Pres%C3%B3+sense+fian%C3%A7a+per+a+19+dels+25+migrants+que+varen+aterrar+a+Palma+amb+l%26apos%3BAir+Arabia

Aquesta setmana ha començat el bolcat de tota la informació dels telèfons mòbils dels joves empresonats per conèixer les connexions entre ells i la informació que es van passar

Presó sense fiança per a 19 dels 25 migrants que varen aterrar a Palma amb l’Air Arabia

Un mes després de l’intent fallit d’entrar il·legalment a Espanya, el somni de 19 dels 25 immigrants marroquins de la denominada per la Policia “pastera aèria” ha acabat en presó sense fiança, amb el pes de l’acusació de dos delictes: coaccions i sedició, aquest últim amb penes de fins a 10 anys per a uns joves que buscaven un futur millor a Europa.

La tarda del passat 5 de novembre es va produir a l’aeroport de Palma el desviament d’un vol que cobria la ruta Casablanca-Istanbul que pretenia fer aterrar els passatgers de l’avió. L’incident va causar el desviament i retard d’uns 60 vols i va obligar a tancar l’aeròdrom durant gairebé quatre hores.

Dos d’aquests 25 joves (la majoria tenien al voltant dels 20 anys) van poder escapar l’endemà comprant passatges en dos ferris diferents amb destinació a Barcelona, mentre que 19 ja han estat detinguts a Mallorca en diferents operacions conjuntes de la Policia i la Guàrdia Civil a Palma, i a Marratxí, Sa Pobla i Sencelles.

Els investigadors estan convençuts que els altres quatre migrants es troben a l’illa, es mouen d’una casa a una altra per evitar ser detinguts i compten amb l’ajuda d’altres marroquins que resideixen legalment a l’illa. També han precisat que el grup que va organitzar aquest desviament “forçat” preveia realitzar en unes setmanes una altra operació similar en un aeroport francès.

Els 24 ciutadans marroquins i un palestí van entrar il·legalment en territori espanyol després de baixar per la força de l’avió d’Air Aràbia Maroc que cobria la línia Casablanca-Istanbul i que va aterrar d’urgència a Palma per la suposada indisposició d’un passatger a causa d’un coma diabètic.

Segons la jutgessa instructora del cas, diversos passatgers van empènyer i van increpar els membres de la tripulació per poder baixar de l’aeronau i emprendre la seva fugida per les pistes després que la persona que no es trobava bé fos atesa a l’Hospital Son Llátzer de Palma i donat d’alta poc després. Aquesta mateixa nit va ser detingut i acusat també d’afavoriment de la immigració irregular.

A l’acte d’ingrés a la presó dels primers 12 detinguts, la magistrada del Jutjat d’Instrucció 6 de Palma afirma que aquesta operació d’entrada a Espanya va ser predeterminada i que tenia una finalitat “clara”: infringir la llei d’estrangeria, entrar a Espanya de manera irregular i “inevitablement” afectar l’ordre públic, encara que no fossin “conscients de les greus conseqüències que podia implicar el seu comportament”.

Els sanitaris que van atendre el passatger a peu de pista li varen detectar una hiperglucèmia, per la qual cosa va ser conduït a l’hospital públic. Però els metges de Son Llàtzer no van apreciar que sofrís cap coma diabètic, tot i que van saber que patia diabetis perquè així li ho va comunicar.

Aquesta setmana ha començat el bolcat de tota la informació dels telèfons mòbils dels joves empresonats per conèixer les connexions entre ells i la informació que es van passar.

La Policia ha confirmat la vinculació del desviament d’aquest avió amb el grup de Facebook marroquí Brooklyn, format per milers de joves magrebins. El juliol passat, aquest grup va publicar un “post” en el qual es descriu una acció molt similar al succeït en l’aeroport de Palma.

“Nois, escolteu, la majoria vol emigrar. Seguiu aquest pla: necessitam 40 voluntaris. Tots els nois de Brooklyn que reservin en un avió rumb a Turquia i que sobrevoli Espanya”, es llegeix en aquest missatge, en el qual s’explica que un passatger simularà una malaltia i després fugiran tots.

La Policia sospita que, en realitat, no volien quedar-se a les Illes, on és molt difícil ocultar-se, sinó aterrar a França o Itàlia.

La realitat és que s’enfronten a un procés penal que els portarà, amb moltes probabilitats, a passar diversos anys a la presó, segons fonts jurídiques.


Presó provisional i sense fiança per als 12 migrants fugits de Son Sant Joan
Vols low cost i la restricció de l’espai aeri algerià, les claus del cas Air Arabia
Des de l’avió Air Arabia: les imatges dels 21 migrants corrent per la pista de l’aeroport de Palma
Cronologia de l’aterratge d’emergència de l’Air Arabia