MEMORIA NEGRA
Senyora Orta i Pavel Kafka

Dimarts a les 22.10h

Memòria Negra és una sèrie documental que recorda alguns dels crims de més impacte que s’han produït a les Illes Balears durant els darrers 70 anys.

El primer cas va ocórrer durant les festes de Nadal de l’any 1997 a la barriada des Fortí de Palma. Després de dies sense saber res sobre la senyora Maria José Orta, una de les veïnades del numero 6A del carrer de Pasqual Ribot, la portera de la finca va avisar la Policia Local. Un cop varen entrar dins el domicili, es varen confirmar les pitjors sospites en trobar el cos sense vida de Maria José Orta. Tot semblava indicar que la víctima havia sofert un robatori amb violència i el grup d’homicidis va començar a investigar-ho per esclarir els fets. La porta no estava forçada, fet que indicava que la víctima coneixia el seu agressor. Gràcies a la gran tasca policial, ràpidament se’n va identificar el sospitós, un conegut de la víctima a qui va conèixer en un dels bars de la barriada.

El segon cas va succeir durant la primavera de l’any 2015. Una patrulla de la Policia Local es va desplaçar fins a una zona boscosa propera al camí de Son Rapinya amb la intenció de verificar l’avís d’una dona que assegurava que un indigent anomenat Pavel Kafka podia haver sofert una agressió.  Les sospites de la dona es materialitzaren immediatament quan els agents descobriren a l’interior de la barraca, mig enterrat sota diversos objectes, el seu cadàver.

Des d’un primer moment, es va confirmar que es tractava d’una mort violenta, ja que la víctima presentava ferides d’arma blanca. Les investigacions varen donar resultat i es va identificar el primer sospitós, un altre indigent de la zona que vivia a una tenda de campanya i amb qui la víctima hi tenia amistat.