ZOOM
Aquest dimarts, ‘Malalties rares, enemic desconegut’

Dimarts a les 22.40

23/01/2018 22.40

El programa Zoom enceta l’any amb un canvi d’horari, a partir d’ara el podreu seguir cada dimarts a les 22.40 hores.

El primer reportatge del 2018 duu per títol ‘Malalties rares, enemic desconegut’. Darrere de cada malaltia rara hi ha una persona excepcional. Capaç de superar tots els reptes que comporta el fet de patir una patologia poc freqüent, de fer front a enemics desconeguts.

Actualment s’estima que entre un 6 i un 8 per cent de la població pateix una malaltia rara. Si es tradueix en dades humanes, uns 3 milions de persones a tot Espanya i unes 70 mil a les Balears. El programa s’endinsa en el dia a dia de tres casos ben diferents, com ho són aquests tipus de dolences.

En Lluís, un nin de 9 anys de Palma, pateix la malaltia de Charcot-Marie-Tooth, que afecta els nervis que estan fora del cervell i la medul·la espinal. N’hi ha més de 90 tipus que depenen de la mutació genètica. El tipus 2K que ell pateix només el tenen tres famílies a tot Espanya.

Gairebé un 80% d’aquestes patologies són genètiques, però el cas d’en Pau és especial, és una ‘mutació de novo’. Als 4 anys li varen detectar la malaltia de Duchenne i als 12 ja anava en cadira de rodes. Ara té 19 anys i l’evolució de la malaltia ha fet que necessiti una cadira de rodes nova, i molt cara. El corredor de muntanya solleric Tòfol Castanyer ha fet possible el miracle amb un projecte solidari.

Hi ha una malaltia rara que a Mallorca no ho és. De fet, l’illa és considerada el cinquè focus mundial d’Andrade, una malaltia hereditària que afecta el fetge i que apareix en edat adulta. A Miquel el va afectar als 37 anys i ho pot contar gràcies que es va cremar una cama i no va sentir gens de mal.

Zoom s’emet cada dimarts a les 22.40 h a IB3 Televisió. En trobareu més informació al compte de Twitter @IB3 amb l’etiqueta #ZoomIB3 i al Facebook IB3org.

A la web IB3.org podeu seguir aquest espai en directe i també el podreu veure al servei “A la carta”.