X

“Una setmana sí i l’altra també m’arriben ofertes de feina i no d’un sol treballador, hi ha hotels que me’n demanen 12”

Baixa el número d'alumnes dels cicles formatius elementals i mitjans per abastir unes empreses turístiques i una societat sense les condicions per fidelitzar els treballadors 

03/05/2023

“Una setmana sí i l’altra també m’arriben ofertes de feina i no d’un sol treballador, hi ha hotels que me’n demanen 12”

Imatge d'arxiu.

14

L’inici de la temporada turística ha confirmat que la manca de treballadors en el sector de l’hoteleria no era un problema passatger. Com l’estiu passat, enguany els hotelers i restauradors ja han començat a tenir dificultats per trobar empleats.

“Una setmana sí i una altra també m’arriben ofertes de feina, i no és la demanda d’un sol treballador, hi ha hotels que en demanen 10 o 12. O que si tenim alumnes en pràctiques, i jo els he de dir que ja no en tenc més”, explica el professor de cuina i pastisseria de l’Institut Guillem Colom Casasnovas de Sóller, Juan Antonio Fernández, per mostrar que els centres formatius no poden donar resposta als empresaris.

Una de les causes de la falta de personal és la davallada des de fa uns anys dels alumnes que cursen els cicles elementals i mitjans a l’Escola d’Hoteleria de la UIB. Es tracta dels estudis que habiliten per les operacions bàsiques de cuina i restauració, però també per l’àmbit de la gestió d’allotjaments, per exercir de recepcionistes i equivalents. “La demanda s’està redirigint a llocs de feina de categoria superior”, exposa la directora, Mariona Tugores, en declaracions al programa ‘Entre avui i demà’ d’IB3 Ràdio que ha dedicat bona part de l’espai d’aquest dimarts a parlar del problema de disponibilitat de personal.

Altres factors que hi influeixen són els salaris baixos i un preu de l’habitatge desorbitat. També la falta de conservació de plantilles d’una temporada a l’altra. “La situació ha canviat radicalment de la pandèmia ençà, però abans els empresaris, en general, no volien fidelitzar els seus empleats”, explica el responsable de Turisme d’UGT, José Relucio, que, a tall d’exemple, exposa que mai no ha existit un complement salarial d’antiguitat.

La pandèmia com a punt d’inflexió

“Tampoc tradicionalment el turístic no ha estat un sector que hagi posat en valor la formació i la qualificació dels seus treballadors”, incideix el director del centre de Formació Professional Juníper Serra de Palma, Manel Aragonès, que situa aquí l’origen de la migració de personal cap a altres sectors “cercant millors condicions” després de la pandèmia. “Abans la gent feia feina en qualsevol condició i ara se cerca la conciliació, etc. I no totes les empreses s’hi han sabut adaptar”, afegeix Aragonès.

Ho refuta Fernández del Guillem Casasnovas solleric: “A mi mai no m’han demanat el títol de cuiner, que el tenc. Pots fer feina de cuiner i de cambrer sense tenir títol de res”. I conclou que la problemàtica actual obeeix a una confluència de factors en què “les vacants a les plantilles les han ocupades treballadors no qualificats”.

L’hosteleria no és una prioritat per universitaris de temporada

Entre aquests, perquè l’hosteleria només és un recurs temporal per guanyar doblers amb vistes a l’hivern, hi ha els estudiants universitaris. Però així i tot, no la turística no és una destinació laboral preferent. “El que paguen no està al nivell de les hores que has de posar i moure tu, per dos o tres mesos que podem tenir lliures, millor centrar-se en altres activitats que puguin generar més ingressos… Hi ha altres opcions millors”, diu l’estudiant de la UIB, Marc Dragomir. Una altra universitària, Ingrid Arana, que ara treballa en una agència d’imatge explica que no repetiria enguany l’experiència de la temporada passada de fer feina al sector hostaler però que, en canvi, si ho faria quant a la d’hostessa de terra que també ha desenvolupat.

Notícies relacionades >

03/05/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT