L%26apos%3BHORA+D%3A+Baltasar+Samper.+El+ritme+amn%C3%A8sic

Dimarts a les 22.40

L’HORA D: Baltasar Samper. El ritme amnèsic

Aquesta no és una història qualsevol. No és un relat aïllat. Aquesta és la història d’una època marcada per la guerra i la misèria. Una història d’èxits i glòria. Però també de tristesa i amargor.

Baltasar Samper és el protagonista d’aquesta pel·lícula que descobreix el buit cultural que va provocar el major conflicte bèl·lic sofert a Espanya en els últims temps. La Guerra Civil i el posterior exili de més de mig milió d’espanyols que van abandonar forçosament la seva llar per començar un llarg camí que duraria, per a molts, tota la vida. És el reflex d’una història internacional. Universal. El drama de les guerres.

Baltasar Samper va ser un dels músics més reconeguts de la II República Espanyola. Es va relacionar amb l’elit musical de l’època, Stravinsky, Manuel de Falla o Pau Casals entre d’altres. Va ser crític musical. També el responsable de recuperar el folklore popular en un moment en el qual el nacionalisme estava en auge. Una acció que es va internacionalitzar amb figures com l’hongarès Béla Bartók o el mexicà Charles Seeger.

La història de Samper desapareix en un exili polític, i també moral que li va portar a allunyar-se de la seva família després d’abandonar la seva primera dona i fugir amb la seva estimada alumna 23 anys menor.

Un viatge musical per la història d’un artista, la lluentor del qual es va apagar a Mèxic, allunyat de tot el reconeixement que un dia va rebre per la seva música.

Dirigit per Victòria Morell Salom, el documental s’estrenarà el proper dimarts 30 d’octubre al Cinema Ciutat de Palma a les 21.30, en el marc del festival internacional cinema “Evolution Film Festival”.

L’Hora D s’emet cada dimarts a les 22.40 h a IB3 Televisió. Segueix l’etiqueta #HoraDIB3 i envia’ns els teus comentaris.