X

Els possibles pactes, els ‘no’ i emperons per formar Govern

13/11/2019

Els possibles pactes, els ‘no’ i emperons per formar Govern

14


Tots els resultats de les eleccions generals del 10 de novembre

Comença la negociació per formar el nou Govern central. Després que el secretari general del partit socialista, Pedro Sánchez, i el líder de la formació morada, Pablo Iglesias, signassin aquest dimarts un preacord de govern, ara s’obre el procés per cercar suports a la investidura. El preacord inclou els eixos prioritaris d’un govern progressista de coalició, amb Iglesias com a vicepresident. S’apunta, a més, que Unides Podem obtengui tres ministeris. Segons els signants, el nou govern es regirà pels principis de “cohesió, idoneïetat, lleialtat i solidaritat governamental”. Aquest govern de coalició progressista seria el primer en la història recent de la democràcia a Espanya.

De moment, Unides Podem consultarà a la seva militància si dóna suport a la coalició amb el PSOE, però encara no s’ha anunciat la data. També farà la consulta el PSOE, en aquest cas serà el 23 de novembre.

Per formar aquest nou govern, fa falta treure la calculadora per veure si, en una segona votació, treurien més vots a favor que en contra. Ja sabeu que en una segona votació al Congrés, no es necessita majoria absoluta sinó simplement treure més vots a favor que en contra.

Per una part, els ‘sí’ que tenen assegurats per investir Pedro Sánchez són els del PSOE, Unides Podem i Más País. Sumen 158 diputats,  a 18 de la majoria. En aquest grup, s’hi podrien afegir el diputat del Partit Regionalista de Cantàbria, que ja va donar suport a Sánchez la passada legislatura; el BNG i el PNB també s’han mostrat favorables al sí a facilitar la investidura- però esperen “concretar acords” a la roda de contactes, igual que Terol Existeix. Un dels dos diputats de Coalició Canària també ha dit que és favorable al pacte i l’altre, de moment, no ha dit que no i amb això, estaríem en un escenari de 168 diputats al sí.

Aquests vots que no són suficients en una primera votació, però, pot ser, sí, en una segona, això sí, sempre que Esquerra Republicana i Bildu s’hi abstenguin. En aquest grup sembla que també hi hauria l’altre diputat de Coalició Canària. Esquerra Republicana condiciona la seva abstenció a una mesa de negociació política. Demana que Espanya s’assegui a dialogar per solucionar el conflicte català. En cas contrari, insisteixen que votaran no al govern de coalició entre PSOE i Unides Podem. El coordinador nacional d’Esquerra Republicana, Pere Aragonès, reclama que la negociació sigui entre iguals: institucions catalanes i Estat.

A l’altre costat, al costat del ‘no’ a la investidura de Sánchez hi ha PP, Vox, Ciutadans i Navarra Suma. I també Junts per Cat i la CUP, que han dit que hi votaran en contra. En total, sumen 163 ‘no’. Tot i que, un canvi de darrera hora, podria donar un diputat més a aquesta suma.

Segons el darrer resultat provisional del vot dels residents a l’estranger, donaria un diputat més al PP per Biscaia, que el perdria el PNB. El PP obtindria així 89 escons.

El calendari

L’única data segura en el calendari, d’aquí a una possible investudura, és dia 3 de desembre. ENTRVO És quan s’han de constituir les noves Corts. L’endemà, 4 de desembre, el Rei Felip podria iniciar la roda de consultes amb els diferents partits… I es podria allargar fins a l’11 o 12 de desembre. Després, el Rei proposaria Sánchez per a la investidura… si constata que té els suports necessaris. Dia 16 de desembre començaria el Debat d’Investidura i dia 17 seria la primera votació… Sense majoria absoluta per investir Pedro Sánchez, 48 hores després es faria la segona votació. Si la supera, Sánchez podria jurar el càrrec just l’endemà, dia 20 de desembre.

Més informació:


Els polítics balears discrepen sobre l’acord nacional entre PSOE i Podem
Primera reunió del Comitè Permanent de Ciutadans després de la dimissió d’Albert Rivera

 

13/11/2019

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT