AVUI
07/06/2023
09:00
13:40
13:50

PÍNDOLES CUINA AMB SANTI TAURA

» FRUITES D´ESTIU

15:25

EL TEMPS MIGDIA. INFORMACIÓ METEOROLÒGICA

15:35

» PILOTES AMB CARAGOLS

22:20

Avui a Fred i Calent començarem amb unes albergínies farcides d’indiot i formatge tendre. En Miquel ens cuinarà un deliciós brownie de garrova. En Pere Coll, ceramista de Pòrtol, ens farà un forn de fang. Amb aquest forn courem un pa moreno que acompanyarem amb un paté de porc i pollastre. Na Maria tastarà patés gourmets i foie. A Manacor visitarem una finca experimental de garrovers. A Eivissa, en Pere ens prepararà dues elaboracions amb base de gamba vermella. I acabarem amb unes postres que no passen mai de moda: gelat d’ametlla amb coca de patata!

23:15

Avui a Fred i Calent començarem amb un refrescant carpaccio de poma verda amb salmó marinat. En Llorenç ens prepararà un original plat d’estofat de vedella amb coca de patata. Visitarem una fàbrica on veurem com s’elaboren els tradicionals fideus morenos. Cuinarem una rajada a la sal. Na Natàlia coneixerà un gallec que l’ensenyarà com preparar una autèntica rajada a la gallega. Aprendrem a fer llevat mare a un forn especialitzat. N’Agata ens farà un pastís de iogurt amb la recepta de la seva padrina francesa. I acabarem amb un pa de fenyedor amb cap de llom i verdures.

00:20

Avui a Fred i calent començarem amb uns ous farcits de carn capolada, recepta gustosa i lleugera que segur agradarà na Fanny N’Andreu ens prepararà un conill amb verduretes i carxofes Anirem a aprendre com es fa el planter per fer l’hortet d’estiu Cuinarem una paella diferent, amb productes senzills i molt gustosos: morena, pollastre i cornets de tap Na Maria visitarà el hogar Canario on tastarà un plat tradicional de Gran Canària fet a base de morena A Sant Carles munyirem dues cabres i aprendrem a fer l’autèntica llet apresa amb branca de figuera En Gabi ens prepararà un bacallà a baixa temperatura amb salsa de gambes I acabarem llèpols i tradicionals. Greixonera dolça amb crosta, coca de patata i enxumbat de palo

03:50

LA FÀBRICA DESAPAREGUDA

Vos heu demanat alguna vegada què es feia a les Illes abans de l'arribada del Turisme? A més de l'agricultura, bona part dels oficis es duien a terme dins fàbriques i tallers. Teles, vins, collars i arracades, sabates i un llarg etcètera… s'elaboraven i es comercialitzaven aquí a les Illes. A partir d'ara comença un viatge cap a un passat desconegut: la nostra indústria, de la mà dels seus protagonistes. Emprenedors, tècnics i treballadors ens ho contaran en primera persona, què guanyaven?, quins eren els torns?, en definitiva, tots els records i anècdotes d'aquests negocis que encara provoquen una profunda nostàlgia i alegria a qui ho recorda. Entrarem dins antigues fàbriques i tallers, la gran majoria abandonades. Trobarem els protagonistes que hi passaren molts d'anys de les seves vides, a pics vivint autèntiques odissees, on s'hi deixaren la pell i on a la vegada visqueren moments molt entranyables. Amb ells retrocedirem als anys 40, 50 i 60 per recordar a la vegada com es vivia, tot el que van aconseguir. A més comptam amb l'excepcional sort d'haver trobat i arreplegat un material d'arxiu inèdit, amb imatges úniques sobre aquest passat fabril revelant-nos una imatge totalment nova dels pobles, de ciutat, de la seva gent, i el més important, dels seus esforços que varen fer possible que les Illes no fossin alienes a la Revolució Industrial. » EL FERROCARRIL LA FÀBRICA DESAPAREGUDA La Fàbrica Desapareguda viatja avui a l'època d'expansió d'una infraestructura que durant anys marcaria les comunicacions a Mallorca: el ferrocarril. El tren amb carbó, els primers trajectes turístics, el transport de bèsties i productes del camp... el capítol recorda com l'arribada d'"es tren" aniria de la mà del creixement econòmic i transformaria el dia a dia de molts pobles i ciutats. L'inconfusible so del xiulet del tren entrant al poble, l'olor de la carbonissa, les hores de trajecte... El programa reconstrueix la línia que connectava Palma amb Campos, Ses Salines i Santanyí, on la néta d'un dels antics treballadors ens obre les portes de l'antiga estació, convertida avui en ca seva. A través d'aquest i altres descendents de treballadors i antics usuaris, el programa rememora com era la feina dels responsables de les línies i l'ús que en feren els primers viatgers. El capítol fa també una mirada al procés de construcció del tren de Sóller, Inca i Manacor, i recorda com la iniciativa privada féu possible la construcció de tota una xarxa ferroviària que transformaria el comerç, el turisme, i el dia a dia de milers de persones.

04:40

PAISATGES

04:55

» EL LLENGUATGE DELS ANIMALS EL LLEGUATGE DELS ANIMALS De la ma d'en Toni Escandell ens introduirem un altre cop dins el món de la fauna salvatge Balear per coneixer les seves costums, la seva vida i la seva història. Coneixerem diferents ambients naturals: coves, boscos, penyasegats, illots costeners, l'alta mar, el fons marí etc. Donat que ens introduirem sovint en la intimitat dels nostres protagonistes i la seva manera de viure en ocasions filmarem comportaments poc observats. EL LLEGUATGE DELS ANIMALS Els assers vius es comuniquen entre ells, tenen els seu propi llengüatge. El lleguatge dels animals ens menys sofisticat que el nostre.Te molt a veure amb la seva morfologia, els seus sentits i fins i tot també diu molt sobre la seva intel.ligència, el pensament. Veurem una serie d'exemples de la nostra fauna sobre la intel.ligèngia i el seu llenguatge, que ben segur sorprendrà

06:45

» COMUNICACIÓ T1 - 6 Programa dedicat a la comunicació. I és que la comunicació és molt més que dir paraules. Hi ha moltes estratègies que s'usen per procurar l'harmonia i la convivència. Un exemple clar és que quan deim "com anam?" sempre responem que "bé", per evitar situacions incòmodes. En aquest programa dedicat a la comunicació, la convidada serà la periodista de Formentera Maria Mayans a qui sotmetrem al particular paraulòmetre.
» INSULTS T1 - 7 A TÉNTOL tractarem les paraules més malsonants que es diuen a les Balears i explicarem les seves curiositats. No vos ofengueu perquè direm insults, flastomies o paraulotes. Mal te pegui un llamp, beneit, bossot, babau, verinoi, bàmbol, bàmbol figa, colló, pardal, pardal amb anses, pardalarro, pardal assolellat, repunyetes!, més pardal que en Mies, cap de fava, imbècil, tarambana, moniato, capsigrany, malcriat, carabassot, maquetol!, collonarro, pardal ganso, calçons grossos, bosses, bosses tristes, pren es...
» DOBLERS T1 - 10 Tenir possibles, tenir-ne molts, tenir nyoc, ser un estufat, un botifarra, un bufarell o un bufa. De casa bona, de Can Verga, de Can Ruma?, més doblers que pèl, tenir blat a cambra, els ronyons closos o tenir més sous que una peça són maneres de dir que una persona maneja molts de doblers. I és que, els doblers són importants per al dia a dia i, com a tals, tenen una gran presència en el nostre llenguatge. En el programa de diumenge 17 de maig parlarem de riquesa lingüística i la posarem en valor. E...

06:50

BALEARS DES DE L'AIRE.

» Valldemossa i Deià Avui a “Balears des de l´aire” visitarem dos pobles ben coneguts de la Serra de Tramuntana. Sabíeu que Valldemossa recorda a dos visitants que acabaren odiant el poble? També feim una aturada al lloc on es va posar en funcionament una impremta per primera vegada a Mallorca. Sobrevolarem un poble que és mundialment famós pels seus estiuejants ocasionals. I veurem un castell que no era castell, on vivien quatre lladres capturats gràcies a una alfàbia. Començam? Benvinguts a Balears des de l´aire.
» Manacor Avui a “Balears des de l´aire” visitarem el poble de Manacor. Per a molts, la capital del Llevant mallorquí. Veurem muntanya, ciutat i costa en un municipi envoltat de cultura i esport. Estam a punt de sortir! Heu pres seient? Estau preparats? Començam!
» Felanitx Avui a “Balears des de l´aire” visitarem el poble de Felanitx. Farem un recorregut per la seva història, els seus llogarets i la seva costa. Parròquies, convents, molins i algunes de les cales de la zona amb una vista privilegiada. Estam a punt de sortir! Heu pres seient? Estau preparats? Començam!

06:55

PÍNDOLES CUINA AMB SANTI TAURA

» CONSERVA DE TOMÀTIGUES
» ENVINAGRAT
» POLENTA