societat

Els suïcidis de joves, a màxims històrics, no estan deslligats del nivell econòmic

La metgessa menorquina acabada de llicenciar, Roser Gomila, ha dut a terme un exhaustiu recull d'informació científica en la matèria més info El 024: el telèfon d’atenció al suïcidi

Save The Children indica que a Espanya els trastorns mentals dels joves s’han triplicat des del 2017. De fet, l’any passat es va arribar a un màxim històric de suïcidis, gairebé a 4.000.

A Balears el 2019 es van registrar 97 suïcidis. A més, durant la pandèmia els intents han augmentat fins a un 27% entre joves i infants de Balears i s’han rebut un 14% més de consultes de Salut Mental de menors de divuit anys.

Però, obrint el prisma, la metgessa acabada de llicenciar, Roser Gomila, ha dut a terme un exhaustiu recull d’informació científica en la matèria, relativa a estudis de casos d’infants i joves d’entre 10 i 20 anys. Una de les primeres conclusions és que hi té molt a veure la capacitat econòmica. “Per exemple, en un estudi fet a Espanya hi he trobat que la prevalença és del 4 %, però en estudis fets en poblacions amb menys recursos aquesta xifra augmenta fins a un 17 o 18 %”

En una conferència celebrada al Cercle Artístic de Ciutadella, Gomila també ha analitzat l’ampli ventall de factors de risc, això no obstant també d’altres aspectes que ajuden a evitar comportaments suïcides. Entre els de risc en destaca el fet de “tenir antecedents psiquiàtrics, sobretot depressió i ansietat, el fet de patir assetjament, la no conformitat de gènere o el consum de substàncies tòxiques.

Tanmateix hi ha d’altres factors que es poden considerar protectors: el suport dels pares, les bones relacions a l’escola…les relacions interpersonals”.

Però, en l’àmbit científic, la jove metgessa troba a faltar més referències a la prevenció. En el social insisteix que resulta fonamental trencar tabús i tot i reconèixer que en els darrers temps s’hi està avançant, la doctora Gomila insisteix que encara queda molta feina per fer.


 més info Dotze infermeres de les Illes creen una comissió de treball per prevenir els suïcidi

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

Cercador |

recerca
cargando

| Emissió en Directe |


més contingut relacionat

Els cossiers i la dama donen el sus a les Fires i Festes de Manacor

Feia dos anys que no podien sortir a ballar pels carrers del municipi amb normalitat

Un centenar d’agents reforçaran el dispositiu policial d’estiu a Palma

L'objectiu principal és aturar tot el turisme d'excessos i garantir la seguretat ciutadana

Formació Professional per reduir l’abandonament prematur d’estudis

L'any 2015 la taxa d'abandonament era del 26% i el 2022 és del 15%

Balears habilitarà el primer centre de crisi per a víctimes de violència sexual

El centre facilitarà atenció psicològica, jurídica i social per a víctimes de violència sexual, familiars i persones de l'entorn, i...