X

Un altre Nadal en pandèmia augmenta la sensació de dol

Durant la pandèmia, l'ansietat i la depressió han augmentat un 26% i un 28% respectivament, dos trastorns molt relacionats amb la pèrdua d'éssers estimats

24/12/2021

Un altre Nadal en pandèmia augmenta la sensació de dol

10

Després de dos anys en què han mort a Espanya desenes de milers de persones per la covid, el segon Nadal en pandèmia, en unes dates de trobades familiars i presumpta felicitat, ha multiplicat la sensació de dol per la pèrdua d’éssers estimats.

L’investigadora i professora de Psicologia i Ciències de l’Educació de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC), Belén Jiménez Alonso, descriu a Efe el dol com “una cremada, una ferida oberta que, amb les cures adequades i el pas del temps, es cura, però sempre queda una cicatriu per a recordar el dolor”, una idea que va expressar el psiquiatre i terapeuta francès Christophe Fauré.

Segons aquesta percepció, afegeix “una vella ferida pot tornar a fer mal en certes condicions”, pel que en dates com el Nadal, hi ha qui torna a sentir el dolor en veure, per exemple, la cadira buida de la seva persona estimada que ja no hi és.

Tot i que no totes les defuncions han estat relacionades amb el coronavirus, sí que hi ha un major nombre de dols que no han pogut “tancar-se adequadament” a causa de la pandèmia.

Jiménez insisteix que no es pot parlar de major o menor dolor en termes absoluts, però sí que es pot establir una diferència entre els nadals de fa un parell d’anys i els nadals viscuts en pandèmia.

“Ens hem hagut d’aïllar i, en moltes ocasions, no hem pogut compartir la pèrdua amb la nostra xarxa de suport, un acte essencial en qualsevol procés de pèrdua”, reitera aquesta professional.

Segons la psicòloga de família i professora col·laboradora de Psicologia i Ciències de l’Educació de la UOC Mireia Cabero, “ja existia una constància que els trastorns mentals empitjoren en els períodes vacacionals, però a més els recursos emprats en la pandèmia aquests dos anys han deixat desateses altres malalties, per la qual cosa hi ha més gent que arriba al dol en pitjors condicions”.

Un estudi publicat l’octubre passat en la revista mèdica britànica The Lancet confirma que durant la pandèmia, l’ansietat i la depressió han augmentat un 26% i un 28% respectivament, dos trastorns molt relacionats amb la pèrdua d’éssers estimats.

Jiménez recorda que, a més, existeixen altres factors que han fet encara més complex el dol en pandèmia, com estar infectat amb el virus o la incertesa econòmica de totes les persones que han perdut la seva feina, que són causes “secundàries” però igual d’importants per a entendre la salut mental de les persones.

“El problema del dol, i el dolor emocional, és que una persona no pot prendre’s un medicament per a calmar el dolor, però és evident que a la ferida cal tractar-la“, diu Jiménez.

En aquest sentit, la psicòloga recomana, per exemple, parlar amb la família per a “compartir obertament inquietuds i necessitats” i, si fa falta, canviar la concepció del Nadal o buscar formes simbòliques per a recordar a la persona estimada que ha traspassat.

“La pandèmia ens ha recordat que la mort, el gran tabú de la societat, està sempre present, i no tenim més remei que parlar del tema”, sentència Jiménez.

El professor col·laborador de Psicologia i Ciències de l’Educació de la UOC Enric Soler afegeix que els qui van passar el dol el Nadal passat ja han tingut temps per a poder viure la pèrdua, i ara sofreixen l'”efecte aniversari“.

“Aquestes persones ja han viscut totes les dates assenyalades de l’any com han pogut i ara tenen una espècie d’oportunitat per a estipular noves normes, mentre que els que viuen el seu primer Nadal sense un ésser estimat poden no haver-se anticipat al canvi”, lamenta Soler.

Per Celia Oliveras Castillo


El 024: el telèfon d’atenció al suïcidi

24/12/2021

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT