X

Els costos de la insularitat comprometen la viabilitat del sector lacti

"Les explotacions van tancant una darrere l'altra, o perquè la indústria les convida a tancar o bé perquè el preu que els paga la llet és molt baix"

17/03/2025

Els costos de la insularitat comprometen la viabilitat del sector lacti

Isabel Infantes / Europa Press

139

El sector lacti de les Illes Balears no passa pel seu millor moment. De fet, arrossega anys crítics i el degoteig de tancaments d’explotacions és constant des de fa anys. Tant els ramaders com la indústria alimentària lamenten que els sigui pràcticament impossible competir amb els productes de la Península. A Menorca, la fàbrica de formatges La Payesa, salvada fa un any in extremis de la desaparició, valora si haurà de deixar de comprar aquest estiu, llet d’algunes explotacions. I a Mallorca, la granja Son Suau de Manacor n’ha deixat de produir, i amb aquesta ja són set les que han desaparegut en dos anys.

“Les explotacions van tancant una darrere l’altra, o perquè la indústria les convida a tancar o bé perquè el preu que els paga la llet és molt baix i els costos de producció es mengen tot el guany i les explotacions no són rendibles”, ho explica Joana Mascaró, secretària executiva de la unió agrària Upa.

Fa dos anys hi havia 18 explotacions a Mallorca, i fa vint anys, devers 50. Ara només en queden 11, després de l’anunci, l’any 2023, del grup català Damm, propietari d’Agama, de reduir-ne la producció. Mascaró lamenta que es pagui un preu molt baix al productor, d’entre 46 i 48 cèntims el litre de llet: “El poder de negociació que tenim nosaltres ara mateix és pràcticament nul, perquè hi ha dues indústries i has de vendre al preu que et diuen. Treure la llet cap a la península o cap a un altre lloc també és inviable, a causa dels costos de la insularitat“.

A més considera que fa falta més consciència de consum de producte local, i a les administracions els demana mecanismes per compensar els sobrecostos de la insularitat. Els problemes de rendibilitat s’estenen també a la indústria. Un exemple en són les fàbriques formatgeres de Menorca. Allà, l’any passat l’empresari Sebastià Triay Fayas va liderar una operació per comprar La Payesa. Calcula que fan feina amb 5 milions de litres anuals, de 12 explotacions diferents. Però encara desconeix si serà viable continuar amb aquest volum quan acabi els contractes de compra que caduquen el juny.

Aquest cap de setmana, a la Fira del Camp d’Alaior, el conseller d’Agricultura, Joan Simonet ha reivindicat la unitat entre administracions, consumidors i pagesos per promoure el producte local. La setmana que ve es reuneix la Mesa del Sector Lacti per analitzar el Pla Provilac, que preveu ajudes per mantenir l’estructura productiva de Menorca.

Als problemes de rendibilitat del sector s’hi suma la duresa de les feines ramaderes, que fa que sigui molt complicat trobar relleu generacional a les finques. És el cas de Son Suau, a Manacor, una de les granges més importants. Després de quaranta anys venent llet per Agama, Baltasar Martí i Coloma Mascaró, el desembre en varen aturar la producció i només s’han quedat amb algunes vedelles joves per vendre: “En fa, de pena, perquè tu veus allò que has muntat, que ho has viscut, i d’un dia per l’altre, t’ho treus de sobre. És veritat que encara em queden alguns animals, que durant un any o dos els aniré donant sortida”.

Feien comptes jubilar-se el setembre. Però finalment ho varen avançar uns mesos i varen deixar de produir el desembre perquè l’empresa lletera no n’hi comprava més. Una mostra de la delicada situació en el sector.

 

Notícies relacionades >

17/03/2025

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT