07:00

NA CAPUTXETA VERMELLA UNIVERSAL
EL REI MIDES UNIVERSAL

07:25

RUPERT&SAM

L'ILLA DEL TRESOR
PLOU I FA SOL
L'AMPOLLA

07:35

LES TRES PREGUNTES EIVISSA

07:45

L'AIGUA QUE BEVEM Dues Voltes fixa el focus en la gestió del subministrament, la qualitat i el preu d'un recurs limitat i vital per a la vida de les persones. Neus Albis debat la qüestió amb Fernando Dameto, president d'Asaib, Jaume Femenias, director del Cicle de lAigua d'Emaya, Joana Garau, directora general de Recursos Hídrics del Govern, Joan Carles Verd, president de la FELIB, Marta Váquez, terapeuta nutricional, i Matías Vallés, periodista. Les reporteres Maria Salas i Maria Antònia Serra visiten pobles amb problemes de subministrament i xarxes d'aigua no potables per veure com s'organitzen a les llars i als negocis. Entre d'altres, entrevisten Pedro Fons al seu domicili de Manacor, i Cati Roseta, del bar Mig i Mig Estació. També parlen amb el batle d'Ariany, Joan Ribot, i amb el batle i el tinent de batle de sa Pobla, Biel Ferragut i Antoni Simó. Alfredo Barón, coordinador de l'Observatori de l'Aigua de la UIB, i Toni Sans, portaveu de la Unió de Pagesos, parlen del problema dels nitrats i Toni Mus, veí de Pòrtol, mostra el tractament de l'aigua que fa a casa. Les reporteres visiten les instal•lacions i laboratoris d'Emaya per mostrar totes les proves de qualitat que passa l'aigua que arriba al grifó i fan una degustació d'aigua al carrer per veure si la gent distingeix l'aigua de l'aixeta.

08:50

VILA "Pitiüses, entre pins i savines" recorre Dalt Vila "Pitiüses, entre pins i savines" fa parada aquesta setmana a la ciutat d'Eivissa per fer una immersió a la ciutat emmurallada de Dalt Vila a través d'un laberint de carrers empedrats, impregnats d'història i d'històries. Amb els nostres presentadors, Tita Planells, Toni Riera i Tito Fuster, passejarem pels carrers del l'Eivissa antiga amb Joan Murenu, músic i fundador del grup UC, que ens mostrarà els escenaris de la infantesa i joventut de tota una generació d'eivissencs. Desafiant els més supersticiosos, a la necròpoli des Puig des Molins coneixerem els rituals funeraris de fenicis, púnics i romans i tindrem fins i tot l'oportunitat de veure, a través d'uns actors aficionats, com era un antic enterrament. Pere Planells du més de mitja vida treballant el cuir amb les seves mans. Amb ell coneixerem les anècdotes viscudes com a propietari de 'Pedro's', l'anomenada botiga dels famosos per on han passat els millors dissenyadors del món rendits al seu art. Impressionants són els edificis històrics de Dalt Vila que alberguen cases senyorials i palauets que daten, en alguns casos, del segle XVIII. Entrarem en alguns d'ells i parlarem amb un dels darrers senyors de Dalt Vila dels orígens de l'alta burgesia eivissenca. Una avia centenària serà una altra de les protagonistes del programa. Maria Riusech té el cap perfecte i ens ensenyarà com es prepara una salsa de Nadal seguint la recepta que li va ensenyar la seva avia. La protagonista més jove del programa serà Beatriz Martínez, mare de dia i disc jockey de nit, més coneguda com B Jones en les pistes de discoteca. Amb ella, ambaixadora de la discoteca Pachá pel món, coneixerem el món de la música electrònica.

10:00

Ramon Llull, poliglot Ramon Llull, poliglot Ramon Llull fou un poliglot, és a dir, una persona que llegia i parlava diverses llengües. Va escriure llibres en català, en llatí i probablement també en àrab i va impulsar la traducció dels seus llibres al francès, l’occità o l’italià. Fou doncs un precursor del multilingüisme. En aquest quart programa visitarem Roma, el bressol del llatí, per saber si a l’edat mitjana algú encara parlava o escrivia en la nostra llengua mare. A la creu del Desembarcament de Santa Ponça, comprovarem que hi ha una relació directa entre la Conquesta de Mallorca i la llengua de Ramon Llull. A una escola d’àrab de Barcelona, descobrirem per què el savi mallorquí va comprar un esclau musulmà per aprendre la llengua de l’Alcorà. Visitarem el monestir de Miramar, a Valldemossa, on Llull va fundar una escola de llengües orientals l’any 1276. A París, prop de Montmartre, veurem el mur dels «Je t’aime», un mural en el qual trobam la frase «T’estim» en infinitat de llengües. I, al santuari de Cura, entrarem a l’Aula de Gramàtica, una escola de llatí al cim del puig de Randa, fundada baix l’aura de Ramon Llull.

10:40

Ruta de ses ermites .Deia Nou capítol de Tira tira Miramar i les Ermites Velles En el nou capítol de Tira tira que s'emetrà el diumenge 30 de març a les 21.30 a IB3 TV en Rafel de Ca'n Renou i el seu equip recorreran la zona de les Ermites Velles de Valldemossa, sortint des de Miramar. La ruta començarà a Miramar, on el Dr. Sevilla ens acompanyarà per aquesta possessió i antic monestir, i ens contarà històries sobre dos grans personatges que hi passaren Ramon Llull al segle XIII i l'Arxiduc Lluís Salvador al segle XIX. Des de Miramar anirem a ca madó Pilla, on començarà pròpiament l'excursió per la zona de les Ermites Velles. Allà ens trobam amb en i na, que ens acompanyen fins l'Ermita de la Trinitat i el berenador dels Ermitans. Al recinte de les Ermites Velles en Rafel es troba amb Joan Carles Palos, periodista i excursionista, un gran coneixedor de la zona i promotor de sortides culturals amb famílies i escolars. Amb Joan Carles Palos anam a la capella del puig des Verger, el mirador des Tudons i la cova del Beat Ramon Llull. Són llocs de molt bones vistes i carregats d'una història que uneix dos personatges separats per quasi set segles, Ramon Llull i l'Arxiduc. Des la cova del Beat iniciam el descens per tornar al punt de partida, ca madó Pilla.

11:30

UN VALENT AL DESCOBERT Temporada 5 Capítol 8 Amant dels espais litorals i de les zones agrícoles, el protagonista del capítol d’avui és un dels animalons més característics d’aquestes zones obertes de les Balears. Prou conegut i beneficiós per a la gent del camp, insecticida eficaç, caça a l’aguait, sempre des de les zones elevades. Incansable, rabassut i inquiet, mai no passa desapercebut, sempre nerviós, a vegades fins i tot una mica perdonavides,,, Però, de qui parlam? qui pot ser que pugui viure tant a les zones litorals com a les zones agrícoles o ramaderes de l’interior?

12:00

XESC MOLL Temporada 4 Capítol 1

12:10

SET VIDES TÉ UN LLIBRE Visitarem diversos punts de venta de llibres de segona mà rastres, llibreries de segona mà, paradetes, bookcrossing i tractarem de dibuixar la seva ruta. També ens fixarem en els títols, col·leccions i autors més presents, sense oblidar el mercat online de segona mà.

12:20

TROT,ÈXITS I BOIRES El trot és un dels esports tradicionalment emblemàtics de les Illes Balears. Amb més de 150 anys d’història, el que abans va ser la passió multitudinària de la gent de fora vila qui competia els dissabtes amb les bèsties que utilitzava al camp, avui es troba davant un dilema la professionalització del sector, l’entrada en el sistema d’apostes francès i la diversificació de l’oferta d’oci han provocat una crisi d’afició. Al programa Zoom ens endinsem en un món també carregat de tabús i sovint assenyalat per casos de dopatge i de maltractament animal, com el del cavall Sorky das Pont. Per fer-ho parlam amb el propietari Pep Fuster i amb l’aficionat Toni Lliteres, exemples de com la passió per les carreres s’ha transmès durant dècades de pares a fills, generació rere generació, però també mostres de l’impacte que la professionalització del trot ha tengut per als petits propietaris. Molts, com Toni Lliteres, van haver de vendre els seus cavalls i passar de ser amateurs sobre la pista a ser aficionats des de la grada. També viatjam a França, el màxim exponent del trot al món, on menadors com Miquel Mestre van a competir i a dedicar-se exclusivament a l’esport. A les Balears, tot i que la indústria del trot mou cada any uns 60 milions d’euros, només unes desenes de famílies sobreviuen gràcies només al trot, com la de Francisca Sureda, entrenadora professional de cavalls de carreres i protagonista també de El dilema del trot. Membres de la Federació Balear de Trot, de l’Institut de l’Esport Hípic de Mallorca i el periodista especialitzat en aquest esport Toni Oliva reflexionen al programa sobre aquestes i altres qüestions, com la situació crítica de l’hipòdrom de Manacor i les limitacions que suposa que, ara mateix, el trot sigui una activitat que només sobreviu gràcies al finançament públic.

12:55

ELS ENTUSIASTES D'ESTRENA

13:25

PEL PORT D'ADDAIA I LES SALINES En aquest capítol, na Maria i en Vicenç són a Menorca per recórrer un tram del Camí de Cavalls que els permetrà vorejar un bocí del port d’Addaia i conèixer les antigues salines avui plenes d’ocells i incloses dins el Parc Natural de s’Albufera des Grau. Un tram de bellesa sorprenent, variada, ideal per submergir-se en la natura i la història de l’illa. Pel camí parlaran amb Pedro Marqués Torrent, autor del “Mapa Rescat Rural”, que els explicarà com l’ha fet i com ajuda a dur a terme rescats en altres temps plens de dificultats. Durant la ruta, veuran praderies d’algueró —planta marina emparentada amb la posidònia— i la vegetació que creix a la vora de la mar, adaptada a la salinitat. També trobaran restes de ceràmica típica dels poblats talaiòtics i una caseta pintada amb almangra, on els sorprendrà la pluja. Per acabar, travessaran les salines, on Martí Escudero, director del Parc Natural de s’Albufera des Grau, els parlarà dels valors d’aquest fràgil espai protegit.

13:56

IB3 NOTÍCIES CAP DE SETMANA MIGDIA

15:00

EL TEMPS CAP DE SETMANA MIGDIA. INFORMACIÓ METEOROLÒGICA

15:05

AGAFA'M SI POTS, CAP DE SETMANA

16:00

LA MALALTIA Temporada 1 Capítol 5 Les il•lusions de les germanes moltes de vegades es converteixen en desgràcies i la malaltia es comença a escampar per la família. Però és una malaltia que va més enllà del físic, és una malaltia que ho corromp tot perquè elles són incapaces d’estimar i sense estimar només fan emmalaltir. I, finalment, la malaltia acaba passant al cos i s’escampa i fa mal i només du patiment, dolor i desgràcia.

17:00

FONTS DE LA VILA Programa documental que realitza un viatge pels racons i les històries més singulars de la Serra de Tramuntana. L’objectiu és conèixer els secrets, les vivències, les curiositats i l’empremta que els homes han deixat, al llarg dels segles, a una terra que fou declarada Patrimoni Mundial, en l’apartat de paisatge cultural, per l’UNESCO l’any 2011. Aquesta setmana us oferim el capítol ‘Fonts de la vila’, en què els dos presentadors Miquel Salamanca i Alícia Garau visitaran algunes de les principals construccions hídriques de la Serra de Tramuntana. Coneixerem la història de les primeres síquies, ens endinsarem a una font de mina i sabrem quin ha estat el paper dels siquiers i les comunitats de regants al llarg dels segles. Però també ens traslladarem a dos dels principals llogarets de la Serra. El de Biniaraix Sóller i el d’Orient Bunyola. Als dos indrets descobrirem el patrimoni etnològic que ens han deixat els nostres avantpassats i que han permès declarar aquestes zones com a bens d’interès cultural. A més, passejarem pel Barranc de Biniaraix i per les cases d’es Freu, en aquesta darrera zona és on es troba l’impressionant bot d’aigua del Salt d’es Freu. Finalment, descobrirem una tècnica mil•lenària de caça menor, la caça del tord. Una activitat que milers de caçadors continuen duent a terme com ho feien temps enrere els antics pobladors, amb els coneguts filats. A més, cuinarem un tradicional arròs brut amb tords i passejarem per la finca de Comassema a Bunyola. Presenta Miquel Salamanca i Alícia Garau.

17:40

EL CEREAL QUE ARRIBÀ D´ORIENT Títol El cereal que arribà d’Orient Sinopsis Aquesta setmana a Això és Mel volem acostar-nos a un cereal que està considerat l’aliment bàsic per diferents cultures d’arreu del món l’arròs. Anirem a Sa Pobla per conèixer la varietat “bombeta” que es cultiva tant a sa Marjal com a S’Albufera. Parlarem amb l’empresa Grif que ens explicarà la història d’aquest conreu i ens mostrarà com fan el procés de pelar l’arròs. Els propietaris de Can Quic, un dels restaurants amb més història de Sa Pobla, ens faran el seu famós arròs brut, o com diuen encara alguns poblers arròs de calderó. Encara a Sa Pobla, al Parc Natural de S’Albufera en Tomeu cuinarà neules d’arròs. Anirem a Barcelona per veure l’artista japonès Nagataya Kyoto. Ell ens explicarà què és el paper d’arròs i per què és ideal per dibuixar-hi caligrafia japosa i sumi-e. En Tomeu entrarà dins un univers de bonsais per cuinar una varietat d’arròs emblemàtica a molts de països asiàtics el basmati. I anirem fins a un dels temples de l’arròs l’Albufera de València per fer-hi un autèntic arròs valencià. Duració

19:00

Temporada 2 Capítol 5

19:55

Canelons de bledes i esclata-sangs Temporada 1 Capítol 9

20:30

IB3 NOTÍCIES CAP DE SETMANA VESPRE

21:35

EL TEMPS CAP DE SETMANA VESPRE INFORMACIÓ METEOROLÒGICA

21:40

EL MAR Temporada 2 Capítol 1

21:45

EL MAR Manuel Tur i Andreu Ramallo tenen deu anys quan la Guerra Civil arriba a l'illa de Mallorca. La seva primera trobada amb la crueltat de la guerra es produeix en veure com afusellen al pare d'un amic enfront de la tàpia del cementiri. Transcorreguts deu anys, Manuel i Ramallo tornen a trobar-se en un sanatori per a malalts de tuberculosis, situació que afronten de manera diferent Ramallo procura oblidar la malaltia mentre que Manuel es refugia en la religió. L'amistat entre ells es basa en la fascinació que assegui Manuel per la vitalitat de Ramallo i en l'admiració d'aquest per l'enteresa de Manuel. Però a poc a poc les creences religioses de Manuel entren en crisis en adonar-se que el que assegui per Ramallo és una mica més que amistat.

23:35

PRESENTACIÓ. JUJOL -GAUDÍ, DOS GENIS DE L'ARQUITECTURA Aquesta setmana s’emet el documental Jujol-Gaudí, dos genis de l’arquitectura, dirigit per Luis Campo Vidal.

23:40

JUJOL-GAUDÍ , DOS GENIS DE L'ARQUITECTURA

JUJOL-GAUDÍ , DOS GENIS DE L'ARQUITECTURA Des de fa anys les portes del Modernisme s’obren cada dia per explicar als seus visitants les claus d’aquest moviment cultural de finals del segle XIX i principis del XX. Seguirem diversos guies prenent com a fil conductor una comparativa entre dos dels referents indiscutibles en l’estudi del Modernisme català Gaudí i Jujol. Dos genis coetanis d’aquest moviment, però que van desenvolupar llenguatges propis i únics –anomenats “gaudinià” i “jujolià”-, al marge dels corrents estètics. Dues ments brillants que van anticipar el camí de l’arquitectura moderna. A partir del testimoni d’experts coneixedors de l’arquitectura i estudiosos jujolians i gaudinians donarem a conèixer el que Jujol i Gaudí representen per l’arquitectura catalana. Carlos Flores, un expert de Jujol, diu que no eren modernistes, eren fumadors passius del modernisme. Però, la seva originalitat i aportació a la Història de l’Arquitectura no ha estat reconeguda de la mateixa manera. ¿Va eclipsar Gaudí la carrera de Jujol?, ¿la va descobrir?, ¿la va influir?

00:40

DOCUMENTAL

EL BISBE, L'ARQUITECTE I EL BALDAQUÍ. Gaudí a la Catedral de Mallorca “Senyors, no sé si hem donat el títol d'arquitectura a un boig o a un geni, el temps ho dirà”. Amb aquestes paraules, comença el documental dedicat a la intervenció d'Antoni Gaudí a la Catedral de Mallorca. A l'estiu de 1904, Antoni Gaudí viatja a Mallorca per dirigir personalment les obres de reforma de la Catedral, segons l'encàrrec que li ha fet el bisbe Pere Joan Campins. El bisbe i l'arquitecte volen adaptar l'espai interior de la Catedral de Mallorca a la nova corrent litúrgica. Aquest moviment renovador de l'Església, del qual el bisbe Campins és un actiu impulsor, defensa un major protagonisme dels fidels a les cerimònies, l'ús de la música i del cant coral, i de la llengua pròpia. Diverses escenes del documental, s'han dedicat a Campins i a la Mallorca de l'època, subratllant el tarannà aperturista del bisbe enfront una Església molt conservadora, i assenyalant els seus col•laboradors més propers Antoni Maria Alcover, Miquel Costa i Llobera... Les paraules de Teodor Suau vicepresident del Capítol de la Catedral, Pere Fullana director de l'Arxiu Capitular i de l'escriptor Gabriel Janer Manila, ajuden a traçar el retrat del bisbe Campins. El documental ens introdueix a l'època de canvis transcendentals, i presenta les diferents fases del projecte de reforma, a través de fotografies antigues, plànols de l'edifici i efectes digitals. Així, veurem com a la primera fase, Gaudí buida la nau central de la Catedral, llevant els elements barrocs, obre els vitralls cegats, amplia el presbiteri, posa al descobert la cadira catedralícia i situ Direcció CESC MULET Guió ELENA ORTEGA, CESC MULET imatge JAUME CALDENTEY edició i realització ÀNGEL GARCÍA producció NURIA CANO, BÀRBARA FERRER grafisme LUIS OZONAS Postproducció so RAFA RIGO música original JAUME TUGORES

01:35

IB3 NOTÍCIES CAP DE SETMANA VESPRE

02:20

EL TEMPS CAP DE SETMANA VESPRE INFORMACIÓ METEOROLÒGICA

02:25

CONRAREM A SANT CLIMENT A RITME DE SAMBA I DESCOBRIREM LA HISTÒRIA DEL CAPITÀ SU CONRAREM A SANT CLIMENT A RITME DE SAMBA I DESCOBRIREM LA HISTÒRIA DEL CAPITÀ SUAU Com cada dijous i fidels a la nostra cita, a Uep! Com anam? Vos tenim preparat un programa dels que ens fan aixecar de la cadira per ballar. Farem la nostra primera volta al fora vila de Sant Climent, on en Toni Ballador passarà un dia amb una família menorquina amb empelts a Brasil. Amb ells, el nostre presentador farà planter de carabasses, sembrarà mongetes amb una “matraca” del brasil i tocarà música fusió Balears-Brasil. Una mescla inèdita que no vos podeu perdre. Mentrestant, un manescala de Ciutadella visitarà un cavall que pateix d’enfusadura, una inflamació molt dolorosa de les peülles. El seu propietari està molt preocupat per si podrà sortir a les festes de Sant Joan. Ja ho veurem. Na Vanessa García ens espera també a la seva terrassa-hort per ensenyar-nos a construir un hort vertical i netejar la nostra taula de cultiu per a properes sembres. El mestre Felip Munar visitarà la bodega Suau, per descobrir per què és considerat un dels millors brandys del món i donar-nos a conèixer la llegendària història del capità Suau Tota una novel•la d’aventures pel mar del Carib amb port d’arribada al Pont d’Inca. Per obrir la gana, una simpàtica amiga eivissenca del programa ens cuinarà uns bons tudons a la cassola. No podreu canviar de canal perquè també arreplegarem una guarda de 1000 ovelles a Calvià amb un pastor i els seus tres cans. Com cada dijous, després del Temps. Vos esperam!

03:30

MACARENA DE CASTRO Aquesta setmana Neus Albis passarà tot un dia amb Macarena de Castro, l’única cuinera mallorquina que atresora una estrella Michelin. La visita començarà a sa Pobla on Macarena mostrarà a la periodista pollencina el seu hort i aprofitaran per parlar de la seva vida, els seus plans de futur i la seva manera d’entendre la cuina. També aniran ran de mar a fer un vermut amb la cuinera i amiga Maria Solivelles. I la visita acabarà, com no podia ser d’una altra manera a ‘El Jardín’, el restaurant que la família de Castro regenta a Alcúdia. Allà, Neus Albis podrà conèixer la Macarena més desconeguda gràcies a amics, familiars i professors de la protagonista del programa d’avui. ‘En Companyia’ és el programa d’entrevistes íntimes que IB3 Televisió dedica a personatges destacats de les Illes i a les seves famílies. Conduït per la periodista Neus Albis, el programa aportarà la mirada més personal dels amfitrions. Molts d’ells obrin ca seva per primera vegada i compartiran amb Albis vivències, anècdotes, somnis, èxits i fracassos. En definitiva, tota una vida repassada en 50 minuts.

04:25

PAISATGES

05:00

L'AIGUA QUE BEVEM Dues Voltes fixa el focus en la gestió del subministrament, la qualitat i el preu d'un recurs limitat i vital per a la vida de les persones. Neus Albis debat la qüestió amb Fernando Dameto, president d'Asaib, Jaume Femenias, director del Cicle de lAigua d'Emaya, Joana Garau, directora general de Recursos Hídrics del Govern, Joan Carles Verd, president de la FELIB, Marta Váquez, terapeuta nutricional, i Matías Vallés, periodista. Les reporteres Maria Salas i Maria Antònia Serra visiten pobles amb problemes de subministrament i xarxes d'aigua no potables per veure com s'organitzen a les llars i als negocis. Entre d'altres, entrevisten Pedro Fons al seu domicili de Manacor, i Cati Roseta, del bar Mig i Mig Estació. També parlen amb el batle d'Ariany, Joan Ribot, i amb el batle i el tinent de batle de sa Pobla, Biel Ferragut i Antoni Simó. Alfredo Barón, coordinador de l'Observatori de l'Aigua de la UIB, i Toni Sans, portaveu de la Unió de Pagesos, parlen del problema dels nitrats i Toni Mus, veí de Pòrtol, mostra el tractament de l'aigua que fa a casa. Les reporteres visiten les instal•lacions i laboratoris d'Emaya per mostrar totes les proves de qualitat que passa l'aigua que arriba al grifó i fan una degustació d'aigua al carrer per veure si la gent distingeix l'aigua de l'aixeta.

06:05

VILA "Pitiüses, entre pins i savines" recorre Dalt Vila "Pitiüses, entre pins i savines" fa parada aquesta setmana a la ciutat d'Eivissa per fer una immersió a la ciutat emmurallada de Dalt Vila a través d'un laberint de carrers empedrats, impregnats d'història i d'històries. Amb els nostres presentadors, Tita Planells, Toni Riera i Tito Fuster, passejarem pels carrers del l'Eivissa antiga amb Joan Murenu, músic i fundador del grup UC, que ens mostrarà els escenaris de la infantesa i joventut de tota una generació d'eivissencs. Desafiant els més supersticiosos, a la necròpoli des Puig des Molins coneixerem els rituals funeraris de fenicis, púnics i romans i tindrem fins i tot l'oportunitat de veure, a través d'uns actors aficionats, com era un antic enterrament. Pere Planells du més de mitja vida treballant el cuir amb les seves mans. Amb ell coneixerem les anècdotes viscudes com a propietari de 'Pedro's', l'anomenada botiga dels famosos per on han passat els millors dissenyadors del món rendits al seu art. Impressionants són els edificis històrics de Dalt Vila que alberguen cases senyorials i palauets que daten, en alguns casos, del segle XVIII. Entrarem en alguns d'ells i parlarem amb un dels darrers senyors de Dalt Vila dels orígens de l'alta burgesia eivissenca. Una avia centenària serà una altra de les protagonistes del programa. Maria Riusech té el cap perfecte i ens ensenyarà com es prepara una salsa de Nadal seguint la recepta que li va ensenyar la seva avia. La protagonista més jove del programa serà Beatriz Martínez, mare de dia i disc jockey de nit, més coneguda com B Jones en les pistes de discoteca. Amb ella, ambaixadora de la discoteca Pachá pel món, coneixerem el món de la música electrònica.