X

Per què la nova llei del ‘només sí és sí’ preveu una reducció de les penes?

Segons l'advocat penalista Eduardo Luna, el problema radica en la unificació de les penes d'agressió i d'abús sexual

16/11/2022

Per què la nova llei del ‘només sí és sí’ preveu una reducció de les penes?

Aquest dimecres dematí a Palma s’han donat dos dels primers casos de condemnats per agressions sexuals que han aconseguit una reducció de la pena, amb la nova tipificació de la Llei del ‘Només sí és sí’. La modificació dels càstigs per delictes sexuals, que s’ha introduït amb la nova Llei de llibertat sexual, ha propiciat nombroses revisions de condemnes; aquesta redueix les penes mínimes, però també les màximes.

La Llei Orgànica Integral de Llibertat Sexual va entrar en vigor el passat 6 de setembre i tenia un objectiu: unificar els delictes d’agressió i abús sexual i qualificar de violació qualsevol relació sexual no consentida. S’equiparava, així, la norma espanyola a la d’altres països europeus com el Regne Unit, Suècia o Portugal.

L’advocat penalista Eduardo Luna explica que el problema és que amb aquesta unificació sorgeix una llacuna legal, perquè que la nova llei estableix un ventall que acaba reduint les penes mínimes i les màximes. Luna explica, de fet, que el problema radica en la unificació de les penes.

Com que la constitució estableix que sempre s’aplicarà la norma més favorable al reu, alguns jutges apliquen de manera retroactiva aquesta reducció de penes màximes de la nova llei. Un fet que el Consell General de Poder Judicial havia advertit que podria passar. El seu informe es va desestimar perquè no era vinculant.

El Govern ara ha obert la porta a revisar la llei perquè aquestes reduccions de penes no siguin possibles.


El Poder Judicial critica les “desafortunades i inapropiades” acusacions a jutges per les revisions de les penes arran de la Llei del ‘Només sí és sí’

16/11/2022

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT