X

Indignació a Son Malferit per la fàbrica de formigó que s’hi tramita

El projecte acaba de rebre la declaració d'impacte ambiental favorable del Govern balear

19/01/2025

Indignació a Son Malferit per la fàbrica de formigó que s’hi tramita

96

En un solar del carrer Son Pèndola, a Palma, de 2.742 metres quadrats, l’empresa Formiroc SL de Portocolom hi projecta una nova planta de morter i formigó amb capacitat per produir 250 metres cúbics de formigó cada dia. La declaració d’impacte ambiental, que ha rebut llum verda amb condicions, ha caigut com un gerro d’aigua freda entre veïnats i empresaris del redol. Cap de les desset al·legacions presentades pel renou, la contaminació de l’aire o l’augment de trànsit de camions, uns 50 viatges diaris, han estat admeses.

Per això, a més, de totes les mesures de mitigació de soroll que s’exposen a l’informe de Formiroc, es proposa com a condicionant que, per accedir o sortir de la planta de formigó, els camions no podran circular pels carrers Miquel Miravet, pel tram del Camí Fondo paral·lel a Miquel Miravet i pel carrer Son Molines, per reduir al màxim les molèsties a la zona residencial pròxima a la planta. Serà responsabilitat de l’empresa explotadora mantenir informats als transportistes d’aquest condicionant i fer-ho assenyalar amb normes de trànsit.

D’altra banda, l’aïllament acústic de la nova nau haurà de ser suficient perquè amb el nivell de pressió sonora interior produït per les persones, màquines i instal·lacions no se superen els nivells màxims que es fixen per a transmissió a l’interior i l’exterior a l’Ordenança Municipal Reguladora del Renou i les Vibracions.

Els veïnats preparen mobilitzacions

Actualment, a Palma, hi ha 5 plantes de formigó. 2 al polígon de Son Castelló, 2 a Son Oms i 1 a Can Valero. Els afectats creuen que no es necessiten més infraestructures d’aquest tipus. Amb tot, anuncien mobilitzacions per aturar el projecte tal com varen aconseguir fa quatre anys els veïnats de Son Güells, just a un quilòmetre d’on es vol ubicar ara. La gran diferència és que en aquell cas, Medi Ambient no veia compatible la planta de formigó amb un entorn residencial i l’informe de l’extinta Comissió apuntava que l’estudi d’impacte ambiental de l’empresa no va tenir en compte els efectes en la salut dels residents.

Notícies relacionades >

19/01/2025

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT