societat

La guia de la desescalada a les Illes: així queden les restriccions a partir d’aquest dissabte

Eivissa queda exactament igual i les mesures es perllonguen almenys 15 dies més


L’evolució a la baixa dels contagis és patent. Des de divendres passat a avui, s’han notificat 426 nous casos. És pràcticament la meitat que la setmana passada. I 10 vegades menys que a mitjans gener, la punta d’aquesta tercera onada. Per trobar una dada similar ens hem de remuntar a la primera setmana d’agost, l’inici de la segona onada. De fet, la xifra d’aquesta setmana és més baixa que la primera setmana d’agost.

Quant a la pressió hospitalària per illes, a Menorca, ho veim, no hi ha canvis respecte a ahir. Hi ha dues persones a planta covid i altres dues la UCI.

A Eivissa, hi ha avui 6 persones manco ingressades a planta… i en total són 54. També n’hi ha una menys a l’UCI, i el total ascendeix encara a 13 ingressats.

A Mallorca avui hi ha 60 pacients covid ingressats a planta, són 9 manco que ahir. En canvi, a les UCI de Mallorca hi ha avui un pacient crític més, són 45 en total.

LA GUIA DE LA DESESCALADA:

Malgrat que les xifres milloren a les illes, el Govern adverteix que les restriccions es mantindran al llarg dels propers mesos. L’executiu assegura que s’ha de tenir especial cura i anar compaginant la situació amb la reobertura econòmica.

El portaveu, Iago Negueruela, afirma que el procés ha de ser lent i amb garanties i diferenciat per illes, en funció de l’afectació. Ara mateix, totes les illes, tret d’Eivissa, tenen una incidència acumulada per davall dels 100 casos. A Eivissa, està encara en prop de 200. Les mesures de la desescalada s’han aprovat en un Consell de Govern Extraordinari.

El Consell de Govern extraordinari d’aquest divendres ha aprovat les mesures anunciades ahir a Mallorca, Menorca i Formentera.

Noves mesures a Mallorca

Toc de queda i reunions socials

Tot i que es manté el toc de queda a les 22 hores, les reunions socials deixen d’estar limitades a només un nucli de convivència i s’amplien a un màxim de sis persones de dos nuclis, tant a interiors com exteriors.

Restauració

Pel que fa a la restauració, la principal novetat és que es recupera el servei a terrasses de bars i restaurants. Fins ara els interiors i exteriors dels establiments de restauració havien d’estar tancats i només es permetia el take away i servei a domicili. Ara es permet el servei a terrasses, que hauran de deixar de servir a les 17 h, amb un aforament del 50% i taules de quatre persones de fins a dos nuclis de convivència diferents. Amb tot, es prohibeix la venda d’alcohol quan el client no estigui assegut.

Comerç

Pel que fa a l’àmbit comercial, s’incrementa l’aforament del 30% al 50% tant en petit comerç com en grans superfícies. Les grans superfícies continuaran tancades els caps de setmana i festius. El tancament de tot el comerç es manté a les 20h.

Esports

En l’àmbit esportiu, la novetat és que es permet una major obertura de gimnasos, que fins ara només podien fer activitats dirigides de baixa intensitat, amb un aforament màxim del 30%, grups de sis i amb mascareta. També es podran fer activitats a les sales de musculació amb algun dels aparells (tots excepte els de càrdio), també amb un 30% d’aforament, mascareta i tres metres de distància.

També s’amplia de 6 a 10 el número de persones que poden participar en activitats físiques a l’aire lliure, com les excursions.

Cultura i congressos

En el sector cultural es mantenen les mesures actuals, que suposen un aforament màxim del 50%, tot i que es permeten actes culturals en espais no habituals. També es permeten els congressos, reunions de negoci, i conferències, limitats a 50 persones en espais interiors.

Residències i clubs de gent gran

El règim de visites i sortides de les residències no es modifica. Es permet una visita al dia i, una vegada completada la vacunació dels centres, es permet la sortida dels residents.

Sí que es permet la reobertura dels clubs de gent gran amb condicions molt estrictes: només poden obrir per activitats dirigides, d’un màxim de sis persones i sense servei de bar, entre d’altres.

Totes aquestes mesures entraran en vigor el proper dissabte, excepte dues: la que afecta a les reunions socials i la que afecta al sector de la restauració i a les sales de joc, que entrarà en vigor el dimarts de la setmana que ve, just després del dia de les Illes Balears. La seva vigència serà de 15 dies, quan es tornarà a revisar la situació.

Mesures a Menorca

Toc de queda i reunions socials

Es manté el toc de queda a les 22.00 hores, així com que les reunions socials han de seguir limitades a dos nuclis de convivència i a un màxim de sis persones, tant en interiors com en exteriors.

Restauració

Pel que fa a la restauració, la novetat principal és que es recupera el servei en espais interiors de bars i restaurants. Fins ara, els interiors dels establiments de restauració havien d’estar tancats i només es permetia el servei de terrassa. Ara es permet fer servir l’espai interior, amb una capacitat màxima d’un 30 % de la cabuda del local, amb una ocupació màxima de 4 persones per taula i fins a les 17.15 h, sense que es puguin admetre comandes noves després de les 17.00 hores.

Resta permesa l’activitat de les terrasses de bars, cafeteries i restaurants fins a les 22.00 hores de cada dia, excepte els divendres, dissabtes i vigílies de festius, dies en què l’horari de tancament serà a les 18.15 hores, sense que es puguin admetre comandes noves després de les 18.00 hores, reduïda al 75 % de la capacitat màxima autoritzada, amb una ocupació màxima de 6 persones per taula.

Comerç

Tots els establiments comercials han de concloure l’activitat a les 22.00 hores, llevat de les benzineres i els establiment dedicats al comerç essencial. Així mateix, ho han de fer omplint com a màxim un 50 % de la capacitat.

Cultura

– Les sales de cinema i els circs han de reduir la capacitat al 50 % de la cabuda màxima habitual permesa sempre que no s’hi permeti el consum de begudes o aliments. En cas que l’establiment permeti el consum d’aliments i begudes a la sala, ha de reduir la capacitat al 40 % de la cabuda màxima habitual permesa.

– Els teatres, auditoris i espais similars poden dur a terme l’activitat, amb els seients preassignats, sempre que no se superi el 50 % de la capacitat màxima autoritzada.

– Els recintes, locals i establiments, permanents o temporals, diferents dels que preveuen els apartats anteriors, i que acullin activitats culturals, tant de manera habitual com esporàdica, poden dur a terme l’activitat sempre que el públic romangui assegut i que no se superi el 50 % de la capacitat màxima autoritzada del recinte, local o establiment, i sempre que no se superi una assistència de 200 persones en espais tancats i de 400 persones si es tracta d’activitats a l’aire lliure.

Residències i clubs de gent gran

El règim de visites i sortides de les residències no es modifica. Es permet una visita al dia i, una vegada completada la vacunació dels centres, es permet la sortida dels residents.

Sí que es permet la reobertura dels clubs de gent gran amb condicions molt estrictes: només poden obrir per a activitats dirigides, d’un màxim de sis persones i sense servei de bar, entre d’altres.

Mesures a Formentera

Entre els canvis més rellevants hi ha a Formentera hi ha els que afecten a les reunions socials, que podran ser d’un màxim de sis persones de dos nuclis de convivència.

En el cas de la restauració, des del 2 de març, bars i restaurants podran obrir terrasses, fins a un 50 % de la seva capacitat. A les taules es podran reunir un màxim 4 persones de dos nuclis de convivència. L’hora de tancament serà les 18.00.

Pel que fa al comerç, podrà obrir amb un màxim del 50 %  de l’aforament i haurà de tancar a les 20.00 hores.

El toc de queda es manté entre les 22.00 i les 06.00 hores.

El canvi de nivell es produirà dissabte, quan es publicarà l’acord al Butlletí Oficial de les Illes Balears, si bé els canvis que afecten a bars i restaurants i les reunions socials entren en vigor dimarts, dia 2.

Eivissa

Eivissa queda exactament igual i les mesures es perllonguen almenys 15 dies més.

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

Cercador |


més contingut relacionat

La Fiscalia demana 74 anys de presó per a 9 acusats de traficar amb drogues a Manacor

Un dels acusats ha estat multat quan es dirigia al judici, per conduir i parlar pel mòbil

Un acusat pels casos Cursach i Pabisa era el responsable del quarter la nit de la festa de la policia local

Els policies que feien feina aquella nit han estat citats per esclarir els fets

Maria Antònia Font, directora general de Salut Pública: “No ens la podem jugar, la desescalada ha de ser molt lenta”

En roda de premsa ha reconegut que "les previsions de vacunació no s'han complit, i això ha fet canviar els...

Sant Miquel crea una escola de reforç per als fillets de famílies vulnerables de Ciutadella

Les classes han començat aquesta mateixa setmana amb una trentena d'alumnes