X
11

Repensar el model econòmic a les Balears després de la pandèmia

Davant la incògnita de quan es podrà reprendre el turisme, els experts en economia consideren que és un bon moment per diversificar el model productiu de l'arxipèlag

25/04/2020

Repensar el model econòmic a les Balears després de la pandèmia

EFE/CATI CLADERA.

Davant la incògnita de quan es podrà reprendre el turisme, els experts en economia consideren que és un bon moment per repensar el model de creixement econòmic a les Balears i d’apostar per la diversificació del model productiu. Tots coincideixen que la crisi que s’acosta per mor de la pandèmia és diferent a la del 2008 i de conseqüències incertes. Segons els experts, el paper de la banca o la injecció de diners públics a famílies, empreses i consumidors marquen diferències substancials entre ambdues crisis. Demanen un pla específic de reactivació econòmica per a la Comunitat.

Ens enfrontam a una crisi diferent a la del 2008 que, de fet, s’assembla més a la de la grip espanyola de 1918. O, almenys, és el que opinen els experts. El catedràtic en Economia de la Universitat de les Illes Balears (UIB) i president del Consell Econòmic i Social de les Illes Balears (CES), Carles Manera, detalla que la crisi del 2008 obeïa a problemes financers que varen dur a l’esclat de la bimbolla econòmica i immobiliària, mentre que l’actual crisi prové d’un virus. “Per primer pic en la història econòmica, els Governs decideixen fer un ‘coma induït’ a l’economia”, apunta Manera. El president del Cercle d’Economia de Mallorca, Josep Vicens, s’expressa en la mateixa línia i detalla que el sistema es troba en aquests moments en una “aturada cardiorespiratòria”.

Però la crisi del 2008 també ens deixa aprenentatges. És el cas, per exemple, del paper del Banc Central Europeu, que ara deixa obertes les aixetes. En aquest sentit, Manera veu positiu el debat sorgit al Consell Europeu sobre la possibilitat d’establir un fons de 1,5 bilions d’euros, una mesura que, segons el president del CES, redundarà en benefici de governs i de comunitats autònomes.

I a diferents orígens, diferents mesures. És el cas de les línies de crèdit ICO per a pimes i autònoms que ha activat el Govern central. Segons detalla l’economista Anna Picorelli, el fet que l’Executiu avali el 80% dels crèdits ICO fa que la banca tingui interés en posar en marxa operacions financeres i insuflar liquiditat per tal de reactivar el cercle econòmic. A més de les transferències de diners cap a les Pimes, altres de les mesures anunciades que s’han posat en marxa arreu, tal i com recorda Manera, són subvencions, subsidis o la discussió d’un Ingrés Mínim Vital. “Estem parlant d’un gir copernicà en el pensament de l’economia”, apunta Manera.

Mirant a les Balears, la insularitat ha estat un factor clau per controlar la pandèmia però, alhora, ha posat de manifest la dependència del sector turístic. L’aventatge de la insularitat pot esdevenir un inconvenient degut a la dependència de la mobilitat i de la vida social que tenim a la nostra comunitat, segons detalla Vicens. “El 85% de l’economia balear es vincula al turisme“, afegeix Picorelli.

En aquest sentit, els experts consultats reafirmen que el turisme és un sector que ha de ser determinant per fer front a la crisi, però posen el focus en diversificar l’economia i apostar per sectors estratègics, com ara la biotecnologia, les energies renovables, l’I+D+I o les noves tecnologies.

Amb tot, els experts consultats coincideixen a assenyalar que és moment d’establir un pla estratègic consensuat per a la reactivació econòmica a les Balears en època postCovid.


14.000 contractes en l’aire a Cala d’Or per la incertesa turística
Les ofertes de feina al SOIB davallen un 93% respecte de l’any passat
“No hi ha un pla B de model econòmic a les Illes”

25/04/2020

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT