X
12

José Maria Roldán: “En Terol hi ha oficines bancàries però cap otorrino a l’hospital públic”

El president de l'Associació Espanyola de Banca es compromet amb la gent gran per acabar amb l'exclusió financera però creu que la digitalització és un problema que afecta també a tots els sectors tant públics com privats

09/02/2022

José Maria Roldán: “En Terol hi ha oficines bancàries però cap otorrino a l’hospital públic”

El president de l’Associació Espanyola de Banca (AEB), José María Roldán, s’ha compromès aquest dimecres amb els clients grans que denuncien exclusió financera i ha dit que és un problema “real” i que “ningú es quedarà enrere”.

Durant la seva intervenció en el Forum Nueva Economia, Roldán ha recordat que es tracta d’un problema “estructural” que afecta a tots els sectors, no sols a la banca, i ha demanat una reflexió generalitzada sobre les millors maneres d’ajudar a la gent gran i als qui, sense ser-ho, no tenen accés als canals digitals. És un desafiament molt important. Els bancs ja estan fent una reflexió, la pregunta que em faig és, els altres sectors públics i privats estan fent la mateixa reflexió que nosaltres? Estan preparats per a assumir aquest desafiament digital, aquest element estructural que no teníem identificat? Almenys, en la banca, hi ha un lloc al qual anar, la sucursal, i Espanya continua tenint més sucursals que altres països europeus (…). No sols és el sector bancari, són tots els sectors, i nosaltres almenys tenim un pla”, ha recalcat.

Per citar un exemple, Roldán ha assegurat que a Terol continua havent-hi bancs, però no hi ha otorrinolaringòlegs a l’hospital públic. “Això sí que és un problema gros. Els jubilats, amb els problemes que solucionarem, poden anar a sucursals bancàries, però no tinguis un problema amb un otorrino a Terol perquè aquí t’has ficat en un embolic”, ha dit.

Segons Roldán, “en les pròximes hores”, les patronals que representen les entitats financeres (AEB, CECA i UNACC) presentaran davant el govern espanyol una actualització del protocol d’actuació que ja tenien previst des del passat estiu, del qual no ha volgut donar-ne detalls.

El president de l’AEB ha demanat no renunciar a la transformació de l’economia cap a la digitalització i la sostenibilitat.

‘Sóc gran, no idiota’

El problema que s’ha posat de manifest amb iniciatives com ‘Sóc gran, no idiota’ del metge jubilat Carlos San Juan, que ha aconseguit recollir més de 600.000 signatures, “és real”, és “complex”: És una cosa “diferent del que teníem identificat”, però “ho solucionarem”. “Li agraïm (a San Juan) que ens hagi fet veure que el problema era més complex i més permanent del que teníem identificat” i que cal prendre mesures de xoc, que es posin en marxa al més aviat possible, però també altres mesures “de llarg termini”.

L’exclusió financera és un problema de “accés a l’efectiu”, i també de “formació” de la població, ha dit Roldán, que ha recordat que l’AEB té programes d’educació financera des de fa tres anys. També ha afegit que és important garantir als grans l’accés a altres canals perquè estiguin ben atesos.

Desertització i digitalització

A Mallorca, la desertització de la banca afecta, d’acord amb el cens poblacional, a més de 4.580 persones. De fet, fa anys que els bancs varen començar el procés de tancament d’oficines arreu de les Illes. Segons dades oficials del Banc d’Espanya, el 2018 hi havia 1.256 oficines i en el 2021 n’hi ha 568, és a dir un 45% menys.

L’any 2019, abans de la pandèmia, varen tancar un total de 82 oficines bancàries. L’any 2020 ho feren 67 i en el primer semestre de l’any, ho han fet 42 oficines. En el conjunt de l’Estat ja han tancat 1.476 oficines, és a dir, gairebé 10 sucursals cada dia.

09/02/2022

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT