X

Incertesa entre els balears residents al Regne Unit, després de fer-se efectiu el Brexit

Els balears residents al Regne Unit viuen el canvi de situació amb una relativa tranquil·litat

01/02/2020

Incertesa entre els balears residents al Regne Unit, després de fer-se efectiu el Brexit

15

Els defensors del Brexit celebren amb alegria la separació amb la Unió Europea i els europeistes amb tristesa. Els balears residents al Regne Unit viuen el canvi de situació amb una relativa tranquil·litat.

Aquest dissabte va ser un dia de reflexió. La premsa britànica i molts ciutadans es demanen quina serà a partir d’ara la relació entre el Regne Unit i la Unió Europea, que encara s’ha de negociar.

Centenars d’escocesos s’han manifestat a Edimburg per reivindicar que ells varen votar majoritàriament contra el Brexit, fet que justificaria, segons els nacionalistes, la celebració d’un segon referèndum d’independència per a Escòcia.

Entre els residents balears, la majoria no creuen que el Brexit afecti les seves vides, però es mostren preocupats perquè els pugui afectar a llarg termini. Han viscut el primer del Brexit amb tristesa i resignació. Els balears que fa més de cinc anys que viuen al Regne Unit, com la resta dels ciutadans europeus, poden obtenir el permís de residència permanent.

Aquest és el cas d’en Bernat Orell, enginyer mallorquí, que viu a Londres des del 2013. “A jo personalment no m’afecta per res perquè ja fa més de cinc anys que visc aquí i ja tenc el permís de residència permanent, fet que em permet poder estar aquí tot el temps que vulgui”, explica.

“Però sí que canvia per la gent que per ventura no tendrà l’oportunitat que jo vaig tenir de poder venir fins aquí sense haver de tenir una feina ni res, per poder trobar una feina i un desenvolupament professional digne”.

Na Marisol Pinillos fa vuit anys que viu a Londres i treballa en el sector de la tecnologia aplicada a l’educació. El Brexit no canvia els seus plans de vida, però creu que falta molta informació sobre què passarà a partir de 2021, quan finalitza el període transitori.

“Crec que ara és quan començaran a canviar les coses en l’àmbit de la negociació, és quan hauran de donar explicacions als ciutadans sobre què canviarà amb la sortida del Regne Unit perquè ningú no sap res”, assegura.

N’Ainhoa ha seguit molt de prop tot el procés com a periodista. Amb disset anys a Londres, ha vist com altres espanyols han partit. No fa comptes seguir-los, però li preocupa que el dia a dia es compliqui per als no-britànics.

“Què passarà quan arribem a la frontera?- es demana Ainhoa- Quan tornem de Mallorca per exemple, arribem a l’aeroport d’Stansted o de Heathrow o de Gatwick i potser ens comencen a fer preguntes. Perquè els que tenim la residència permanent ens han donat un paper confirmant que la tenim, però no és cap document d’identitat, no és un document oficial. I què hem de fer? Imprimir aquest document i dur-lo sempre a la butxaca per si ens fan preguntes?”

Tots ells, com els tres milions de residents europeus al Regne Unit, s’han acostumat a viure en la incertesa d’un Brexit que, ara sí, ja és una realitat.

Els britànics afronten dividits l’endemà del Brexit. A la zona de Westminster hem pogut parlar amb famílies que han vengut a aquest barri governamental per celebrar el que ells consideren una victòria de la sobirania del seu país. Per d’altres, és un dia trist i negre tant per al Regne Unit com pel conjunt d’Europa.

“Tot anirà millor ara, millor per als nostres fills, els donarem un començament net, sense lligams. Prendrem les nostres decisions des del Parlament que ara serà per a nosaltres, no des de Brussel·les”, diu una partidària del Brexit.

“Sempre serem part d’Europa, però mai més de la Unió Europea. Així que ara prosperitat per al nostre país”, explica una altra partidària.


El Regne Unit executa el Brèxit
Incertesa pel postBrexit entre el Regne Unit i la UE

 

01/02/2020

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT