“Tots els problemes que hi ha, es poden solucionar, però ara com ara no podem seguir, això és segur”, diuen
194“El vàrem agafar amb l’objectiu d’ajudar el sector, perquè no s’acabàs el servei, però després d’un any i mig el volum de feina que tenim i les exigències normatives ens impedeixen seguir; no és sostenible” exposa el vicepresident de la Cooperativa Pagesa d’Inca, Andreu Truyol, en referència al tancament a partir de l’1 d’octubre de l’activitat a l’escorxador inquer, l’únic de Mallorca centrat en el sacrifici d’aus -entre 200 i 300 setmanals- i del qual l’entitat agrària en té l’explotació del servei per concessió municipal.
Recursos insuficients per a millores i competència autonòmica
“Tots els problemes que hi ha es poden solucionar, no són problemes irreversibles, però ara com ara no podem seguir, això és segur; tot ha d’estar conforme a la normativa i abans de no poder complir-ho, ens hem de retirar”, afegeix Truyol que parla no només del compliment de les normes sanitàries sinó també “de les reformes en la infraestructura pendents i altres coses que amb el volum de feina fins ara no és assumible dur a terme”. I els ajuts públics (l’any passat es firmà un conveni amb la Conselleria d’Agricultura) “no basten – diu- perquè el cost de personal, maquinària, reformes i altres millores són molt més elevats”.
Així, la solució passa per l’increment de la producció: “hi ha productors que estan preparats per augmentar la producció, per ventura també se n’incorporaria qualcun de nou… però això no passarà fins d’aquí a un any aproximadament”, admet finalment el càrrec de la cooperativa d’Inca a qui va sorprendre l’interès que es va generar en explotacions familiars quan es feren càrrec de l’explotació de l’escorxador. L’interés, però, finalment es va esvair.
El president d’Apaema, l’Associació de la Producció Agrària Ecològica de Mallorca, Miquel Coll, ho atribueix a la “inseguretat” en els dies de matança i a la “volatilitat” dels preus i lamenta que els contractes d’explotació d’aquest tipus d’instal·lacions no tenguin en compte “la realitat de les produccions locals”. Això en referència a “matar un sol dia a la setmana i establir un mínim d’exemplars entregats per poder accedir al servei”. Pensa Coll que els ajuntaments “no aposten” pels escorxadors “tradicionalment deficitaris a Mallorca” i els voldrien “tancar” i per això creu que haurien de “penjar més” del Govern que és qui té les competències en matèria agrària.
L’alternativa, a Menorca o Eivissa
A l’escorxador d’Inca hi ha quatre treballadors que treballen els dilluns i dimarts en el sacrifici i l’entrega de canals de l’aviram. A la mitja dotzena de productors mallorquins que hi duen a matar els pollastres, no hi haurà més remei que traslladar-los a Menorca o Eivissa pel seu sacrifici si volen continuar amb l’activitat, una circumstància que ja es va donar fa uns anys per mor d’una primera clausura de les instal·lacions inqueres.
“Que Mercapalma ho assumeixi [el sacrifici de pollastres] és inviable perquè hem tengut altres episodis com aquest i no ho ha fet”, diu el coordinador d’Unió de Pagesos, Joan Gaià que tampoc veu la solució a l’escorxador en reforma de Manacor: “és una cosa sobrevinguda i en aquestes coses l’administració és superinflexible; si no està previst en el projecte, no es farà”. Per a Gaià el quid de la qüestió és que el petit “sempre cau, ningú pensa amb ell” i posa com a exemple el redactat de normativa europea a Brussel·les. “Tancam l’escorxador d’Inca; bé, en el pitjor dels casos hi haurà un parell de productors que tendran problemes amb els pollastres un parell de mesos i a otra cosa, mariposa”, interpreta Gaià posant-se en el lloc de l’administració pública.
En declaracions a IB3 Notícies, un productor que confia que abans de dimarts precisament qualcú de l’administració pública s’adreçarà a ell per exposar-li una solució – i conseqüentment vol esperar a fer pública la seva queixa-, explica que en aquesta ocasió no està disposat a tornar a fer viatges a les illes veïnades i es pregunta què passarà amb els menjadors escolars on serveix carn de qualitat si ell no té on anar a sacrificar els polls a Mallorca.
Precisament aquest divendres 27, Apaema, Justícia Alimentària, el Col·legi de Nutricionistes i la Federació de Pares d’Alumnes – la xarxa ‘Alimentant el futur’-, han reclamat actualitzar i millorar els menús dels menjadors escolars d’acord amb el decret de promoció de dieta mediterrània. “Volem menús escolars amb producte principalment de proximitat, de temporada i ecològic; per tant, posar dificultats als productors d’aquí és una mala notícia”, exposa el president de Fapa Mallorca, Miquel Àngel Guerrero preguntat sobre la qüestió d’aquesta notícia.
S'han entregat al teatre Principal en una gala retransmesa en directe al YouTube d'IB3
Els pollencins han sortit més tard cap a la finca per la pluja, però no han deixat de complir la tradició de berenar a Ternelles
Davant les càmeres d'IB3, durant el directe de la retransmissió de la festa ha agraït l'ajuda dels seus amics