Després d'una extensa investigació, l'entitat també conclou que s'han adjudicat més de 10 milions d'euros a empresaris que tenen relacions amb societats off-shore
EFE/Ángeles Visdómine
16Durant aquesta pandèmia, l’IBSalut ha adjudicat més de 10 milions d’euros per a l’adquisició de material sanitari a empresaris que tenen relacions amb societats off-shore, domiciliades en paradisos fiscals. És una de les conclusions de l’informe que ha realitzat l’oficina anticorrupció sobre la compra pública d’emergència derivada de la Covid-19.
Després d’una extensa investigació, l’oficina també conclou que només 90 contractes dels 294 adjudicats, s’han publicat dins el termini de 15 dies i que, per tant, s’hauria d’enfortir la transparència. També, afirma, s’ha allargat durant massa mesos la utilització de la contractació d’emergència, per exemple en el cas del lloguer d’avions per al transport de material. Durant la pandèmia, l’IBSalut ha contractat 15 vols i el marge comercial de les companyies podria ascendir a gairebé 4,3 milions d’euros. Donada la situació estratègica de les Balears, afirmen, s’haurien pogut aconseguir preus més assequibles.
En canvi, en els subministraments adquirits pràcticament no s’observen sobrepreus significatius. Això sí, puntualitzen, es varen adquirir 6 vegades més mascaretes quirúrgiques de les necessàries. L’Oficina Anticorrupció no vol dir que no fos necessari per garantir-ne el subministrament, però critiquen que s’han emmagatzemat per més temps del necessari, s’han adquirit a proveïdors desconeguts i per contractació d’emergència.
L’Advocacia de la Comunitat ha presentat al·legacions a l’informe. No comparteix la interpretació restrictiva que fa l’oficina anticorrupció de la contractació d’emergència, però en qualsevol cas, asseguren s’està normalitzant la situació contractual. A més, manté que el Servei de Salut no ha incorregut en mala praxi. De fet, critica que s’hagi investigat la gestió de la compra de material. En parer seu, l’entitat dirigida per Jaime Far ha d’actuar quan s’assabentin de fets que impliquin pràctiques corruptives.
L’Oficina Anticorrupció ja ha respost el govern: poden iniciar d’ofici quan tenen coneixement de conductes que requereixin ser investigades. Tot i que finalment ha conclòs que no hi ha hagut frau ni corrupció en les compres de material, inicialment tenien indicis d’irregularitats.