X

‘Time-lapse’ de la sortida del sol en forma d’omega des de la badia d’Alcúdia

Ahir i avui són els dies que el Sol surt més prest. De fet, guaita per damunt l’horitzó a les 06.13 h a Maó; a les 06.21 h a Palma i a les 06.28 h a Eivissa i a Formentera

14/06/2021

‘Time-lapse’ de la sortida del sol en forma d’omega des de la badia d’Alcúdia

62

Aquesta ha estat la sortida del sol d’avui, des de la badia d’Alcudia. Justament, ahir i avui són els dies que el Sol surt més prest. De fet, el Sol guaita per damunt l’horitzó a les 06.13 h a Maó; a les 06.21 h a Palma i a les 06.28 h a Eivissa i a Sant Francesc Xavier. Per contra, el dia del solstici ho farà entorn d’un minut més tard.

El dia del solstici d’estiu és el més llarg de l’any, però, curiosament, no és el dia en què el sol surt més prest i es pon més tard. A la nostra latitud els dies en què surt més prest ocorren precisament a mitjan mes de juny, en la setmana prèvia al solstici.

Ara, a mitjan mes de juny, a tan sols una setmana del solstici d’estiu, els dies són llargs i la insolació total s’atraca ja a les 15 hores.

Un efecte òptic: la sortida de sol en omega

A banda de le’spectacularitat de la sortida del Sol damunt la mar, les càmeres d’IB3 Notícies també han pogut enrregistrar un efecte òptic interessant: la sortida de sol en omega.

En el moment de la sortida i a mesura que el sol s’enlaira, un segon disc solar es queda sobre l’aigua. En un moment determinat, les dues esferes queden unides per la part inferior i recorden la forma de la lletra omega (Ω). El sol inferior no és un reflexe sobre l’aigua sinó un tipus de miratge inferior, anomenat així perquè la imatge falsa se situa per sota la vertadera.

Aquesta tipologia de sortides s’anomena també sortida de sol en omega (o posta, perquè també es poden apreciar en el moment de l’ocàs). També reben una altra denominació: copa etrusca. Va ser Jules Verne qui anomenà així aquests miratges per la seva similitud amb aquest objecte

Els miratges inferiors es deuen a la refracció de la llum provocada per la presència d’una capa d’aire càlid i poc dens just damunt la superfície marina.

Dos planetes visibles, Venus i Mart

Aquests vespres, si els niguls ho permeten, serà possible observar a Sol post la Lluna creixent i dos planetes: Venus i Mart. La lluna, que va camí del quart creixent i de ser la primera Lluna de plena de l’estiu (serà plena el dia de Sant Joan), tendrà la companyia de dos punts brillants sobre l’horitzó de l’11 al 15 de juny, en direcció oest, just després de la posta de Sol. El punt més brillant és el planeta Venus, que és en realitat el tercer objecte més brillant del cel després del Sol i de la Lluna. Serà ben visible, al costat d’una lluna encara molt prima els vespres de l’11 i 12 de juny. A partir del 13 i fins el 15 podrem aprofitar la Lluna per localitzar Mart, no tan brillant. Una curiositat atractiva pels amants del cel nocturn i de la fotografia.

14/06/2021

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT