X

L’aval europeu en la compra d’Air Europa serà “un intercanvi de cromos”

L'expert en aviació Romà Andreu creu que, malgrat que la Comissió Europea tendrà en compte l'afectació a les Balears, farà una anàlisi global sobre l'estudi de competència

02/03/2023

L’aval europeu en la compra d’Air Europa serà “un intercanvi de cromos”

Imatge d'arxiu.

6

La compra d’Air Europa per part d’IAG, grup propietari d’Ibèria, roman en espera de l’aval del Departament de Competència de la Comissió Europea (CE), que ha de decidir si la fusió es pot dur a terme en funció de la seva repercussió sobre el mercat i el compliment de la normativa quant a l’equilibri entre els que hi operen.

Fa dos anys, en un primer intent d’adquisició, Brussel·les ja va proposar algunes mesures per evitar situacions de monopoli que decaigueren quan ho feu també l’operació i que ara es tornaran a reclamar.

“Si no hi ha un acord quant a les mesures que ha de prendre IAG per garantir que hi haurà una competència justa al mercat europeu i altres mercats, podria ser que la CE no en donàs el vistiplau a l’operació”, ratifica el consultor d’empreses i expert en el sector de l’aviació Romà Andreu, també professor de l’escola de negocis catalana del Grupo Planeta EAE.

En la seva primera aproximació a l’eventual violació de les regles competitives europees, ja es va determinar que hi havia 70 rutes —”parells d’orígens – destinació”— en els quals es reduiria la competència. Amb la companyia Iberia de número u i Air Europa de número tres a Espanya, s’escau aclarir la magnitud de l’acaparament entre tots dos al territori espanyol.

Sense competidors que hi puguin entrar, pot fer que es redueixi l’oferta de vols disponibles i se n’encareixi el preu. Per això, la Comissió pot proposar “la venda o traspàs d’slots o trajectes a altres operadors”, diu Andreu referint-se explícitament a la franquícia Air Nostrum ara gestionada per IAG .

Connexió interilles

Romà Andreu sosté que, si bé es veritat que l’autoritat europea pren en consideració cadascun dels punts afectats —per exemple, les Illes i les seves interconnexions— , “al final farà una interpretació global” en què fruit de “l’intercanvi de cromos” acabi dictaminant que, “en general, la competència està garantida”.

En qualsevol cas, per evitar el presumpte monopoli i les seves conseqüències, al procediment, “s’hi pot presentar com afectat tan qualsevol competidor com el Govern de les Balears, entre d’altres”. I en qualsevol cas, matisa, l’interès dels altres dependrà de “l’operativa” i “la rendibilitat” per cada operadora.

Globalia i la família Hidalgo

El despreniment de la filial aeronàutica de la mallorquina Globalia, propietat de la família Hidalgo, ha esdevingut arran d’una delicada situació financera de l’aerolínia amb unes pèrdues netes de més de 700 milions d’euros entre 2020 i 2021 que el consultor extrapola a la matriu “amb un deute entorn dels 900 milions d’euros dels quals 600 estan vinculats a Air Europa”.

“Tothom alaba el mèrit d’Hidalgo (Juan José, el pare) com a jugador de pòquer”, diu el professor d’EAE Bussiness School sobre una operació que d’un primer acord frustrat de venda per 1.000 milions d’euros ha passat a 500 ara (400 més els 100 ja pagats per la matriu d’Iberia) per mor de l’impacte de la covid sobre l’operativa turística i el volum d’operacions del negoci familiar.

Finalment, però, s’ha valorat la “posició forta” en les rutes llatinoamericanes d’Air Europa, un segment de mercat “emergent i amb futur” en contrast amb el “madur i estancat” europeu que ja havia estat festejat tant per Lufthansa com per Air France -KLM, aliats seus i disposats a moure fitxa de manera imminent si finalment IAG no materialitzava la seva opció de compra aquest març.

“Això no només podia deixar en segon pla el projecte de convertir l’aeroport Adolfo Suárez de Madrid en un gran hub que sigui alternativa a altres que hi ha al continent, sinó propiciar que un competidor important com aquests entràs en un port de referència com Barajas per guanyar el negoci americà”, afegeix Andreu. I conclou, “aquí se n’han salvat dos, Iberia que de moment segueix en el joc amb l’aeròdrom madrileny i la potencialitat del mercat amb llatinoamèrica, i Globalia que s’ha tret de damunt el deute i pot focalitzar-se en el negoci turístic que és el seu tradicional”.


“La compra d’Air Europa per IAG en reduirà la plantilla i és una mala notícia per als usuaris”
Iberia monopolitzarà les principals rutes de Menorca amb la compra d’Air Europa

02/03/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT