X

El coronavirus: més contagiós, però menys mortal

Ho analitzam amb el cap de Virologia de Son Espases, Jordi Reina, que explica que el contagi de la patologia és molt ràpid però té poca mortalitat

01/02/2020

El coronavirus: més contagiós, però menys mortal

Fins al moment han mort 259 persones i més d’11 mil persones estan infectades del coronavirus arreu del món. Diferents països fronterers o propers a la Xina, com Rússia, el Japó i d’altres, estan denegant entrada a tots aquells els que venen d’allà.

Analitzam amb el cap de Virologia de Son Espases, Jordi Reina, les particularitats d’aquesta nova patologia per a l’ésser humà, que té el seu origen en una ratapinyada i del que se’n detectà un primer contacte ara fa un mes.

Si el comparam amb altres virus anteriors, la transmissió del coronavirus és molt ràpida. “En pràcticament un mes ja hi ha casi 10.000 casos comunicats que estan infectats. El SARS (Síndrome Respiratòria Aguda Greu) va arribar a 8.000 persones en tres mesos”, explica Jordi Reina, cap de Virologia de Son Espases.

L’avantatge d’aquest virus és que té poca mortalitat. Mentre que el SARS en registrava entre un 10 i un 12%, el coronavirus va començar amb un 5% i ara està amb un 2% està a la baixa. Això significa que el virus està canviant. “El virus, inicialment, al trobar-se un ésser humà al qual no coneixia, perquè mai no havia infectat a un ésser humà, doncs es produeix una lluita entre el virus i el cos”, explica Reina, “i moltes vegades al principi guanya més el virus i acaba matant aquella persona. Però al virus, com que és intel·ligent, no li interessa matar a ningú, perquè si mor aquella persona també mor ell. Llavors què fa? Va modulant aquesta virulència, es va adaptant molt més a l’espècie humana, consegueix transmetre’s més fàcilment a canvi d’una menor mortalitat”.

Així que el que es preveu és que el coronavirus, a partir d’ara, sigui menys mortal, es difondrà més fàcilment i tendrem més casos, però més lleugers, un fet que Jordi Reina considera “bo” perquè “dona una esperança”.

La Xina ha volgut demostrar que té una capacitat tecnòlògica i cièntífica per abordar un tema com aquest i ho estan demostrant.

Quin temps podria durar la propagació del virus? Doncs entre dues, tres i quatre setmanes de pujada i llavors començarien a davallar els casos. “Això a la Xina, una altra cosa és allò que pugui passar en els països on hi ha casos aïllats”, explica el cap de Virologia de Son Espases.

Ara per ara, es descarta que pugui arribar a les Balears.


Què és el coronavirus i com evitar-ho
L’OMS declara l’estat d’emergència internacional a causa del coronavirus

01/02/2020

Comentaris:

(*) Camps obligatoris