X

Les Balears, on més doblers han de dedicar els joves per llogar un pis: un 96% del seu sou

Aquesta incapacitat per accedir a un habitatge té conseqüències socials i econòmiques

01/11/2022

Les Balears, on més doblers han de dedicar els joves per llogar un pis: un 96%25 del seu sou

Imatge d'arxiu. / SHUTTERSTOCK

20

Un jove d’entre 16 i 29 anys que llogui un habitatge a les Balears ha de dedicar, de mitjana, el 96% del seu sou, un fet que contrasta amb la realitat de la joventut de Castella-la Manxa, que de mitjana, pagarà al voltant d’un 48%. De fet, les Illes són la comunitat on els joves han de destinar més doblers per llogar. Per comprar, li han de dedicar un 81% del seu sou.

Són les xifres que reflecteix l’informe del segon semestre de 2021 elaborat per l’Observatori d’Emancipació del Consell de la Joventut d’Espanya (CJE) i que mostren el contrast entre la comunitat més cara i la més econòmica. Aquesta incapacitat per accedir a un habitatge té conseqüències socials i econòmiques.

Segons Jordi Prunés, membre de la Comissió Permanent del Consell de Joventut de les Balears, “els joves tenim estudis, tenim feina, i resulta que amb tot això no tenim un projecte de vida a través d’independitzar-nos. Per tant hi ha un problema clar, un problema generacional”.

Prunés creu que les mesures anunciades fins ara per l’administració, com l’aval al primer habitatge anunciat pel Govern, sempre que costin menys del 270.000 euros, són positives. Tot i això, demana que es concretin i que no quedin només en anuncis.

El mateix informe reflecteix que els joves s’emancipen amb 29,5 anys, però si en 2010 un 53,3% de joves entre 18 i 34 anys vivia encara amb els seus pares, el percentatge va pujar en 2019 fins al 64,5. A això s’agrega la “impossibilitat d’accedir a un habitatge estable si més no en règim de lloguer” quan l’habitatge en propietat, “que constitueix un complement a la pensió del qual gaudeix la immensa majoria de la tercera edat del nostre país, està vedada de facto a tota la nostra joventut, la qual cosa afegeix encara major incertesa al seu futur”, segons explica a l’agència EFE el vicepresident del Consell de la Joventut d’Espanya, Antonio Báez.

Báez insisteix en el fet que la mitjana del lloguer a Espanya estava en 848 euros en el segon semestre de 2021 , mentre que un jove només podia pagar 320 per a no “sobre-endeutar-se”, un fet que, al seu judici, no fa sinó col·locar una “barrera d’entrada” cap a la seva independència.

No obstant això, Báez, igual que Prunés, assegura que els joves estan “sobre-qualificats” per als seus llocs de treball, en els quals domina la parcialitat, sobretot en les dones, dos factors que ajuden al fet que només el 15% de les persones entre 16 i 29 anys estiguin independitzades a Espanya.

Catalunya, Canàries, la Comunitat de Madrid i Euskadi són, a més de les Illes Balears, les regions espanyoles en les quals el lloguer està per sobre de la mitjana (79,2%), mentre que Múrcia, Extremadura i Castella-la Manxa són les regions en les quals llogar és més “barat”.

Malgrat això, ninguna està per sota del 30% del salari d’un jove (en la que menys es paga per un lloguer està 17,9 punts per damunt), un llindar per sobre del qual l’accés a un habitatge implicaria un desemborsament molt superior al màxim tolerable, ressalta el CJE.


El preu del lloguer va créixer un 17,8% a l’agost a les Balears amb un rècord de 13,92 €/m2 al mes

01/11/2022

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT