitzacions per aquests llocs de feina. A més, acusa els sindicats de no cedir en drets laborals adquirits per remuntar la situació: “vàrem fer una proposta de viabilitat en què no es tocava el sou; en tot cas, es va parlar d’actuacions sobre complements i jornada”. Recrimina el president de la Federació que els sindicats es tancaren en rodó davant la proposta de la patronal amb vistes d’una situació a què atribueix unes xifres actuals d’entre el 5 i el 10% d’ocupació de negoci i un 5% de la plantilla activa.

L’atac a la voluntat negociadora dels sindicats el respon Pep Ginard de CCOO que explica que la Federació pretenia una “quitança” de l’augment salarial establert per conveni per enguany en comptes d’aplaçar-lo com s’ha fet a hosteleria i comerç. “Es pretenia una desregularització del conveni”, es queixa Ginard. Pensa que les empreses no volen assumir les pèrdues derivades de la crisi del coronavirus en detriment de l’interès dels treballadors i a cost dels doblers públics.

El conseller de Treball, Iago Negueruela admet que fa falta reforçar l’ajut a les empreses però reivindica que cap no es desmaqui dels acords socials pactats per mantenir els llocs de feina, inclosos els dels fixos discontinus. “Les mesures que es demani pactar amb el govern d’Espanya, han de ser per les empreses que mantenguin els treballadors actius… S’ha de fer un esforç reiterat per part de totes les empreses”, ha dit Negueruela.

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

Cercador |


més contingut relacionat

El Corte Inglés es compromet que les 3.000 baixes de la plantilla siguin “voluntàries”

Els sindicats han destacat "el tarannà dialogant" de l'empresa

Agències de viatges i hotelers esperen un efecte dòmino gràcies a l’anunci de Tui Fly

Creuen que, en breu, altres aerolínies anunciaran que tornen a volar a les Illes

Autoritzen la manifestació del sector de la restauració aquest dilluns a Palma

La protesta recorrerà els principals carrers de Palma i finalitzarà davant del Consolat de Mar

El Govern estudia modificar el llindar i que més turistes s’hagin de fer la PCR per Setmana Santa

Ara mateix, les restriccions afecten les comunitats autònomes amb una incidència acumulada a 14 dies superior a 150 casos per...