AVUI
30/05/2023
09:00
13:40
13:50

PÍNDOLES CUINA AMB SANTI TAURA

» A LA SAL

15:25

EL TEMPS MIGDIA. INFORMACIÓ METEOROLÒGICA

15:35

» ENCIAM EIVISSENC T5 - 207

22:20

» PASSAT, PRESENT I FUTUR El darrer capítol d'Arxipèlag Blau està dedicat als canvis que ha patit la nostra mar i a plantejar propostes per aturar la seva degradació, conservar les seves espècies i hàbitats. Miquel Salamanca ens presentarà el testimoni de pescadors que varen conèixer espècies avui desaparegudes, científics i experts que han estudiat la els impactes al medi marí i plantegen propostes de recuperació. Enric Ballesteros, Xisco Riera, Lluís Cardona, Xisco Avellà, Miguel Ángel Mateo i Marta SalEs ens parlaran de la desaparició dels taurons a les nostres aigües, dels impactes de l'activitat pesquera, la desaparició dels hàbitats d'aigües somes, l'extinció del vell marí, la introducció d'espècies invasores, l'alteració dels ecosistemes i l'amenaça global que suposa el canvi climàtic. Tot això amb una crida a l'esperança i la responsabilitat per a aplicar mesures de conservació a la mar, les seves espècies i hàbitats i poder deixar així a les següents generacions, el meravellós món marí del qual nosaltres hem pogut gaudir. La seva salut depèn de nosaltres i del que facem a partir d'ara.

22:55

CINEMA " PHILOMENA "

Basada en fets reals. Philomena Lee, una adolescent irlandesa que vivia en un internat de monges, es va quedar embarassada i es va veure obligada a donar al seu fill en adopció. Cinquanta anys després, decideix explicar-li-ho a la seva filla i es posa en contacte amb un periodista de la BBC perquè l'ajudi a contar la seva història i a trobar al seu fill.

00:30

La mort ens provoca tanta por i confusió que a penes podem mirar-la a la cara. En les nostres societats asèptiques, el dolor i el sofriment, tendeixen a encobrir-se. Encara que no sempre va anar així. Fins més o menys la segona meitat del segle XX, i en llocs tan dispars com Europa, Llatinoamèrica i els Estats Units, va existir el costum de pintar i, més endavant, fotografiar als morts. Alguna cosa que avui pot semblar-nos macabre, tenia la seva raó de ser. La representació dels difunts era una manera d’honrar i mitigar la pena per la mort d’un ser estimat. El documental, ‘Mrs. Death’, tracta de descobrir-nos aquesta antiga pràctica a través dels propietaris actuals dels retrats i dels que tenen encara la necessitat de visualitzar la mort, sigui mitjançant una foto o l’ús de la paraula.

03:50

LA FÀBRICA DESAPAREGUDA

» MÀQUINES I MOTORS SUMADORES, BATEDORES I MOTORS "La fàbrica desapareguda" dedica el capítol d'avui a la indústria de la mecànica i la maquinària feta a les Illes Balears. El capítol es deté en una de les empreses més importants de principis del segle XX, la Societat Anglo Espanyola de Motors amb seu a Maó, Menorca, i una altra molt emblemàtica pels mallorquins, la fàbrica Loryc, dedicada a la fabricació d'automòbils. Passada la Guerra Civil Espanyola, començaren a sorgir moltes més empreses que cobririen la manca d'importació de productes de fora a causa del règim franquista. Es dissenyaren i fabricaren sumadores a Menorca de la mà de Carlos Ruiz, motors per a l'extracció d'aigua o motors marins per a les embarcacions, com pot ser el motor Joyca menorquí, i el poble de Sencelles fou pioner en la fabricació de batadores que revolucionarien la feina del camp per reduir considerablement les hores de feina. Es tracta també el mític cas de les motocicletes Colomet, tot un èxit de vendes entre finals dels anys 40 i principis dels 60, i del desconegut cas de les motocicletes Coronat, elaborades a Inca l'any 1955 i de les quals tal vegada l'únic exemplar existent sigui el que es mostra al programa. Tots aquests casos, contats per col·leccionistes i treballadors, propiciaren que les Illes no es quedassin desbancades del progués tecnològic que es gaudia a altres parts d'Europa i Amèrica des de temps encà.

04:40

PAISATGES

04:45

» INMERSIÓ A FORMENTERA IMMERSIÓ A FORMENTERA De la ma d'en Toni Escandell ens introduirem un altre cop dins el món de la fauna salvatge Balear per coneixer les seves costums, la seva vida i la seva història. Coneixerem diferents ambients naturals: coves, boscos, penyasegats, illots costeners, l'alta mar, el fons marí etc. Donat que ens introduirem sovint en la intimitat dels nostres protagonistes i la seva manera de viure en ocasions filmarem comportaments poc observats. IMMERSIÓ A FORMENTERA Formentera poseeig unes aigües molt transparents i plenes de vida, que varen ser observades pel cineasta submarí Jaques Cousteau. Ens submergirem per mostrar els seus ambients submarins i la seva fauna de peixos i altres organismes. Un lloc declarat reserva integral.