X

Agama renuncia a pagar manco per litre de llet però en redueix la demanda, segons Agricultura

El preu de compra al productor és 16 cèntims més car que fa un any però en dos anys se n'ha reduït l'11 % la demanda per part de les grans centrals de compra

04/05/2023

Agama renuncia a pagar manco per litre de llet però en redueix la demanda, segons Agricultura

La vaquera Coloma Mascaró amb una de les seves vaques de Son Suau, a Manacor

12

“Hem de tornar a renovar el contracte i no tenim res tancat. Hem d’intentar tornar a negociar un poc amb AGAMA (grup Damm), que vol que baixem un poc la producció, però referent al preu no tenim res tancat”, diu el titular de la vaqueria Son Suau de Manacor i secretari general de la Unió de Petits Agricultors, Baltasar Martí, en relació a la llet que produeixen les seves vaques.

“La informació que m’arriba des d’AGAMA és que després de la reunió de la setmana passada i els missatges llençats des d’Agricultura i Indústria, s’ha apostat per mantenir el preu, això sí, contenint un poc la producció de llet”, ratifica el director general d’Agricultura del Govern, Fernando Fernández. Tanmateix, considera que amb els costos de producció “encara molt elevats” i la caiguda de la producció i minva de producte al mercat a les portes de la temporada turística “no hi ha raons objectives per una baixada del preu de la llet”.

Les vaques de Son Suau, a Manacor

El preu de venda lacti ja ha baixat a Menorca. “El cost ha quedat disparat en contrast amb el de venda, que no ha pujat com toca; ho va fer un poc al principi però ara ja torna a davallar”, diu Catalina Pons, presidenta de FAGME, la Federació d’Agricultors i Ramaders de Menorca. “El de més amunt vol obtenir més benefici a costa del productor, que es queda sense marge per tenir-ne, tant amb la llet com amb la carn de vedella”, afegeix la ramadera, que a l’illa menorquina té Coinga com a gran central de compra. “No podem intervenir en la negociació dels contractes i els preus entre els agents econòmics, però sí que podem fer una cridada d’atenció per a la responsabilitat i el compromís de totes les parts i al compliment de la llei de cadena alimentària, que vigilarem”, conclou Fernández.

16 cèntims més per litre de llet però 16 tones comprades manco

Els ramaders de les Balears reben, de mitjana, uns 52 cèntims per litre de llet, per damunt dels 36 que es pagaven fa un any. La producció de llet va a la baixa a les Illes: l’11% de reducció en els darrers dos anys. Si el 2021 se’n varen produir 62 milions de litres, l’any passat la producció va davallar fins els 56 milions.

Notícies relacionades >

04/05/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT