X

La pesca artesanal de la tonyina, un negoci a l’alça a les Illes

Se'n poden treure 2000 euros d'un exemplar de 200 quilos i la Mediterrània balear és un paradís per a l'espècie

17/11/2019

La pesca artesanal de la tonyina, un negoci a l’alça a les Illes

La tonyina és la tercera pesca artesanal més rendible a les Balears, darrera de la llampuga i la llagosta. Una activitat prohibida des del 2008 -per esgotament d’exemplars- que s’ha enlairada fa un any amb l’aixecament de la veda. De l’estat d’aquest i d’altres túnids se’n parlarà demà a la reunió internacional de la Comissió de la Tonyina atlàntica que té lloc al Palau de Congressos de Palma. Se preveu que se relaxi el pla de protecció de l’espècie per passar a la fase de vigilància de la bona salut d’aquest peix, que cria i viu a la Mediterrània balear en unes condicions òptimes gràcies a la riquesa nutritiva de l’aigua. Els estocs ja no estan en perill.

La campanya 2019 se tancarà d’aquí a un més a les Balears amb la meitat de quota capturada; els pescadors no aprofiten del tot els permisos però tant les confraries com el Govern auguren que s’activaran al 2020. El secretari de la Federació de les Confraries de pescadors, Antoni Garau, apunta que la tonyina interessa però que és difícil decidir deixar la llampuga i la llagosta perquè donen doblers. El Cap de Recursos Marins del Govern, Antoni Grau, apunta que la tonyina és més rendible però que, als pescadors, els falta reorganitzar-se per concentrar quotes. Amb un permís de 500 quilos anuals, no se sura la campanya, però si unes barques cedeixen la seva quota a altres i totes s’especialitzen en diferents captures, la caixa surt. La demanda dels restauradors és alta i la tonyina está ben pagada. El quilo va dels 8 als 12 euros a la llotja. D’una sola tonyina de 200 quilos, se’n treuen 2.000 euros, o més.

Un centenar d’embarcacions poden pescar tonyina a les Illes. Un centenar, d’un total de 250 vaixells que té la flota de pesca menor balear.  Des de l’abril, s’han capturat prop de 300 tonyines a les Illes, mentre que a la campanya 2018 -la primera després de la dècada de veda- s’en capturaren una quarentena.

Un peix lucratiu però amb perjudicis per a salut. El nivell de mercuri que té la tonyina, l’emperador o el peix espasa fan que l’Organització Mundial de la Salut faci una advertència: que les embarassades i els infants menors de 10 anys no en mengin i que la resta de la població no passi de tres racions setmanals.

Aquí teniu l’áudio de la notícia emesa a Ib3 Ràdio.


Els pescadors de les Illes podran capturar 28 tones de tonyina enguany
Sanitat recomana no menjar tonyina ni emperador a embarassades i infants petits

 

17/11/2019

Comentaris:

(*) Camps obligatoris