Incendi forestal descontrolat a Andratx: les flames han cremat unes 70 hectàrees
El vent fort impossibilita l'actuació dels mitjans aeris i l'Ajuntament d'Andratx ha habilitat la sala de plens per als veïnats desallotjats
El Ministeri de Sanitat actualitza el risc de al variant delta: baix en vacunats, alt en no vacunats
17Amb 1.384.652 de dosis inoculades a Balears, un 65,7% de la població diana major de 12 anys ja té la pauta completa, això són 679.749 balears. I pràcticament un 76%, 784.327 illencs, ja tenen almanco una primera dosi.
Tot i això, la mitjana setmanal de vacunes posades continua disminuint i per canviar això a partir d’aquest dimecres s’obriran a totes les Illes la vacunació sense cita prèvia. Serà cada dia entre les 16.00 hores i les 19.00 hores als centres de vacunació massiva.
Joan Carles March: “La tercera dosi encara no té evidència científica”
Risc de la variant delta: baix en vacunats, alt en no vacunats
Per altra banda, el Ministeri de Sanitat considera que en aquest moment d’alta incidència el risc de transmissió de la covid o que tingui un major impacte amb la variant delta és baix en persones vacunades, però alt en població no vacunada sense factors de risc, que eleva a molt alt si a més són vulnerables.
En la darrera actualització del document “Variants de SARS-CoV-2 de preocupació (VOC) i interès (VOI) per a la salut pública a Espanya”, el Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries (CCAES) recomana augmentar els percentatges de cobertura vacunal: “És important que el major nombre possible de persones rebi la pauta completa en el menor temps possible”, recalca.
També aconsella “emfatitzar” el compliment de les mesures de control no farmacològiques i extremar les precaucions si es viatja a zones on circuli de manera important una variant d’interès, així com valorar la implementació d’actuacions de control reforçades per als viatgers procedents d’aquestes àrees.
Actualment, les variants que preocupen a Espanya són alfa (B.1.1.7); beta (B.1.351), gamma (P.1) i delta (B.1.617.2). A Balears, la delta acapara el 95% dels contagis de coronavirus. L’impacte que puguin tenir unes altres dependrà de factors com el nombre d’introduccions des d’àrees de major prevalença, la implicació en esdeveniments superdiseminadors o una major transmissió entre determinats grups amb menor percentatge d’immunització.
“En la situació actual, la progressiva obertura al trànsit internacional de persones, la relaxació de les mesures no farmacològiques i l’avanç desigual de la vacunació en diferents països a nivell mundial seran, previsiblement, aspectes determinants en la distribució de les variants del SARS-CoV-2”, afirma el CCAES.
Després d’incrementar el seu avanç de manera considerable en les últimes setmanes, la variant dominant a Espanya i en la resta del món, excepte Amèrica del Sud, és la delta, que s’associa a una major transmissibilitat i una lleugera disminució de l’efectivitat vacunal.
Fins al 18 de juliol, les dades de seqüenciació de mostrejos aleatoris eleven la seva presència al 77% dels casos.
Amb aquestes dades, el document conclou que el risc -que s’avalua considerant la combinació de la probabilitat de transmissió i l’impacte de la malaltia- per a la població vacunada “es considera baix”, mentre que és alt per a la població general no vacunada “i molt alt per a les persones vulnerables no vacunades”.
Per a la resta de VOCs, el risc és molt baix en el cas d’alfa i baix per a beta i gamma.
L’alfa, vinculada a una major gravetat de la malaltia però davant la qual l’efectivitat vacunal és molt alta, va copar l’espai en els primers mesos de l’any, però ha retrocedit de manera considerable fins a situar-se en un 6,7% fins a mitjan juliol.
Per part seva, la prevalença de la variant beta, que sí que sembla tenir major capacitat de fuita a la resposta immune encara que les dades d’efectivitat vacunal indiquen una adequada protecció de les existents, s’ha mantingut en nivells baixos amb augments puntuals associats a brots localitzats: entre gener i mitjan juliol s’ha mogut en un rang del 0% al 7,6%, amb una mitjana del 0,6%.
En el cas de gamma, la forqueta ha estat d’entre el 0 i el 4,3%, amb una mitjana d’1,2%. Es considera una variant amb capacitat de fuita a la resposta immune, encara que les dades d’efectivitat també apunten a una adequada protecció de les vacunes.
A més d’aquestes, el CCAES vigila la variant pertanyent al llinatge B.1.621, de la qual encara hi ha informació “escassa i no permet avaluar-ne el risc”. La major part de les seqüències procedeixen de Colòmbia, seguida dels Estats Units i Espanya, però “és raonable pensar que el nostre país importi casos causats per aquesta variant donats els importants vincles” entre tots dos. De fet, “ja s’han detectat en algunes regions d’Espanya brots sense que s’hagin trobat antecedents de viatge recent”, si bé la seva prevalença ha anat disminuint al mateix temps que l’augmentava la freqüència de delta.
Una altra variant emergent “que requereix especial atenció” és lambda, pertanyent al llinatge C.37, que s’ha expandit ràpidament per països sud-americans, desplaçant a gamma. A Espanya s’ha constatat també la seva implicació en diversos brots.
El vent fort impossibilita l'actuació dels mitjans aeris i l'Ajuntament d'Andratx ha habilitat la sala de plens per als veïnats desallotjats
L'alerta taronja continua activa a les Balears per fort vent i mala mar
S'ha detingut l'home que viatjava amb la víctima i han avisat la Policia Nacional. La policia científica i Homicidis hi fan feina