X

Es confirma el segon cas d’Òmicron a Balears i es posa en marxa la web per verificar el certificat Covid

Salut també ha confirmat aquest divendres el segon cas de la variant Omicron a Balears, una persona jove que roman aïllada, i ha notificat 343 nous casos de Covid-19 i una nova defunció

03/12/2021

Es confirma el segon cas d’Òmicron a Balears i es posa en marxa la web per verificar el certificat Covid

EFE/

Redacció


Menorca passa a Nivell 3 i Mallorca, Eivissa i Formentera es mantenen a Nivell 1

La Conselleria de Salut ha confirmat aquest divendres dematí el segon cas de la variant Òmicron a Balears, que es una persona jove que roman en aquests moments aïllada a l’hotel pont de Palma. També ha notificat 343 nous casos de Covid-19 i una nova defunció, d’un home de 85 anys a Mallorca, d’un total de 1.027 defuncions des que va començar la pandèmia. També ha informat de 198 altes epidemiològiques i 144 casos en seguiment. Menorca, se situa en Nivell 3, ja que frega el risc extrem, amb una incidència acumulada de 497 casos per 100.000 habitants a 14 dies.

La consellera de Salut, Patricia Gómez, ha informat que ja està en marxa la web per verificar el certificat Covid, verificacovid.ibsalut.es, que es demanarà a partir de demà dissabte a bars i restaurants de totes les Illes. El sistema funciona a través del telèfon mòbil i permet escanejar el codi QR del certificat Covid. A Mallorca, Eivissa i Formentera (en Nivell 1) es demanarà aquest certificat a residències, discoteques, sales de ball, restaurants amb més de 50 persones, bars de cop i pubs. A Menorca, que ha passat a Nivell 3, també es demanarà a refugis, hostals i albergs i altres establiments turístics si tenen habitacions compartides. També a cinemes i a esdeveniments culturals on es permet el consum de menjar o beguda, gimnassos, circs i a acadèmies de ball.

En aquest sentit, Gómez ha agraït la celeritat per tal de facilitar l’emissió dels certificats Covid. De fet, en els darrers dos dies s’han emès 25.534 certificats.

ES CONFIRMA EL SEGON CAS D’ÒMICRON: 

Aquest divendres dematí, el Servei de Microbiologia de l’Hospital Son Espases ha confirmat el segon cas de la variant òmicron. Es tracta d’un home de 31 anys procedent de Sud-àfrica va donar ahir horabaixa positiu en el test d’antígens que li feren en arribar a l’aeroport de Son Sant Joan, a Palma. Prèviament, havia fet escala a Etiòpia i a Frankfurt i en cap cas havia donat positiu en les proves diagnòstiques. Es tracta, per tant, d’un home natural de Sud-àfrica que havia viatjat a Mallorca per motius de feina. L’home és asimptomàtic i com que no disposa de residència a Mallorca, es troba aïllat a l’hotel pont Palma Bellver, on haurà de fer quarantena 10 dies.

Com es va fer ja dimecres amb el primer cas detectat, l’home va ser traslladat a Son Espases on se li va fer una PCR per determinar o no la presència de la variant òmicron. Ara està aïllat a l’hotel pont on, en cas de confirmar-se, hi haurà de fer quarantena 10 dies.

Ara mateix a l’hotel pont, on està aïllat aquest segon cas d’òmicron a Palma, hi ha allotjades 14 persones. En el de Menorca n’hi ha 2 i 3 en el d’Eivissa. En total 19 persones que passen quarantena en aquests establiments, que estan habilitats per a aquelles persones que no es poden aïllar de manera correcta a ca seva o que han donat positiu mentre eren de visita aquí. Així ara mateix 9 són turistes estrangers, un nacional i la resta són residents. Els nous positius segueixen augmentant a totes les illes. En total, aquesta setmana se n’han notificat més de 2.000, una xifra que no es registrava des de finals d’agost. Avui es notifica una nova defunció: és un home de 83 anys que va morir la setmana passada a Mallorca, i el total és ja de 1.027 víctimes. La situació als hospitals, de moment, continua estabilitzada.

Les persones que més es contagien en aquests moments continua sent la franja de població entre els 20 i els 50 anys.

LA SITUACIÓ ALS HOSPITALS: 

Quant a la situació a nivell hospitalari, des de l’Executiu han destacat que es registra un empitjorament moderat en les últimes setmanes, amb una certa estabilització a nivell d’ingressos a UCI i un increment més marcat a nivell d’ingressos a planta.

S’aprecien, això sí, diferències significatives entre illes, especialment a nivell d’ocupació d’UCI. L’ocupació a planta es troba en nivells de risc baix a totes les illes (2,90% a Mallorca, 3,03% a Menorca i 3,32% a Eivissa). Quant a l’ocupació d’UCI, Mallorca (amb un 7,51%) es troba en risc baix, i Menorca (amb un 18,5%) es troba en nivells de risc alt, amb cinc pacients covid a UCI, mentre que l’ocupació d’UCI a l’illa d’Eivissa es troba en situació de nova normalitat (0%).

LA SITUACIÓ A LES RESIDÈNCIES: 

Quant a la situació a les residències, Salut informa de 6 positius actius confirmats entre usuaris de residències de gent gran i 12 treballadors amb diagnòstic confirmat i actiu. Concretament hi ha tres usuaris positius actius, un d’ells hospitalitzat, a la residència de les Hermanitas de los Pobres, un usuari positiu actiu, hospitalitzat a la residència Costa d’en Blanes i un usuari positiu actiu hospitalitzat a la residència de Capdepera. A Eivissa, hi ha un usuari positiu actiu a la residència de Can Blai i dos treballadors positius actius.

El portaveu del Govern, Iago Negueruela, preguntat pel “temor” del Govern a l’efecte de la variant òmicron a l’arxipèlag durant el pont de desembre i de cara a les festes de Nadal, ha advocat per “esperar i ser prudents”. “Tenim molts mecanismes de protecció i mesures que estam adoptant fins al 24 de gener de 2022”, ha assegurat. També ha dit que cal acostumar-se a aquest marc i a les mesures de seguretat fins a finals del gener vinent i ha insistit en la importància d’accelerar la vacunació en grups que encara no ho han fet per tenir una “major tranquil·litat” de cara a aquesta nova variant.

CAMPANYA DE VACUNACIÓ:

Continua, d’altra banda, la campanya de vacunació. Els professionals sanitaris es podran vacunar amb la dosi de reforç des d’aquest dissabte i fins el diumenge 12 de desembre. Ja poden demanar cita a través del Bitcita. A les 12h d’aquest divendres, ja hi havia 5.000 persones apuntades. Tanmateix, ara només es podran vacunar 39.ooo de les 50.000 persones de la població diana, que és el gruix de tot el conjunt de professionals sanitaris i sociosanitaris.

Pel que fa a la vacunació infantil, Pfizer enviarà les seves dosis a Espanya a partir del 13 de desembre. Després, des del Ministeri es repartiran a les diferents comunitats autònomes i normalment, segons ha explicat Patricia Gómez, les dosis arriben dos dies després. La primera entrega serà de 24 mil per Mallorca i 6.000 per Menorca i Eivissa.

Igualment, la Coordinadora de Vaccinació contra la Covid-19 a Balears, Eugenia Carandell, ha insistit en la importància que les persones majors es vacunin amb la tercera dosi. “Les persones de més de 70 anys ja haurien d’estar vacunades” ha dit Eugenia Carandell,  i “haurien de tenir acabada la pauta de vacunació, amb la vacunació combinada” contra la Covid i la grip. Carandell també ha dit que de les persones entre 60 i 69 anys, s’han registrat poques peticions fins ara per rebre la tercera dosi.

Carandell ha assegurat que la vacunació està reduint notablement el nombre d’ingressos, ja que cada vegada hi ha més població vacunada. “La proporció d’ingressats entre la població vacunada és infinitament inferior a la proporció entre la població no vacunada”, ha confirmat.

VACUNACIÓ OBLIGATÒRIA? 

De moment, el Ministeri de Sanitat ha descartat la vacunació obligatòria a Espanya. Així ho ha explicat aquest divendres la ministra Carolina Darias, després que la Comissió Europea hagi obert el debat i que Alemanya hagi establert l’obligatorietat de la vacuna a partir de febrer. La ministra ha dit que a Espanya hi ha molta “cultura vacunal”, ja que el 85% de la població diana està vacunada i és un dels països amb més població vacunada d’Europa.


Òmicron: més transmissible però manco letal entre les persones completament vacunades
Detectat a Palma el segon cas sospitós de la variant òmicron

03/12/2021

Comentaris:

(*) Camps obligatoris