X

Els alumnes de Balears tornen demà a les aules amb la taxa de vacunació més baixa de tot l’Estat, un 18,8%

Balears està per davall dels percentatges de Catalunya, amb un 27,1% de població infantil vacunada, el 29,7% de la Comunitat Valenciana i el 29,9% de Madrid

09/01/2022

Els alumnes de Balears tornen demà a les aules amb la taxa de vacunació més baixa de tot l’Estat, un 18,8%25

15

Demà, els alumnes de Balears tornen a les aules després de l’aturada de Nadal i ho fan amb la taxa de vacunació entre la població infantil més baixa de tot l’Estat, molt lluny del 27,1% de Catalunya, el 29,7% de la Comunitat Valenciana i el 29,9% de Madrid. Segons Sanitat, són 84.217 els menors d’entre 5 i 11 anys s’haurien de vacunar a les Illes, i fins divendres, ho han fet prop de 15.900 nins. És un 18,8% dels infants.

A Espanya, són 3.349.276 els menors d’aquest grup d’edat que han de ser vacunats i ja s’ha inoculat la primera dosi el 32,1% dels nens. El passat 15 de desembre se’ls va començar a administrar el sèrum i, en menys d’un mes, ja l’han rebut 1.076.522.

 

Demà tornen els alumnes a les aules amb canvi de protocols i una situació complicada a causa de les baixes dels mestres per COVID. Si a una classe hi ha 5 casos positius, s’aplicarà la quarantena. Fins ara es feia quan hi havia dos contagiats. El període de quarantena de 7 dies serà obligatori, també quan l’afectació sigui del 20% o superior.

Sempre mascaretes obligatòries, mesuradors d’aire i filtres HEPA, encara que no a totes les aules. Es mantenen, doncs, els protocols de seguretat durant el segon trimestre.

Però, davant l’anunci de la imminent pujada de contagis, avisen als pares que és primordial vacunar els infants. Ja s’ha obert la cita de 5 a 11 anys i demanen que no els duguin a classe si tenen símptomes.

Pel que fa a alumnes de secundària, gairebé el 90% estan vacunats i més del 90% dels professors tenen la pauta completa. Però, hi ha moltes baixes, 31, i podrien augmentar.

Dels 19.000 docents que hi ha a les Illes, 206 no tornaran a classe demà. Són de baixa laboral per malaltia comuna, 91 a educació infantil i primària, 84 a secundària.

QUARANTENES A PARTIR DE CINC ALUMNES CONTAGIATS: 

Aquest divendres, Sanitat va recomanar a les comunitats que només apliquin la quarantena de tota la classe si hi ha 5 o més infectats o el 20% de l’alumnat, ja que amb 4 o menys es considerarà que són casos esporàdics i no es plantejarà l’aïllament. Seran ara les autonomies les que decideixin si apliquen o no la mesura. De moment, Balears s’hi adhereix.

Alguna d’elles ja ha avançat els seus protocols, com la de Madrid: en aquest cas, els alumnes de fins a 12 anys que hagin estat contacte estret d’un positiu no hauran de guardar quarantena, sigui quina sigui la seva situació vacunal. També s’ha manifestat Andalusia, partidària de relaxar les quarantenes, si bé davant l’aparició d’un brot deixarà la decisió en mans de la Conselleria de Salut i Famílies.


L’STEI critica que només puguin fer quarantena les aules amb més de cinc positius Covid

EL DECÀLEG PER ASSISTIR A CLASSE: 

1.- Què han de fer els contactes estrets?

Han de romandre al seu domicili i fer la quarantena durant els 7 dies posteriors a l’últim contacte amb un cas confirmat tret que hagin rebut una pauta de vacunació completa. En les situacions en què la persona estigui exempta de quarantena, ha d’evitar el contacte amb persones vulnerables, ha de continuar duent la màscara en les seves interaccions socials i no pot acudir a esdeveniments multitudinaris.

2.- Cal prendre’s la temperatura abans d’anar a l’escola?

És recomanable la presa de temperatura per detectar la presència de febre abans de sortir de casa, a més de parar esment a qualsevol altre símptoma compatible amb la infecció.

3.- Què es fa si hi ha un brot en un centre?

Les mesures poden variar des d’extremar la prevenció i la higiene en el centre educatiu (distància física, ús de màscares, rentat de mans) i indicar l’aïllament dels casos i la quarantena del grup de convivència estable o dels contactes estrets; o estendre’s al tancament de les classes afectades, del curs o, en última instància, el tancament del centre.

4.- Quan la PCR és positiva durant diverses setmanes, però ja no hi ha símptomes, es pot anar a classe?

Una PCR positiva durant molt de temps no té per què indicar capacitat de transmissió, pot indicar presència de virus sense capacitat de contagiar una vegada superat el temps d’aïllament. No serà necessària la realització d’una PCR per aixecar l’aïllament.

5.- Què passa si hi ha un nin/a amb símptomes en la classe?

La presència de símptomes pot deure’s a moltes malalties, no només a la Covid-19. Fins que es confirmi o descarti el diagnòstic, la resta de companys de la classe, sempre que no presentin símptomes, han de continuar acudint al centre educatiu normalment. Les persones que conviuen amb els menors que han començat amb símptomes sí que han de quedar-se a casa si no estan vacunades.

6.- Què fer si apareixen símptomes?

Si un alumne/a o personal del centre presenta símptomes compatibles no ha d’acudir al centre educatiu. S’ha de contactar telefònicament amb el centre de salut o amb qui la comunitat autònoma hagi designat, o amb el telèfon de referència de la CCAA, perquè avaluïn si els símptomes corresponen a la COVID-19 i si és necessària la realització d’un test. Fins que es rebin indicacions per part dels sanitaris, la persona que ha iniciat símptomes ha de quedar-se a casa i limitar al màxim els contactes. Si hi ha símptomes de gravetat o dificultat respiratòria, s’haurà de telefonar a l’112.

7.- Què han de fer els que no són contacte estret?

Qui no sigui un contacte estret continuarà assistint al centre educatiu. L’activitat docent es manté per a la resta de l’alumnat.

8.- Què passa amb la ventilació?

La mala ventilació afavoreix l’increment de la transmissió del coronavirus de manera significativa. Es recomana ventilació natural creada, si és possible de manera permanent, amb obertura de portes i/o finestres oposades o en costats diferents de la sala, per afavorir la circulació de l’aire. Es ventilaran amb freqüència les instal·lacions del centre, almanco durant 10-15 minuts a l’inici i al final de la jornada, durant l’esbarjo, i sempre que sigui possible entre classes.

9.- Poden compartir-se objectes a l’escola? 

Es compartir objectes de qualsevol material, papers o llibres a l’àmbit escolar extremant la higiene de les mans i evitant tocar-se nas, ulls i boca. Quan són objectes que s’hagin d’utilitzar per grups diferents, s’aconsella que es facin net entre l’ús d’un grup i l’altre.

10.- Quan i com s’han de rentar les mans?

S’aconsella després d’estar en contacte amb superfícies possiblement brutes o tocades per uns altres, i almanco a l’entrada i a la sortida del centre educatiu, abans i després del pati, de menjar i sempre després d’anar al lavabo. S’ha de realitzar preferentment amb aigua i sabó o, en defecte d’això, gel hidroalcohòlic. S’ha de tenir en compte que quan les mans tenen brutícia visible a simple vista, el gel hidroalcohòlic no és suficient, i és necessari fer ús de l’aigua i el sabó.

09/01/2022

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT