X

La Cort Internacional de Justícia insta les autoritats d’Israel a impedir un genocidi a Gaza, però no un alto el foc

El Tribunal de l'ONU dona un mes a les autoritats israelianes perquè compleixi aquestes mesures i conservi les proves dels crims

26/01/2024

La Cort Internacional de Justícia insta les autoritats d’Israel a impedir un genocidi a Gaza, però no un alto el foc

Redacció

La Cort Internacional de Justícia de la Haia ha ordenat a Israel que “prengui totes les mesures possibles” per prevenir el genocidi a Gaza i n’informi en un mes al tribunal. Però ha evitat demanar directament que aturi els atacs, tal com havia sol·licitat cautelarment Sud-àfrica.

La jutge Joan Donoghue ha exposat en lectura única algunes deliberacions de la Cort sobre la denúncia de Sud-àfrica: considera que almanco algunes de les acusacions poden entrar dins de la definició del delicte de genocidi, i, per tant, hi té jurisdicció. Així s’oposa a la petició d’Israel de rebutjar el cas. Com que això requerirà anys, Sud-àfrica -en la vista dels passats dies 11 i 12- havia demanat algunes mesures cautelars per frenar la massacre a la Franja, entre d’altres, una ordre directa d’aturar les hostilitats i, per tant, un alto el foc a Gaza, que arribaria després de 112 dies de guerra amb més de 26.000 palestins morts. La Cort Internacional, però, no ha fet aquesta demanda directa. “Israel ha de prendre totes les mesures en poder seu”, ha dit, per evitar que es cometin els fets previstos a l’article 2 de la Convenció i dona un mes perquè compleixi aquestes mesures i conservi les proves dels crims. L’ordre és vinculant, si bé el Tribunal no té capacitat per obligar-ne el compliment.

Sobre el terreny, Israel ha ordenat novament evacuar el campament de refugiats de Khan Yunis, al sud, i altres barris de la ciutat, epicentre de l’ofensiva durant els darrers dies. Demana que es desplacin a una àrea descrita com segura, malgrat que ha estat igualment objectiu de diversos atacs.

“No hi ha zones segures”, adverteixen diverses organitzacions no governamentals, que eleven els desplaçats forçosos a prop dels 2 milions de palestins, gairebé el 85% de la població de l’enclavament. En aquest context, l’ONU adverteix que el fred i el temps plujós afegits està convertint Gaza en un territori completament inhabitable.

En la plana política continuen les gestions per frenar el conflicte: el Regne Unit assegura que “pressiona” Israel per a una “pausa” en els combats amb l’objectiu d’enviar més ajuda a Gaza i poder treure’n els ostatges. Tel-Aviv, mentrestant, ha reclamat a Colòmbia que pressioni Turquia, Qatar i l’Iran perquè Hamas alliberi els captius.

Notícies relacionades >

26/01/2024

Comentaris:

(*) Camps obligatoris