X

Vox va destinar 140.000 euros a una productora afí a Jorge Campos entre 2021 i 2022

Davant unes presumptes acusacions de Patricia de las Heras, el Grup Parlamentari, ara liderat per Idoia Ribas, va destinar més de 130.000 euros al partit Actúa-Baleares els anys 2019 i 2020, segons els informes de comptabilitat

01/02/2024

Vox va destinar 140.000 euros a una productora afí a Jorge Campos entre 2021 i 2022

Jorge Campo i Patricia de las Heras sortint del Parlament el passat juliol del 2023 quan s'estava negociant l'acord de Govern per fer presidenta a Prohens./ ISAAC BUJ

El Grup Parlamentari Vox va destinar més de 130.000 euros al partit Actúa-Baleares durant els anys 2019 i 2020. Així es desprèn dels informes de comptabilitat dels grups parlamentaris registrats a la Cambra. El Grup Parlamentari d’extrema dreta, liderat ara per Idoia Ribas, assegura que entre el 2019 fins el 2022 va rebre uns ingressos públics totals de 341.836 euros. Va ser l’any 2019 quan va entrar per primera vegada al Parlament el partit Vox-Actúa Baleares encapçalat per Jorge Campos després d’obtenir tres diputats en les eleccions que es van celebrar el 26 de maig.

No obstant, després d’esclatar la pandèmia, entre els anys 2021 i 2022, el grup va deixar d’aportar a Actúa Baleares ja que la formació es va dissoldre per a integrar-se dins de Vox. Per aquest motiu, va començar a destinar-se doblers al partit Vox España: entre el 2021 i 2022 el partit d’Abascal va rebre 30.925 euros del Grup Parlamentari Vox de la cambra balear. Però aleshores, la formació parlamentària també va destinar durant aquells mateixos anys un total de 140.102 euros a l’empresa Producciones Audiovisuales Galata S.L..

Així es transcendeix de les memòries econòmiques presentades pel Grup Parlamentari Vox al Parlament dels diferents exercicis econòmics publicades fins ara. En tots els informes, la formació política reconeix que no tenen cap treballador dedicat a l’administració economico-financera i que, per això, els comptes no han estat auditats per cap auditor.

Aquesta setmana, davant la crisi oberta dins de Vox, la presidenta del partit a Balears, Patrícia de las Heras, suposadament hauria acusat l’expresident i actual diputat al Congrés, Jorge Campos, de presumptes beneficis econòmics personals a costa del partit i també d’unes suposades gravacions de converses amb Santiago Abascal, president nacional de Vox. La crisi en el partit va botar pels aires aquest dilluns quan cinc diputats, entre els quals la portaveu parlamentària Idoia Ribas i el diputat Sergio Rodríguez, van expulsar els seus companys De las Heras i el president del Parlament, Gabriel Le Senne, del Grup Parlamentari per “circumstàncies internes”. Això ha provocat una crisi institucional perquè Le Senne hauria de ser cessat del seu càrrec, però aquesta decisió s’allarga a l’espera de dos informes jurídics dels lletrats de la cambra davant una situació insòlita.

La jerarquia de Vox

Jorge Campos arriba a la política balear el febrer de 2018 al capdavant d’Actúa-Baleares. Partit que va ser absorbit el 2019 per la marca Vox. Canvi de sigles, però no de líder. Jorge Campos continua presidint la formació i aprofita el canvi de nom per reorganitzar la directiva del partit. Deixa fora de la direcció noms tan representatius com Antonio Salvà o Malena Contestí, en aquell moment diputada al Congrés.

Com a candidat per Vox Balears, Campos aconsegueix entrar al Parlament de les Illes Balears amb tres escons després de les eleccions autonòmiques de 2019. A més, serà el portaveu parlamentari amb Sergio Rodríguez com a mà dreta.

Un enfrontament públic amb la directiva de Vox Palma, encapçalada per Fulgencio Coll, provoca les primeres desavinences de Campos amb la direcció nacional. De fet, va estar a poc de no encapçalar la llista als comicis de 2023. El seu nom com a candidat per ocupar el Consolat va ser confirmat al darrer moment, mentre Coll assumia la candidatura a la batlia de Palma. És en aquest moment que Campos abandona la direcció de Vox, i cedeix la presidència a Patricia de las Heras. Vox obté 8 diputats al Parlament a les eleccions de maig de 2023. Però Campos renuncia a la seva acta per ser candidat al Congrés dels Diputats. El càrrec de portaveu al Parlament passa, en aquell moment, a Idoia Ribas, i Gabriel Le Senne és nomenat president de la Cambra.

Les votacions al sostre de despesa provoquen la primera crisi al grup parlamentari. Xisco Cardona abandona el grup i passa a ser diputat no adscrit. Poc després, al mes de novembre, Sergio Rodríguez deixa la secretaria general de Vox Balears després de 7 anys. Un càrrec que actualment ostenta Toni Gili. Ara per ara, Vox Balears te una directiva, enfrontada amb un grup parlamentari, format per cinc diputats que ja han estat suspesos provisionalment de militància i que, per tant, no formen part del partit.

Notícies relacionades >

01/02/2024

Comentaris:

(*) Camps obligatoris