La directora general de Mobilitat, Lorena del Valle, assenyala que la decisió es prendrà sobre "criteris de demanda, viabilitat econòmica i amb un traçat des del màxim consens social"
22El Govern ha insistit a estudiar els diferents projectes sobre mobilitat que té damunt la taula, com el tren de Llevant a Mallorca, per poder decidir després si s’executen. En una entrevista a l’Informatiu Matí d’IB3 Ràdio, la directora general de Mobilitat, Lorena del Valle, ha assenyalat que aquestes decisions es prendran sobre “criteris de demanda, viabilitat econòmica i amb un traçat des del màxim consens social“.
Pel que fa al tren de Llevant, que l’anterior Govern de Francina Armengol va iniciar un projecte inicial pressupostat en 30 milions provinents de l’Impost de Turisme Sostenible, Del Valle ha assenyalat que el cost podria ser molt més alt i ha afirmat que “no seria viable començar” les obres enguany. “Ara mateix, no tenim un projecte per poder licitar-lo, tampoc no seria viable començar les obres el 2023. Ara estem en una fase inicial, no en una fase final”, explica Del Valle.
La directora general de Mobilitat ha explicat que la intenció del Govern de Prohens és recuperar el conveni ferroviari amb el Govern de l’Estat per finançar les noves condicions i “això fa que hàgim d’estudiar els projectes que tenim damunt la taula”. Quant a les competències en matèria de transport públic per transferir-les al Consell de Mallorca, Del Valle ha demanat temps i que la legislatura avanci per decidir-ne sobre el traspàs.
25 anys de la primera marxa pel tren de Llevant
Avui, dimarts, 12 de setembre, es compleixen just 25 anys de la primera marxa pel tren de Llevant. La protesta, aquell 1998, va tenir un gran suport social per reclamar el retorn d’una infraestructura que durant bona part del segle XX enllaçava els municipis de la comarca i els connectava amb la resta de la xarxa ferroviària, fins a Palma. A final de la legislatura anterior, el Govern d’Armengol va presentar el seu projecte per recuperar el tren, i ara els batles de la zona demanen al nou Executiu que la iniciativa no quedi, de nou, en via morta. Però la Plataforma pel Tren de Llevant, que va impulsar aquelles protestes, n’és més pessimista.
Aquella marxa del 1998 va ser la primera, però en van arribar a convocar vuit; la darrera, el 2011. Ara, però, tenen molts dubtes que després de tants anys, es pugui arribar a recuperar el projecte. Part d’aquesta resignació ve per les decepcions viscudes. L’any 2010, el president del Govern Francesc Antich va posar la primera pedra. Però a partir de 2011, finalment, es va descartar el projecte i es va substituir pel de la via verda. Ara, fan entrevistes als protagonistes d’aquelles marxes i preparen un acte dia 24 de setembre.
El març d’enguany, el Govern va presentar, de nou, el projecte, però sense marge per poder-lo iniciar abans que acabàs la legislatura. La intenció, deien, era començar les obres a Manacor aquest 2023 i fer-ho per fases fins al 2027. I precisament, el batle de Manacor sol·licita que es mantengui aquest projecte, que diu, suposaria també un canvi positiu per a la circulació al municipi. Miquel Oliver explica que fa poc més d’un mes, en una reunió, la presidenta Marga Prohens es va mostrar disposada a estudiar-lo, i espera parlar-ne en els pròxims mesos. Destaca que el projecte presentat enguany, a més del tren, també estudiava pacificar el trànsit de cotxes dins Manacor amb la construcció d’un nou vial. També el batle d’Artà, Manolo Galán, demana que el canvi de Govern no suposi abandonar aquest projecte que, segons diu, ara és més necessari que mai. El Govern preveia que aquest primer tram es pagàs amb 30 milions de l’Impost de Turisme. Sostenible.
El vent fort impossibilita l'actuació dels mitjans aeris i l'Ajuntament d'Andratx ha habilitat la sala de plens per als veïnats desallotjats
L'alerta taronja continua activa a les Balears per fort vent i mala mar
S'ha detingut l'home que viatjava amb la víctima i han avisat la Policia Nacional. La policia científica i Homicidis hi fan feina