X

L’OTAN descarta participar en una zona d’exclusió aèria en Ucraïna

Rússia ja controla la central nuclear més gran d'Europa mentre continua la seva ofensiva

04/03/2022

L’OTAN descarta participar en una zona d’exclusió aèria en Ucraïna

20

L’atac de les forces russes, aquesta matinada, contra la central nuclear de Zaporíjia, ha desfermat el pànic arreu del món. Arran del bombardeig, es declarà un incendi en un dels edificis de la planta. “Es necessita un enfortiment immediat de les sancions contra el país, que és un terrorista nuclear. Es necessita la introducció immediata d’una zona d’exclusió aèria, perquè només aquesta mesura pot garantir que Rússia no atacarà la infraestructura nuclear amb coets i bombes aèries”, ha explicat el president d’Ucraïna, Volodímir Zelenskiy.

L’OTAN, però, ja ha descartat participar en una zona d’exclusió aèria. El secretari general de l’Aliança, Jens Stoltenberg, ha indicat al final d’una reunió extraordinària dels ministres d’Exteriors de l’OTAN  que la possibilitat d’una zona d’exclusió aèria “s’ha esmenetat” però que, “al mateix temps, els aliats han acordat que no hauríem de tenir avions de l’OTAN operant en l’espai aeri ucraïnès o tropes de l’OTAN en el territori ucraïnès”. “No volem ser part del conflicte amb Rússia a Ucraïna“, ha resolt Stoltenberg, en roda de premsa.

Durant unes hores hi ha hagut molta preocupació i incertesa sobre aquesta acció de Rússia. Sortosament, el foc ha estat sufocat unes hores després d’haver-se declarat, i els nivells de radiació, segons les autoritats ucraïneses, es troben dins els rangs normals. Però Rússia controla ara la central nuclear.

En el novè dia de guerra, l’ofensiva no atura i augmenta també el nombre de civils morts i ferits. Al poble de Markhalivka, al sud-oest de Kíiv, s’han incendiat més de vuit cases a causa del bombardeig en què han mort cinc persones, entre les quals tres nins, segons ha informat el Servei d’Emergències d’Ucraïna (ДСНС, per les seves sigles en ucraïnès) a través del seu canal de Telegram. Assenyalen que continuen les tasques de rescat ja que una dona es troba atrapada d’entre els enderrocs.

La ciutat de Mariúpol, al sud del país, està envoltada de flames. No hi ha ni llum, ni aigua, ni calefacció, degut als bombardejos. El batle diu que la ciutat està “a punt d’una catàstrofe humanitària”. Borodianka, una petita ciutat al nord-est de Kíiv, va ser bombardejada dimecres.

Rússia i Ucraïna negociaren per segona vegada aquest dijous horabaixa. No s’aconseguí aturar el conflicte, però sí que acordaren obrir corredors humanitaris, amb un possible alto-al-foc durant les evacuacions, perquè els ucraïnesos puguin sortir del país.

Els refugiats ja superen el milió, diu ACNUR. Continuen arribant sobretot a Polònia, però també a Romania, Eslovàquia i Hongria, entre d’altres països.

El ministre espanyol d’Exteriors, José Manuel Albares, ha assegurat que en els pròxims dies es veuran “moltes morts absolutament inútils, injustificades i de persones indefenses, que el que havien d’estar fent era dur la seva vida normal, com la que portem tots nosaltres, i no estar pensant a defensar la seva pròpia vida”, ha declarat aquest divendres el ministre després de participar en una reunió junt amb els seus homòlegs de l’OTAN a Brussel·les.

04/03/2022

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT