En una entrevista per a IB3 Notícies, el coordinador assegura que l'alt nombre contagis de la nova variant òmicron encara no es reflecteix en les taxes d'hospitalització i que estan a l'aguait per veure com evoluciona la situació
Xavier Mesquida és el coordinador Covid de l’hospital de Manacor. En una entrevista per a IB3 Notícies, assegura que l’alt nombre contagis de la nova variant òmicron encara no es reflecteix en les taxes d’hospitalització i que estan a l’aguait per veure com evoluciona la situació durant les pròximes setmanes.
Continuen augmentant els contagis de Covid, però es manté la pressió hospitalària. Quina seria l’explicació?
L’única explicació que hi ha en aquests moments és que aquesta nova variant és menys patògena i provoca menys patologia greu que la variant delta. L’explosió brutal de casos que tenim avui dia ja és conseqüència d’òmicron, una soca que està demostrant manco patogenicitat. Això està desplaçant la variant delta, que està de baixada, per tant, aquests ingressos relacionats amb Delta pareix que estan començant a baixar. La gran incògnita és saber quin serà l’impacte d’Òmicron a l’àmbit hospitalari, que és el gran dubte que tenim. No podem dir que això ja s’ha acabat i que amb Òmicron la situació anirà de baixada, perquè en nombres absoluts, la gran quantitat de casos que hi ha provocarà ingressos d’Omicron, encara que potser en percentatge seran menys. Ara estam en un impàs.
En quines dades ens hem de fixar ara, amb la taxa d’incidència o amb les hospitalitzacions?
La taxa d’incidència ara mateix fa pànic perquè és brutal. Són xifres que eren inimaginables. Si només miram aquestes xifres, ens hauríem de confinar tots a ca nostra. Per això, ara és molt important veure com impactarà això a l’hospital i el percentatge d’ingressos relacionats amb Òmicron. Aquesta setmana i la següent seran essencials. Les dades de pressió hospitalària són rellevants per entendre la realitat i saber si podem estar tranquils o si tenim un problema.
La pressió hospitalària resisteix el tsunami de casos
De cara a la tornada a les escoles, quines mesures haurien de tenir en compte tant els alumnes com els professors?
Si tots feim una vida normal, és evident que les escoles han de poder obrir. Crec que són un entorn segur. A les aules, els alumnes estan segurs perquè mantenen una distància. Però probablement les mascaretes quirúrgiques s’estan quedant curtes per protegir-mos davant l’elevadíssima transmissió d’Òmicron. Em pareixeria molt raonable que utilitzassin mascaretes FP2 a les aules, igual que nosaltres estam fent a l’hospital, que sempre les usam quan estam en contacte amb la gent. Seria un punt més de protecció.
ÚLTIMES DADES DE COVID A LES BALEARS:
Segons les darreres xifres d’avui, s’han notificat 4.286 proves positives i una nova defunció. La taxa de positivitat continua avui en el 24%. En el cas de les UCIS, hi ha 77 llits ocupats per pacients COVID, 4 més que ahir. L’ocupació de les UCIS és d’un 22,58%, el que suposa un risc alt. A planta hi ha ingressades per covid, 284 persones, dues més que ahir.
Atenció Primària atén quatre vegades més pacients per Covid que l’any passat
El jove jugador de Palma s'entrena i juga a Mèxic des de l'estiu