X

Crisi a Vox: Le Senne es manté com a president del Parlament a l’espera de dos informes jurídics: “És una petita batalla guanyada, però en queda molta”

Perquè aquesta possibilitat prosperi, Le Senne necessita el suport almanco de dos dels membres de la mesa, ja siguin els dos representants del PSOE o els altres dos del PP

31/01/2024

Crisi a Vox: Le Senne es manté com a president del Parlament a l’espera de dos informes jurídics: “És una petita batalla guanyada, però en queda molta”

Gabriel Le Senne aquest dilluns presidint la mesa del Parlament. / CATI CLADERA - EFE

La mesa del Parlament ha encarregat dos informes per a aclarir si el president de la Cambra, Gabriel Le Senne, ha de deixar el càrrec després que cinc diputats revoltats del seu propi partit l’han expulsat del grup parlamentari. Així ho ha decidit la Mesa amb els 5 vots dels seus membres: el propi Le Senne, dos del PP i dos més del PSIB-PSOE. D’aquesta manera, Le Senne, seguint instruccions de la direcció del partit d’Abascal, ha iniciat una batalla jurídica que li permetrà continuar sent president fins que els serveis jurídics es pronunciïn sobre la seva situació: “És una petita batalla guanyada, però en queda molta”, ha dit el president als mitjans.

El primer informe analitzarà la legalitat de la seva expulsió per part dels seus companys revoltats i el segon sobre quins grups polítics podrien proposar un nou candidat per a substituir-lo. Dos informes que el mateix Le Senne no ha volgut concretar quan es publicaran els resultats.

Un altre assumpte que ha destacat Le Senne és la sol·licitud que ha presentat el Grup Parlamentari de Més per Mallorca per modificar el reglament de la Cambra per evitar el transfuguisme. Segons l’escrit, el que es vol és afegir un apartat c al punt 1 de l’article 27 en què tindran la condició de no adscrits durant tota la legislatura els diputats que “abandonin la formació política que va presentar la candidatura per la qual van concórrer a les eleccions, o en siguin expulsats. En qualsevol cas, la mesa del Parlament es pot adreçar al representant legal de la formació política que va presentar la corresponent candidatura a l’efecte que notifiqui l’acreditació de les circumstàncies assenyalades”. Per a Le Senne, aquesta reforma podria ser aprovada de manera urgent i entrar en vigor després de ser aprovada per la Cambra, tal com demana l’escrit de Més per Mallorca, i creu que “beneficia a la democràcia i a tots els partits perquè en donin suport perquè té a veure sobre l’antitransfuguisme, que és una cosa en la qual hi ha un consens general”.

➡ Llegeix aquí l’escrit de reforma del reglament del Parlament presentat per Més per Mallorca

Un dels diputats díscols de Vox, Agustí Buades, acusa Le Senne i De las Heras d’obstaculitzar la feina que han fet els cinc diputats crítics amb la direcció del partit a Madrid. Buades ha insistit que no vol que la direcció de Vox l’expulsi. En declaracions al programa ‘Al dia’ d’IB3 Ràdio, ha assegurat que tan ell com Idoia Ribas, Sergio Rodríguez i els altres tres diputats han actuat amb coherència i han treballat molt per aprovar els pressupostos de la comunitat amb el PP. Buades lamenta, però, les dificultats que han trobat per part de la direcció del partit a les Illes a l’hora de fer aquesta tasca.

Mentrestant, la direcció de Vox a les Balears adverteix al PP que si pacta amb els diputats trànsfugues, és a dir, amb el grup liderat per Idoia Ribas, hi haurà conseqüències. La cúpula regional del partit d’extrema dreta, fidel a Madrid, reclama a la presidenta del Govern, Marga Prohens, amb qui tenen signat l’acord d’investidura, que pacti amb la presidenta que consideren legítima del partit, Patricia de las Heras, i amb el president del Parlament, Gabriel Le Senne.

I tot això quan el Comitè de Garanties del partit d’Abascal ja tramita l’expulsió dels cinc diputats revoltats. Així ho ha assegurat Le Senne, membre del Comitè Executiu Provincial, qui ha advertit que si el PP pacta amb el grup de Ribas hi hauria d’haver conseqüències.

A la reunió que Vox convocà ahir dimarts d’urgència, a la seva seu a Palma, la cúpula volgué explicar a coordinadors i regidors del partit quina és la situació. Alguns representants municipals en sortiren insatisfets, com va explicar als micròfons d’IB3 Notícies Andrea Busquets, regidora de Vox a Esporles, el partit està romput, segons el seu parer.

Notícies relacionades >

31/01/2024

Comentaris:

(*) Camps obligatoris