ZOOM
‘Shootball’, el cas de pederastia del col·legi dels Maristes de Barcelona

Dimarts a les 22h

Un pederasta confessa a càmera seus actes i s’agenolla per demanar perdó a les seves víctimes. És una de les imatges més potents d’aquest estremidor documental sobre Joaquín Benítez, que va abusar d’una vintena d’alumnes del col·legi dels Maristes de Sants-Les Corts a Barcelona.

Manuel Barbero, pare d’una víctima d’abús sexual, i Joaquín Benítez, el pederasta que va abusar del seu fill i de vint nens més, són els personatges principals d’aquest documental.

Més enllà del que va sortir als mitjans de comunicació, Fèlix Colomer, director del film, es converteix en un personatge més en esdevenir l’investigador d’aquesta trama i aconseguir, per primera vegada, una confessió davant de càmera del mateix Joaquín Benítez, que actualment està en llibertat provisional pendent de judici.
Colomer segueix els fils que van teixint un entramat d’abusos a menors silenciats durant anys i d’interrogants al respecte.
El títol “Shootball” fa referència a l’esport que va inventar Joaquín Benítez, que es coneixia popularment com “el joc de matar”. En va crear un reglament amb fotografies i exercia d’àrbitre quan els alumnes hi jugaven. El documental en mostra imatges inèdites. A més, el títol també juga amb el doble sentit de la paraula anglesa “shoot”, que significa “disparar”, en relació amb els abusos sexuals que cometia.
Aquest documental ha obtingut diferents premis i mencions especials com el Premi de la Crítica i Menció Especial del Jurat, FIC-CAT, Festival Internacional de Cinema en Català Costa Daurada, 2018