» EL NOU ORDRE La nau està tan desordenada que fins i tot la Ka s'ha perdut enmig d'aquest garbuix. Tenen una nova missió, posar ordre. Un lloc per a cada cosa i cada cosa al seu lloc. Els pollets han de netejar el niu després de la festa d'ahir a la nit abans que torni la mama o els cauran les plomes.
JASMINE & JAMBO
» FESTA EN TO MAJOR T1 - 3 És Festa Major a Soundland. La JASMINE ha fet una cançó per la ocasió i n’està molt orgullosa. Però, quan acaba de tocar-la, tothom plora. Creuen que és preciosa, però trista. La JASMINE es frustra, perquè ell volia fer una cançó ben alegre. El JAMBO trobarà la solució: canviant una sola nota, la cançó prendrà un aire més alegre. Perquè de vegades, un petit canvi ens pot fer veure el món d’una altra manera.
» FAVES I FABES T1 - 3 Faves & fabes En Tomeu Caldentey torna a IB3 amb Fusions, un programa on el prestigiós xef afrontarà un gran repte culinari: mesclar dues receptes que en un principi sembla que no tenguin res a veure. Ho aconseguirà amb l'ajuda, cada setmana, de dos amants de la cuina anònims, però de gran talent. En el programa d’aquesta setmana col•laborarà amb na Margalida, que prepararà fava parada dins la seva food-track, i amb en Jorge, un especialista en fabes asturianes. El resultat de la fusió serà espectacular.
» ACTIVITAT PER LLEVANT Aquesta setmana, Ben Trobat es dedicarà al llevant de Menorca i algunes de les activitats que s’hi poden fer... Encara que siguin poc habituals. La primear ens du fins als penyasegats de la Cala de Sant Esteve, as Castell, on Shanti Gordi coneixerà què és l’Slackline, un esport de risc i d’altura per damunt la mar. Un joc d’quilibris que també provarà el presentador. Menys arriscat és el tir amb arc, una modalitat esportiva que coneixerem de la mà de Borja Gonyalons en un paratge atípic de Maó: els Vergers de Sant Joan, un lloc per redescobrir i a només dues passes de la ciutat. El tercer municipi del llevant menorquíe s Sant Lluís, una població característica pel seu Moli, al qual entrarà en Shanti, i per un joc que només es practica aquí: el Joc de la Bolla, una sort de petanca... però més difícil! El programa d’aquesta setmana també tindrà una visita a una cova, la Cova Murada més espaiosa que la de la setmana passada!, i visitarem el departament de Restauració del Museu de Menorca, on preparen les peces històriques per a la seva exposició al públic: una feina minuciosa per conservar el patrimoni. I acabarem el programa al poblat de Binisafullet, a Sant Lluís també, un jaciment talaiòtic a l’abast de tothom, però que sol passar per alt per a la majoria.
» FONTS DE LA VILA Programa documental que realitza un viatge pels racons i les històries més singulars de la Serra de Tramuntana. L’objectiu és conèixer els secrets, les vivències, les curiositats i l’empremta que els homes han deixat, al llarg dels segles, a una terra que fou declarada Patrimoni Mundial, en l’apartat de paisatge cultural, per l’UNESCO l’any 2011. Aquesta setmana us oferim el capítol ‘Fonts de la vila’, en què els dos presentadors Miquel Salamanca i Alícia Garau visitaran algunes de les principals construccions hídriques de la Serra de Tramuntana. Coneixerem la història de les primeres síquies, ens endinsarem a una font de mina i sabrem quin ha estat el paper dels siquiers i les comunitats de regants al llarg dels segles. Però també ens traslladarem a dos dels principals llogarets de la Serra. El de Biniaraix Sóller i el d’Orient Bunyola. Als dos indrets descobrirem el patrimoni etnològic que ens han deixat els nostres avantpassats i que han permès declarar aquestes zones com a bens d’interès cultural. A més, passejarem pel Barranc de Biniaraix i per les cases d’es Freu, en aquesta darrera zona és on es troba l’impressionant bot d’aigua del Salt d’es Freu. Finalment, descobrirem una tècnica mil•lenària de caça menor, la caça del tord. Una activitat que milers de caçadors continuen duent a terme com ho feien temps enrere els antics pobladors, amb els coneguts filats. A més, cuinarem un tradicional arròs brut amb tords i passejarem per la finca de Comassema a Bunyola. Presenta: Miquel Salamanca i Alícia Garau.
FEINA D'ARTESÀ
Les xifres del comerç mostren una tendència de cada vegada més elevada de compra de productes de fora de les Illes. No obstant això, algunes empreses que encara fabriquen producte local, fet aquí, resisteixen generacions rere generacions i en alguns casos, es reinventen per resistir en un mercat de globalització cada vegada més competitiu.
» CÀNCER DE COLÓN Aquesta setmana, l’equip de Vida Saludable tractarà el càncer de colon, el més comú si sumam els casos d’homes i dones. Té un bon pronòstic en el 90% dels casos si es diagnostica en una fase inicial. La precocitat en la diagnosi és possible si la població participa al programa de cribatge que fa més de 10 anys s’aplica a les Balears. Conversam amb en Biel, un veïnat de Muro, qui va ser el primer en ser diagnosticat en aquest programa de cribatge i amb el Dr. José Reyes, responsable del programa. De la mà de l’oncològa Mònica Guillot, de Son Espases, coneixerem com prevenir-lo i les tècniques més actuals per superar-lo. Serem a l’Hospital Joan March, demostrant que el seu personal fa molt més que bones cures pal·liatives. També tenen un magnífic equip de rehabilitació amb recursos molt avantguardistes com ulleres virtuals. Combatrem la solitud no desitjada amb uns bancs instal·lats a Marratxí de la mà de la Creu Roja per fomentar la socialització. I aprendrem a nedar a la tercera edat, amb una teràpia aquàtica a la qual hi participen els usuaris de la residència d’Huialfàs a Sa Pobla.
IB3 NOTÍCIES CAP DE SETMANA MIGDIA
EL TEMPS CAP DE SETMANA MIGDIA. INFORMACIÓ METEOROLÒGICA
» Del Pilar de la Mola a es Ram T8 - 3 En aquest capítol de Passejades, en Vicenç Sastre i na Glòria Franquet es desplacen fins a Formentera, on recorreran la ruta que surt de la població del Pilar de la Mola i finalitza devora la mar, a es Ram. Ben a prop del Pilar, passarem pel molí Vell i el molí Nou o d’en Botigues, unes construccions amb molta història. Amb en Víctor Colomar, del COFIB, parlarem de les sargantanes de Formentera i del perill de les serps invasores, que amenacen la seva supervivència. Després de travessar camps de conreu, pinars i savinars, arribarem a la costa, a s’Estufador, un petit nucli amb els característics escars per a les embarcacions dels pescadors. En el darrer tram seguirem el litoral fins arribar a es Ram, on finalitzarà la ruta d’avui.
» 8è Campionat de pesca mar, surfcasting al Dic de l’oest, i passejada per Banyalbufar. Avui, en Pedro Carbonell assistirà al 8è campionat de pesca mar – costa per parelles a Alcúdia. Viurem una competició molt disputada. I gaudirem de bones captures. En Manolo Barahona anirà fins al Dic de l’oest de Palma per fer surfcasting amb un matrimoni. Passaran una jornada ben entretinguda. I acabaran cuinant un bon guisat de peix. N’ Ana Alonso farà una passejada per sa costa de Banyalbufar per conèixer curiositats d’aquests indret. Coneixerem l’historia pesquera d’aquesta localitat. I gaudirem d’unes vistes espectaculars. També aprendrem a cuinar rap amb suquet i allioli i gambes de Sóller. I veurem una reparació d’un optimist.
DISSABTE DE CINC DIES
» Joan Carles Bestard i Joanet de sa Gerra A Vides de Rondalla, Maria de la Pau Janer ens convida a reflexionar sobre l’avarícia i la insatisfacció amb la rondalla d’En Joanet de sa Gerra. Aquesta història narra les aventures d’un home i la seva família, que, moguts pel desig constant de millorar, passen de viure dins una gerra a demanar al Bon Jesús cada vegada més, fins a arribar a situacions absurdes i còmiques. Amb l’humor i la saviesa del convidat Joan Carles Bestard, aquest capítol explora com el desig insaciable de més pot afectar les relacions humanes i la felicitat. Amb una dona amb molt de caràcter i un Joanet obedient i incansable, la rondalla ens recorda que no sempre més és millor. Un episodi ple de lliçons sobre l’ambició i la importància d’apreciar el que tenim.
» A DINS: UN CENTRE DE SALUT Al centre de salut de la Vileta de Palma hi fan feina una cinquantena de professionals que atenen una població de 30 mil habitants, els mateixos habitants que hi ha més o manco a Ciutadella o a Inca. Avui viurem una jornada de feina amb la coordinadora del centre, que també és un centre docent, per veure de prop com és la seva feina i coneixerem la realitat del centre. Avui entram A Dins: un centre de salut.
IB3 NOTÍCIES CAP DE SETMANA VESPRE
EL TEMPS CAP DE SETMANA VESPRE INFORMACIÓ METEOROLÒGICA
HOTEL ADLON. UNA SAGA FAMILIAR
La minisèrie cobreix l'arc temporal que va des del naixement de l'Hotel Adlon en 1904 fins a la seva reobertura en 1997, atraversando diversos moments de la història alemanya, incloent-hi la Primera Guerra Mundial i la Segona Guerra Mundial fins a arribar a la República Democràtica Alemanya. La minisèrie cobreix l'arc temporal que va des del naixement de l'Hotel Adlon en 1904 fins a la seva reobertura en 1997, atraversando diversos moments de la història alemanya, incloent-hi la Primera Guerra Mundial i la Segona Guerra Mundial fins a arribar a la República Democràtica Alemanya.
» MATANCES T2 - 1 El grup d’homicidis, amb la inspectora Aina Anglada al capdavant, haurà de descobrir qui és l’autor d’una sèrie de terribles assassinats sense mòbil aparent, un monstre que anirà sembrant la por per tota Mallorca davant la impotència dels investigadors. En el primer capítol n’ Aina Anglada està cercant a un testimoni protegit d’un judici, pensant que ha fugit per no testificar. Al cap de poc temps, rep la notícia que s’ha trobat el cadàver d’un home, i tot d’una descobreix que és l’home a qui ella cercava. N’Aina començarà a investigar el cas sense saber que s’enfronta a qualcú tant perillós o més que l’assassí del Triangle. Treufoc està interpretada per Queralt Albinyana, Salvador Miralles, Sergi Baos i Paloma Navarro.
IB3 NOTÍCIES CAP DE SETMANA VESPRE
EL TEMPS CAP DE SETMANA VESPRE INFORMACIÓ METEOROLÒGICA
» FAVES I FABES T1 - 3 Faves & fabes En Tomeu Caldentey torna a IB3 amb Fusions, un programa on el prestigiós xef afrontarà un gran repte culinari: mesclar dues receptes que en un principi sembla que no tenguin res a veure. Ho aconseguirà amb l'ajuda, cada setmana, de dos amants de la cuina anònims, però de gran talent. En el programa d’aquesta setmana col•laborarà amb na Margalida, que prepararà fava parada dins la seva food-track, i amb en Jorge, un especialista en fabes asturianes. El resultat de la fusió serà espectacular.
» ACTIVITAT PER LLEVANT Aquesta setmana, Ben Trobat es dedicarà al llevant de Menorca i algunes de les activitats que s’hi poden fer... Encara que siguin poc habituals. La primear ens du fins als penyasegats de la Cala de Sant Esteve, as Castell, on Shanti Gordi coneixerà què és l’Slackline, un esport de risc i d’altura per damunt la mar. Un joc d’quilibris que també provarà el presentador. Menys arriscat és el tir amb arc, una modalitat esportiva que coneixerem de la mà de Borja Gonyalons en un paratge atípic de Maó: els Vergers de Sant Joan, un lloc per redescobrir i a només dues passes de la ciutat. El tercer municipi del llevant menorquíe s Sant Lluís, una població característica pel seu Moli, al qual entrarà en Shanti, i per un joc que només es practica aquí: el Joc de la Bolla, una sort de petanca... però més difícil! El programa d’aquesta setmana també tindrà una visita a una cova, la Cova Murada més espaiosa que la de la setmana passada!, i visitarem el departament de Restauració del Museu de Menorca, on preparen les peces històriques per a la seva exposició al públic: una feina minuciosa per conservar el patrimoni. I acabarem el programa al poblat de Binisafullet, a Sant Lluís també, un jaciment talaiòtic a l’abast de tothom, però que sol passar per alt per a la majoria.
PAISATGES
» FONTS DE LA VILA Programa documental que realitza un viatge pels racons i les històries més singulars de la Serra de Tramuntana. L’objectiu és conèixer els secrets, les vivències, les curiositats i l’empremta que els homes han deixat, al llarg dels segles, a una terra que fou declarada Patrimoni Mundial, en l’apartat de paisatge cultural, per l’UNESCO l’any 2011. Aquesta setmana us oferim el capítol ‘Fonts de la vila’, en què els dos presentadors Miquel Salamanca i Alícia Garau visitaran algunes de les principals construccions hídriques de la Serra de Tramuntana. Coneixerem la història de les primeres síquies, ens endinsarem a una font de mina i sabrem quin ha estat el paper dels siquiers i les comunitats de regants al llarg dels segles. Però també ens traslladarem a dos dels principals llogarets de la Serra. El de Biniaraix Sóller i el d’Orient Bunyola. Als dos indrets descobrirem el patrimoni etnològic que ens han deixat els nostres avantpassats i que han permès declarar aquestes zones com a bens d’interès cultural. A més, passejarem pel Barranc de Biniaraix i per les cases d’es Freu, en aquesta darrera zona és on es troba l’impressionant bot d’aigua del Salt d’es Freu. Finalment, descobrirem una tècnica mil•lenària de caça menor, la caça del tord. Una activitat que milers de caçadors continuen duent a terme com ho feien temps enrere els antics pobladors, amb els coneguts filats. A més, cuinarem un tradicional arròs brut amb tords i passejarem per la finca de Comassema a Bunyola. Presenta: Miquel Salamanca i Alícia Garau.
» PA I FARINA T6 - 7 L’espai sobre la divulgació del patrimoni lingüístic de les Illes Balears arriba amb un nou programa dedicat al PA I FARINA. Descobrirem la gran varietat d’expressions i frases fetes relacionades amb el fang. Alguna de les expressions que hem recollit de les illes, són: «Des teu pa, en faràs sopes», «Més llarg que un dia sense pa» o «Néixer amb un pa davall el braç» En el programa de TÉNTOL dedicat al PA I FARINA, el convidat especial d’avui és el pastisser Lluís Pérez, a qui sotmetrem al nostre paraulòmetre. La nova temporada de TÉNTOL a IB3 Televisió està formada per 13 capítols dedicats, com en els anteriors episodis, a una temàtica diferent. En aquestes noves entregues els temes que tractarà TÉNTOL són: embarcacions, Sant Antoni, exageracions, medicina, pobles, fang, pa i farina, sistemes de mesura, topònims, parts del dia, arabismes, fusta i oli. TÉNTOL és un programa de televisió d'entreteniment i divulgació sobre el patrimoni lingüístic de les Balears. El format, de nova creació, fa especial èmfasi en la genuïnitat i origen etimològic de paraules i expressions recollides arreu de les Illes. Algunes de les seccions de TÉNTOL són: l'Endevinalla, els Embarbussaments, l'Aixuxines i la saviesa de tres padrins un de cada illa, acompanyats de tres joves. Al final del programa comptarem amb una cançó inèdita composta i interpretada per Jorra Santiago.
BALEARS DES DE L'AIRE. EXTRA
» Manacor
PÍNDOLES CUINA AMB SANTI TAURA
» TARONGES