X

Miquel Mir adverteix del ‘còctel molotov’ al qual s’enfrontarà Balears en gestió de l’aigua

El responsable de Medi Ambient emplaça als ajuntaments a prendre mesures contra la proliferació de piscines i les fugides d'aigua

04/09/2022

Miquel Mir adverteix del ‘còctel molotov’ al qual s’enfrontarà Balears en gestió de l’aigua

16

El conseller de Medi Ambient i Territori, Miquel Mir, ha afirmat que la fragmentació territorial, l’absència d’aigua dolça fluvial, l’exclusivitat d’aigua subterrània, la falta de pluges i les puntes de pressió antròpica converteixen la gestió dels recursos hídrics en el principal repte ambiental –un “còctel molotov”, en paraules del conseller– dels pròxims anys en el context de l’emergència climàtica i la massificació turística.

En una entrevista concedida a Europa Press, Mir ha reconegut que en determinats moments de pressió humana, massificació turística i puntes de demanda en moments sense precipitacions el recurs està “seriosament compromès” encara que, reivindica, s’estan prenent mesures. En aquest sentit, el conseller s’ha referit a algunes de les mesures contingudes en el Pla Hidrològic, que està en fase final d’aprovació. Així, destaca com a “mesura important” que el creixement urbanístic estarà supeditat a la disponibilitat del recurs. “No pot ser que en les poques bosses de creixement, encara avui dia es continuïn construint cases sense tenir en compte si hi ha o no aigua disponible. És inconcebible”, apunta.

Al mateix temps, també ressalta que el Pla emplaça als ajuntaments –les administracions locals són les que tenen més competències sobre els recursos hídrics– al fet que en els plantejaments urbanístics s’actuï “contra la proliferació de piscines”. En la mateixa línia, el conseller també lamenta la gran quantitat d’aigua que es malgasta per les fugides i insta a “impulsar i prioritzar” polítiques en aquest sentit encara que, admet, “són actuacions cares, complexes i que no solen donar vots”.

Miquel Mir també subratlla que el Pla Hidrològic fa una crida a incrementar la reutilització i l’ús d’aigües regenerades sempre que sigui possible. Sobre això, afegeix que la prova a Sant Lluís (Menorca) per a infiltrar aigua “extremadament bona” en un aqüífer està anant molt bé.

PORN de Llevant i Es Trenc
D’altra banda, el conseller expressa la seva confiança que abans que acabi la legislatura s’aprovin els plans d’ordenació dels recursos naturals (PORN) del Parc de Llevant –juntament amb l’ampliació del Parc Natural de la Península de Llevant– i el de Es Trenc, que es va veure afectada per l’esclat de la pandèmia. “Si no hagués estat per la Covid-19 aquestes dues mesures fa temps que estarien aprovades”, afirma.

En matèria legislativa, Mir fa un bon balanç de l’aplicació de la llei de residus, que va entrar en vigor fa més d’un any. “He vist en persona esdeveniments de 10.000 o 12.000 persones sense gots d’un sol ús o ampolles de plàstic i això és un orgull”, afirma. El conseller reconeix que encara queda camí per recórrer cap al “residu zero” però ressalta que “la balança s’ha invertit”. També es refereix en el mateix sentit a l’eliminació a través de la Llei de turisme i a instàncies de la seva Conselleria dels útils de benvinguda d’un sol ús dels hotels, “alguna cosa que no es veu fora de Balears”.

Miquel Mir destaca igualment la consolidació del servei de protecció de la posidònia des de l’entrada en vigor del decret en 2018.

Sobre la temporada d’incendis, Mir es mostra “prudent” a l’hora de fer un balanç de l’estiu a Balears encara que els paràmetres siguin “positius”. El conseller assegura que les bones dades són un mèrit tècnic i no polític gràcies a comptar amb un dels millors operatius de prevenció de tota Espanya. Encara així, insta a tenir en compte que els incendis mes greus dels últims anys a Balears, com el s’Albufera al setembre 2020, van tenir lloc fora de la temporada d’alt risc.

04/09/2022

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT