X

Continuen acumulant-se retards de diagnòstics oncològics a les Balears: “S’ha de reforçar l’atenció primària”

A tot l'Estat, l'emergència de la Covid-19 ha fet que es deixin de diagnosticar 1 de cada 5 casos de càncer

04/02/2021

Continuen acumulant-se retards de diagnòstics oncològics a les Balears: “S’ha de reforçar l’atenció primària”

Imatge d'arxiu. /EFE

Per Joan Lluís Oliver


Escolta aquí la notícia a IB3 Ràdio

El 2020 s’han realitzat entre un 20 i un 30% menys de biòpsies a Son Espases respecte d’altres anys. Aquesta prova està estretament lligada a la detecció de casos de càncer i la seva caiguda il·lustra el retard en els diagnòstics que la derivació de recursos sanitaris cap a la crisi de la Covid-19 ha causat a Balears. Javier Cortés, president de l’Associació Espanyola Contra el Càncer (AECC) de Balears, creu que la repercussió d’aquest fenomen de cara al 2021 no serà bona.

Segons oncòlegs del Servei de Salut, les primeres consultes per càncer el 2020 s’han reduït al voltant d’un 15% respecte a anys anteriors. Aquest retard segueix acumulant-se en aquesta tercera onada de la Covid en una malaltia en que el diagnòstic precoç és clau per a que els tractaments puguin incidir positivament.

A tot l’Estat ja s’estan detectant més tumors en estadis avançats que abans, la qual cosa comporta tractaments més llargs i pitjor pronòstic. Davant les veus que arreu de l’Estat es queixen d’anul·lacions i retards també en cirurgies i tractaments una vegada el càncer ja ha estat detectat, Javier Cortés, president de l’Associació Espanyola Contra el Càncer (AECC) de Balears, afirma que a Balears aquest fenomen només s’ha produït en casos puntuals.

Per tal de fer front a aquesta situació de retard dels diagnòstics, Cortés defensa que el sistema sanitari ha de reforçar l’assistència primària per a la prevenció, diagnòstic i seguiment dels malalts oncològics que no sigui imprescindible derivar als hospitals, per evitar-ne així el col·lapse.

Mentrestant, a tot l’Estat, l’emergència de la Covid-19 ha fet que es deixin de diagnosticar 1 de cada 5 casos de càncer durant la primera onada de la pandèmia, això és un 21% del total de 2020. Aproximadament 55.000 persones.

Són dades oferides pel president de la Societat Espanyola d’Oncologia Mèdica (SEOM), Álvaro Rodríguez-Lescure, a la presentació de l’informe anual d’aquest organisme. També afirmen que el 2021 hi haurà uns 276.000 nous casos de càncer. Durant el col·lapse sanitari de les actuals 2a i 3a onada, la detecció d’aquests casos s’espera que segueixi sent deficient.

A més, professionals i pacients denuncien que, una vegada que s’ha detectat el càncer, molts malalts es troben amb que se’ls anul·len o retarden cirurgies i també tractaments com la radioteràpia o la quimioteràpia. Es calcula que el retard d’un mes en el tractament oncològic augmenta la mortalitat entre un 6% i un 13% i segueix incrementant com més tarda la teràpia. És per tot això que s’espera un increment de les morts de càncer aquest 2021.

Un altre factor que ha influït en aquesta menor diagnosi del càncer, ha estat el missatge “queda’t a casa”, que va ser seguit durant la primera onada de manera molt rigorosa per malalts que haurien d’haver anat a urgències, però que tenien por d’acudir a l’hospital per no contagiar-se de la Covid-19.

Ara, amb la 2a i 3a onada la por d’acudir a la consulta a l’hospital ha tornat, encara que s’hagin creat circuits i entorns segurs.

És per això també, que molts experts també demanen que es millori la possibilitat de la teleassistència amb l’especialista oncològic. I respecte a si els malalts de càncer han de ser vaccinats de manera prioritària, Rodríguez-Lescure afirma que el càncer no ha de ser un criteri generalitzat, però que hi ha col·lectius, com ara els pacients de càncer de pulmó, que sí que haurien de ser considerats de risc.

Des de la Societat Espanyola d’Oncologia també adverteixen que, tot i la pandèmia, el càncer va ser la primera causa de mort, de gener a maig de 2020, entre els homes. Recorden però, que afortunadament, la supervivència al càncer s’ha duplicat en els últims 40 anys.

Més informació:
Baixen un 20% els casos de càncer diagnosticats per la pressió sanitària de la Covid
Un de cada cinc càncers queda sense diagnosticar per la Covid-19

04/02/2021

Comentaris:

(*) Camps obligatoris