X

Punt final als ERTO per Covid amb la nova reforma laboral

En el pitjor moment de la pandèmia, 3,6 milions de treballadors van arribar a estar sota un ERTO

31/03/2022

Punt final als ERTO per Covid amb la nova reforma laboral

8

Les empreses que necessitin acollir-se a una regulació temporal d’ocupació (ERTO) per a la seva plantilla hauran de cenyir-se des d’aquest primer d’abril als mecanismes que recull la reforma laboral, una vegada finalitzats els ERTO per covid que han estat vigents, encara que amb modificacions, durant aquests dos anys de pandèmia.

El Govern i els agents socials van decidir donar el mes de març a les empreses perquè poguessin transitar des dels ERTO per covid fins als nous models de la reforma laboral, que mantenen la prestació per als treballadors però escalen les bonificacions per a les empreses en funció del model i si es dona formació o no als empleats. En aquest mes de transició, els ERTO per covid ja han vist rebaixades les exoneracions en les quotes a la Seguretat Social respecte al mes anterior, que oscil·len entre el 80% i el 20% en funció de la grandària de l’empresa i de si disposa d’aquests plans formatius.

Durant aquest mes de trànsit, les empreses havien de sol·licitar el canvi a un ERTO per causes econòmiques, tècniques, organitzatives o de producció (ETOP) o de força major, esquemes recollits en la reforma laboral. Aquests nous ERTO ETOP tenen majors facilitats de tramitació i aplicació per a les pime i exoneracions en les cotitzacions a la Seguretat Social del 20% condicionades a la realització d’accions formatives.

De la seva banda, els ERTO de força major temporal afegeixen com a causa específica (ja aplicada en la pandèmia) l’impediment o limitació a l’activitat per decisions de l’autoritat governativa, i tindran exoneracions del 90% lligades a un compromís de manteniment de l’ús de 6 mesos.

ERTO RED per situacions de crisi

A més dels ERTO ETOP i per força major, la reforma laboral crea la figura dels ERTO RED, que ha d’activar el Consell de Ministres en situacions de crisi, per un màxim d’un any i amb exoneracions decreixents del 60% al 20%. També quan sigui necessària la reestructuració d’un sector, en aquest cas amb una durada de sis mesos prorrogables a un any i amb rebaixes en les quotes a la Seguretat Social del 40%.

En tots dos casos, les exoneracions per a les empreses estan vinculades al desenvolupament d’accions formatives i els treballadors percebran una prestació del 70% de la base reguladora durant tot el període, que no consumirà atur. De moment, el Consell de Ministres va aprovar aquest passat dimarts activar un ERTO RED per a les agències de viatge, la qual cosa permetrà a aquestes empreses acollir-se a un d’aquests expedients per a situacions de reestructuració sectorial des del pròxim 1 d’abril i fins al 31 de desembre.

Un total de 102.000 treballadors en ERTO

A mitjan mes de març, i segons l’avanç de dades realitzat pel Ministeri d’Inclusió, hi havia 85.750 treballadors acollits a ERTO covid, mentre que 16.634 estaven sota un ERTO per causes econòmiques, tècniques, organitzatives o de producció (ETOP).

En total, 102.384 treballadors estaven en ERTO, als qui se sumen 950 emparats per un ERTO especial per l’explosió del volcà a la Palma, mecanisme la vigència del qual ha estat ampliada fins al 30 de juny. En el cas dels ERTO covid, la xifra suposava una reducció en gairebé 16.000 enfront del tancament de febrer i, del total, les agències de viatge aglutinen una part significativa.

En els ETOP, l’augment enfront de febrer era de més de 3.000, una xifra que el ministre d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivá, va atribuir a la repercussió que tenia ja en el mercat laboral l’esclat de la guerra d’Ucraïna, molt concentrat, de moment, al sector automobilístic per problemes associats a cadenes de subministrament. En el pitjor moment de la pandèmia, 3,6 milions de treballadors van arribar a estar sota un ERTO.

31/03/2022

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT