societat

L’Oficina Anticorrupció detecta un ús abusiu de la contractació d’emergència en la compra pública de material sanitari durant la pandèmia

Després d'una extensa investigació, l'entitat també conclou que s'han adjudicat més de 10 milions d'euros a empresaris que tenen relacions amb societats off-shore


Durant aquesta pandèmia, l’IBSalut ha adjudicat més de 10 milions d’euros per a l’adquisició de material sanitari a empresaris que tenen relacions amb societats off-shore, domiciliades en paradisos fiscals. És una de les conclusions de l’informe que ha realitzat l’oficina anticorrupció sobre la compra pública d’emergència derivada de la Covid-19.

Després d’una extensa investigació, l’oficina també conclou que només 90 contractes dels 294 adjudicats, s’han publicat dins el termini de 15 dies i que, per tant, s’hauria d’enfortir la transparència. També, afirma, s’ha allargat durant massa mesos la utilització de la contractació d’emergència, per exemple en el cas del lloguer d’avions per al transport de material. Durant la pandèmia, l’IBSalut ha contractat 15 vols i el marge comercial de les companyies podria ascendir a gairebé 4,3 milions d’euros. Donada la situació estratègica de les Balears, afirmen, s’haurien pogut aconseguir preus més assequibles.

En canvi, en els subministraments adquirits pràcticament no s’observen sobrepreus significatius. Això sí, puntualitzen, es varen adquirir 6 vegades més mascaretes quirúrgiques de les necessàries. L’Oficina Anticorrupció no vol dir que no fos necessari per garantir-ne el subministrament, però critiquen que s’han emmagatzemat per més temps del necessari, s’han adquirit a proveïdors desconeguts i per contractació d’emergència.

L’Advocacia de la Comunitat ha presentat al·legacions a l’informe. No comparteix la interpretació restrictiva que fa l’oficina anticorrupció de la contractació d’emergència, però en qualsevol cas, asseguren s’està normalitzant la situació contractual. A més, manté que el Servei de Salut no ha incorregut en mala praxi. De fet, critica que s’hagi investigat la gestió de la compra de material. En parer seu, l’entitat dirigida per Jaime Far ha d’actuar quan s’assabentin de fets que impliquin pràctiques corruptives.

L’Oficina Anticorrupció ja ha respost el govern: poden iniciar d’ofici quan tenen coneixement de conductes que requereixin ser investigades. Tot i que finalment ha conclòs que no hi ha hagut frau ni corrupció en les compres de material, inicialment tenien indicis d’irregularitats.


El Govern defensa haver pagat per l’assessorament en la compra de material sanitari
Delegació de Govern reparteix 366.000 mascaretes a ajuntaments i entitats socials de Balears
Estudien la fabricació de material sanitari a les Balears
Les Balears disposen de material sanitari per fer front a la COVID-19 durant els pròxims quatre mesos
El Govern destina 42 milions a material sanitari durant l’estat d’alarma

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

Cercador |


més contingut relacionat

L’operació de rescat del formatge menorquí ha costat 200

Durant la pandèmia, van deixar de vendre un 70% de la seva producció

La nova edició d’Innovem afronta la sensació de trobar-se a la intempèrie

Un dels exemples és Menorca Makers, una empresa creada per ajudar el personal sanitari a protegir-se davant la Covid

Creix un 6% el nombre d’alumnes de Menorca matriculats a la UNED

Per cobrir aquest increment, la Universitat ha contractat 1 tutor més, i ja en són 11

Cau la taxa de criminalitat a les Illes

Feia 10 anys que no teníem una taxa tan baixa