DIUMENGE
21/04/2019
07:20

LLUCMAÇANES GRAN - SES ROTES VELLES 51 LLUCMAÇANES GRAN - SES ROTES VELLES En el capítol 51 de Com a ca nostra, anirem fins al poble de Maó, de l'illa de Menorca, per descobrir l'agroturisme Llucmaçanes Gran. Aquestes cases daten aproximadament de l'any 1859 i la seva restauració es va iniciar l'any 1997 respectant la seva arquitectura menorquina i els petits detalls que la fan mereixedora de la seva singularitat. Les bases d'aquest agroturisme, estan considerades com l'origen de l'actual poble de Llucmaçanes. Allà coneixerem a na Dorita Latorre, la propietària; i la cussa de la casa, na Camela. Elles seran les nostres guies en aquesta aventura. El nostre segon destí, serà al poble de Campos, per conèixer l'agroturisme Ses Rotes Velles; una antiga possessió mallorquina que encara guarda molts records d'anys enrere. Coneixerem a na Paula Portell, la copropietària d'aquest lloc i la nostra guia en aquesta aventura.

07:40

EN GOSTÍ LLADRE MALLORCA
LA ROSA DE SANT JORDI UNIVERSAL

07:55

RUPERT&SAM

RUFUS VOL FER AMICS
L'ILLA MISTERIOSA
LA MOSCA

08:05

NA VENTAFOCS UNIVERSAL

08:15

Tonades de feina En el programa d’avui ens acostarem a una de les formes musicals més extenses a les illes, les cançons de feina, cant que acompanyaven treballs de la mà i que coneixerem gràcies a les veus de Toni i Maria Adrover, que ens cantaran les que ells varen aprendre de nins. El musicòleg Francesc Vicencs ens explicarà les peculiaritats d’aquestes cançons i al Conservatori de Música de Palma compararem les veus dels cantadors del camp i les veus educades gràcies al professor Antonio Adrover i les seves alumnes. Amb l’harmonicista Víctor Uris parlarem de les cançons de feina més conegudes arreu del món, els blues, i amb el cantautor manacorí Miquel Serra veurem que encara hi ha qui conjuga camp i música. Un camp que es nodreix de llavors com les que conserven al Jardí Botànic de Sóller, que ens ensenyarà Magdalena Vicens.

08:45

PASTURAREM MENS, DUREM UN CAVALL AL DENTISTA, FAREM PANADES DE SÍPIA I CANTAREM PASTURAREM MENS, DUREM UN CAVALL AL DENTISTA, FAREM PANADES DE SÍPIA I CANTAREM SALES PASQUALS Dijous vespre, a Uep! Com anam?, prepararem la propera arribada de la Pasqua feinejant entre animals i animalons a fora vila, recuperant-hi costums folklòrics ancestrals i aguiant menjues típiques de tota la vida amb un suculent toc innovador. Per començar, l’amo en Toni Ballador visitarà una gent ben entranyable que crien ovelles, gallines i porcs als seus terrenys de Portocristo i que cada dia realitzen en família, totes les tasques de camp. Serà un reportatge central molt entretingut, complet i divertit que anirà complementat per la resta d’emotives històries rurals que trobareu al llarg d’aquest proper capítol. A Pollença netejarem un olivar amb membres de la Fundació Es Garrover, una associació sense ànim de lucre que duu a terme una admirable tasca social en favor de la integració laboral de les persones amb malalties mentals. A Menorca estrenarem una nova secció trepidant dedicada a seguir els manescals de les nostres illes durant les seves visites a finques i possessions. En aquesta ocasió, n’acompanyarem un mentre revisa i saneja a fons la dentició d’un cavall. A Alcúdia cuinarem unes delicioses i originals panades de sípia amb una madona ben xalesta. I seguint amb la temàtica pasqual, el mestre en Felip Munar ens descobrirà els divertits càntics i balls dels salers de Felanitx i ens explicarà com es va recuperar aquesta secular tradició quan estava a punt de desaparèixer ara fa 40 anys. Què vos pareix? El d’aquesta setmana serà, sens dubte, un capítol ideal per rebre així com toca la vinguda de la Pasqua. No vos el perdau!

09:45
10:15

EUCARISTIA A LA SEU DE MALLORCA

11:45

MITJA MARATÓ FORNELLS 2019

11:55

UCAM MURCIA-EIVISSA

13:56

IB3 NOTÍCIES CAP DE SETMANA MIGDIA

15:00

EL TEMPS CAP DE SETMANA MIGDIA. INFORMACIÓ METEOROLÒGICA

15:05

AGAFA'M SI POTS, CAP DE SETMANA

16:00

PADDINGTON Paddington és un ós que ha crescut en el més profund de la selva peruana amb la seva tia Lucy, que li ha inculcat el desig de viure a Londres. Quan un terratrèmol destrueix la seva llar, Lucy amaga al seu nebot en un vaixell amb destinació a Anglaterra perquè trobi una vida millor. Quan l'osset arriba a l'estació londinenca de Paddington, s'adona que gens té a veure amb el que s'havia imaginat, fins que coneix als Brown, una bondadosa família britànica que ho acull a la seva casa. No obstant això, poc després, una sinistra i atractiva taxidermista es fixa en ell, la qual cosa suposa una seriosa amenaça per a la seva vida.

17:30

SURT DE LA CLOSCA! Aquesta setmana a Fred i Calent sortim de la closca per conèixer i descobrir alguns dels mol•luscs bivalves com són els musclos, les copinyes o les pagellides. Anirem a Menorca per veure com un mariscador professional agafa animals de closca que només ell i uns quants poden agafar. També anirem al Port de Maó per veure com creixen els musclos. Sabeu per cert què són les barbes que tenen i què és feia antigament amb elles? Na Marta Simonet sabrà què diferencia els musclos amb conserva i per què hi ha cloïsses més cares una de les altres. També anirà a veure com es cuinen els eriçons. Na Fanny Pons ens explicarà com molts de mol•luscs són una gran font de proteïnes i minerals i què hem de tenir en compte quan les mengem. Conversarem amb peixaters que ens explicaran com hem triar i preparar els animals de closca i com no podia ser d’una altra manera en Miquel Calent ens donarà idees molt interessants de com cuinar-los.

18:15

Desconeguts és una docuficció que explora les vides de set personatges en alguns casos molt coneguts de la Nostra història més recent, però problamebte desconeguts per a les noves generacios. Temps perduts, aventures de pel•lícula, llegendes. “Desconeguts” és una sèrie que mos proposa una manera íntima de mirar el nostre passat, de gaudir del record dels que palparen uns altres temps, i dels seus valors, les seves obsessions, les seves pors i el seu llegat . Desoneguts contarà la història d’unes vides de película desconegudes per tothom. ELS NORATS, LA PRESÓ DE COANEGRA ELS NORATS LA PRESÓ DE COANEGRA La història dels Norats és una història extraordinària, comparable a les ben conegudes dels maquis d’Astúries o del el País Basc, posterior a la guerra civil espanyola. Així, la història dels “Norats” s’emmarca en un moment històric de dificultats, tant a les Illes com a la península ibèrica. Foren moltes les persones que varen haver de fugir, amagar-se, o viure en una situació de patiment. Per tant, la fugida i la resistència d’aquests dos santamariers és un exemple de la força i la resistència de l’ésser humà, en pro de la supervivència i dels seus ideals. Els coneguts com a “Norats" són un pare i un fill, Honorat Tries i Jaume Trias Grau, traginers de Santa Maria, que l’any 1936 s’amagaren a la muntanya per por a represàlies polítiques després del cop. Varen romandre a les muntanyes de Coanegra i els seus voltants durant 13 anys, vivint del que caçaven, del que trobaven i del que els veïnats del seu poble, Santa Maria, de Bunyola, o de Ciutat, els hi deixaven amb senyes, devora una roca, o darrera un arbre, arriscant la seva vida per ajudar a n’aquests proscrits. Tot i que el seu radi d’acció era majoritàriament la vall, donades les persecucions, també es mogueren en direcció a les muntanyes de Lluc i el Tomir o, en sentit invers, cap al Teix i el Galatzó. Mostra de la seva condició qüasi bé de nòmades dins la Serra de Tramuntana. 13 anys de supervivència i de persecucions, de secretisme i de d’incògnit. L’any 1949, pare i fill varen aconseguir una barca cap a l’Alger. Passada la Segona Guerra Mundial, l’Alger era Francès, i havia tengut un paper principal en les estratègies bèl·liques. En aquell moment el país es trobava summit en un procés molt efervescent, potser en les primeres alenades de la voluntat d’independència. Aquesta situació va dur als “Norats" a viure una altra guerra, la Guerra d’independència de l’Alger. És a l’Alger on el fill dels Norats, en Jaume, va conèixer una eivissenca, i és amb ella que es va casar, i amb qui va tornar una altra vegada a les nostres illes, a Eivissa, on romandrien, i on començarien una vida nova. La història dels “Norats” és una història universal, una història de supervivència, de fugides, d’amor, d’amistat, i de risc.

18:55

VOL-ART

20:30

IB3 NOTÍCIES CAP DE SETMANA VESPRE

21:35

EL TEMPS CAP DE SETMANA VESPRE INFORMACIÓ METEOROLÒGICA

22:50

Pesca amb família al Port de Sóller i Ignasi Borràs, pioner de les excursions turístiques en barca. Avui, en Pedro Carbonell sortirà a pescar amb en Marc i la seva família des del Port de Sóller. Passaran una jornada fantàstica a la mar. I faran bones captures. En Manolo Barahona coneixerà n’Ignasi Borràs, pioner de les excursions turístiques en barca. Faran una passejada per la Badia de Pollença. I acabaran cuinant un arròs de peix a bord. N’ Ana Alonso assistirà a una regata de la Classe Finn, al Trofeu Princesa Sofia, a la Badia de Palma. Comprovarem d’exigència tècnica i física d’aquesta disciplina. I coneixerem joves promeses d’aquest esport. També aprendrem a cuinar una crep marinera i una galette mediterrània. I veurem com se duu a terme es manteniment des material de busseig.

00:00

La tècnica dels vinils, constructors navals a Maó i 48è Trofeu S.A.R Princesa So La tècnica dels vinils, constructors navals a Maó i 48è Trofeu S.A.R Princesa Sofia. Avui, en Pedro Carbonell sortirà des del Port de Sóller per fer pesca amb vinils. Aprendrà els secrets d’aquesta tècnica. I faran bones captures. En Manolo Barahona visitarà una família de constructors navals a Maó. Viurà el procés de fabricació d’un llaüt. I faran una passejada pel port. N’ Ana Alonso assistirà a un entrenament des 48è Trofeu S.A.R Princesa Sofia de vela. Coneixerà futures promeses d’aquest esport. I viurà una jornada emocionant a la mar. També cuinarem una granada de bacallà. I coneixerem un sorprenent estudi sobre els raors.

01:10

IB3 NOTÍCIES CAP DE SETMANA VESPRE

01:55

EL TEMPS CAP DE SETMANA VESPRE INFORMACIÓ METEOROLÒGICA

02:00

UCAM MURCIA-EIVISSA

03:00

VILAFRANCA BOVER-NICOLAU Avui visitam Vilafranca per conèixer la família Bover-Nicolau. En Sebastià i na Montserrat duen 58 anys de casats. La seva vida ha girat entorn a la fusteria que muntà en Sebastià de jove i que es troba just davall de sa casa familiar. En Sebastià i na Montse tenen 5 fills. En només 6 anys n’arribaren 4 primer les dues filles, n’Antònia i na Caterina; després 2 fills, n’Andreu i en LLorenç. I 9 anys després va arribar el germà petit, en Sebastià. La família es completa amb 7 nets divertits, que els hi agrada participar de sa festa. Na Montserrat pot presumir de tenir una cançó dedicada Padrineta Jove; perquè ella és la padrina jove d’en Tomeu Penya, el Vilafranquer més universal. Els gusts dels integrants de la família són molt variats. Avui entrarem a ca seva per conèixer-los i per felicitar els 84 anys a na Montserrat.

04:05

PEDRERES, VIATGES I MOLTS PERSONATGES FIN 4 T Benvenguts a MPOn! Preparats per la nostra particular torrentada d'informació? Idò endavant passau fins a la cuina perque avui sabrem coses de pedreres, de pobles i dels seus noms, de dites, de coves, de carrers... pero sobretot d'alguns illencs ilustres però oblidats. Parau atenció perque així avui al MPOn xerram de... Pedreres, viatges i molts personatges Benvenguts a MPOn! Preparats per la nostra particular torrentada d'informació? Idò endavant passau fins a la cuina perque avui sabrem coses de pedreres, de pobles i dels seus noms, de dites, de coves, de carrers... pero sobretot d'alguns illencs ilustres però oblidats. Parau atenció perque així avui al MPOn xerram de... Pedreres, viatges i molts personatges

04:20

SES ARENES - MULETA DE CA S'HEREU SES ARENES - MULETA DE CA S'HEREU En el capítol 52 de Com a ca nostra, anirem fins al poble de Campos per descobrir l'hotel rural Ses Arenes. Obert al turisme des de l'any 2002, es troba en un lloc privilegiat amb mar i camp amb un gran valor paisatgístic. També encara continua la tradicional explotació agrícola combinada amb paisatges de pinars i platges. Coneixerem a na Paz Llull, la copropietària d'aquest lloc. Amb ella prendrem una copa de vi a una de les terrasses privades i més luxoses de Ses Arenes. El nostre segon destí, serà al poble de Sóller, per conèixer l'agroturisme Muleta de Ca s'Hereu; situada a la costa nord-oest de la illa de Mallorca i dedicada tradicionalment al cultiu d'oliveres, va ser atorgada pel Rei En Jaume al Vescomte de Bearn al segle XIII, després de la Reconquesta de Mallorca. Allà coneixerem als germans Rosa i Pep Lluis Frontera, que ens ensenyaran un dels llocs més especials de l'agroturisme la tafona.

04:50

Tonades de feina En el programa d’avui ens acostarem a una de les formes musicals més extenses a les illes, les cançons de feina, cant que acompanyaven treballs de la mà i que coneixerem gràcies a les veus de Toni i Maria Adrover, que ens cantaran les que ells varen aprendre de nins. El musicòleg Francesc Vicencs ens explicarà les peculiaritats d’aquestes cançons i al Conservatori de Música de Palma compararem les veus dels cantadors del camp i les veus educades gràcies al professor Antonio Adrover i les seves alumnes. Amb l’harmonicista Víctor Uris parlarem de les cançons de feina més conegudes arreu del món, els blues, i amb el cantautor manacorí Miquel Serra veurem que encara hi ha qui conjuga camp i música. Un camp que es nodreix de llavors com les que conserven al Jardí Botànic de Sóller, que ens ensenyarà Magdalena Vicens.

05:20

PAISATGES

05:30

MANACOR RIERA-ROSELLÓ Avui visitam Manacor per conèixer sa familia Riera-Rosselló. En Toni i na Catalina duen 54 anys de casats. Tenen 2 fills. Es major, en Joan Toni, més conegut com Boveret, està considerat es millor menador de trot de Balears de tots es temps. I es germà petit, en Toni, també va ser menador profesional fins 2007, però un accident el va obligar a retirar-se’n. En Joan Toni, casat amb na Catalina, té dues filles bessones que també són menadores. I en Toni també té dues petites que ja gaudeixen des món del cavall. Són una familia que els agrada compartir taula, bon menjar i una passió, sa des cavalls, que passa de generació en generació.

06:30

SES CA SA VILDA MARGE - CAN QUATRE SES CA SA VILDA MARGE - CAN QUATRE En el capítol 53 de Com a ca nostra, anirem fins a l'illa d'Eivissa, concretament fins al poble de Sant Joan de Labritja, per descobrir l'agroturisme Ca Sa Vilda Marge; una antiga finca rural típica eivissenca restaurada, amb una antiguitat de 400 anys. Allà coneixerem a n'en Fabián Puig, el seu director, un trota món que ha estat dedicat al turisme a molts països diferents. El nostre segon destí, serà al poble de Sóller, per conèixer l'hotel rural Can Quatre; una renovada típica casa mallorquina que amaga una cuidada decoració. Coneixerem a na Llum Castañer, la seva directora, que ens explicarà un tret ben curiós de Can Quatre l'hotel rural no només s'ocupa dels clients quan hi estan dins, sinó que l'equip de Can Quatre, també els acompanyen arreu de l'illa a fer activitats.