X

Arranca Fitur amb totes les expectatives posades en el turisme nacional

Aquest dimecres, Francina Armengol i el conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball, Iago Negueruela, faran un recorregut per l'estand de Balears i visitaran diferents empreses i altres expositors de diferents ajuntaments

19/01/2022

Arranca Fitur amb totes les expectatives posades en el turisme nacional

Estand de les Illes Balears a FITUR (Madrid)

Aquest dimecres s’ha inaugura la 42ª edició de la fira de turisme més important del sector, Fitur, en què autoritats i empresaris turístics s’han trobat per parlar de projectes i expectatives de cara a la temporada vinent, que se centra enguany a consolidar el turisme nacional.

La llei del turisme que va presentar aquest dilluns la presidenta del Govern, Francina Armengol, també és un dels punts claus, ja que planteja un canvi de model on la circularitat i el retorn de les empreses a la societat, en un vessant sostenible, en seran peces claus. La norma, que encara ha de ser aprovada pel Parlament, també inclou mesures encarades a millorar la salut dels treballadors del sector, entre ells, les cambreres de pisos, com la implantació de llits elevables per evitar malalties professionals.

Aquest dimecres, Francina Armengol i el conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball, Iago Negueruela, han fet un recorregut per l’estand de Balears i han visitat diferents empreses i altres expositors de diferents ajuntaments. L’ha acompanyat també la directora general de Turisme, Rosana Morillo.

La presidenta Armengol i el conseller Negueruela han aprofitat el primer dia de FITUR per explicar  les estratègies del turisme del futur, a l’àgora de l’estand de Balears i han rebut després la visita de la ministra d’Indústria, Comerç i Turisme, Reyes Maroto. Està previst també que aquest migdia, la presidenta del Govern i el president de Baleària, Adolfo Utor, presentin el nou ferri elèctric Eivissa-Formentera, a l’estand de Baleària.

FRANCINA ARMENGOL: “VOLEM SER EL PRIMER DESTÍ CIRCULAR DEL MÓN” 

Francina Armengol ha dit que “anam cap a la plena recuperació del turisme nacional que és l’objectiu compartit de les nostres institucions”. La presidenta ha fet referència a la pandèmia i ha assegurat que Balears “ha fet les coses bé” perquè sector públic i privat han treballat conjuntament. Armengol ha parlat de la desescalada lenta que es va proposar per sortejar les dificultats de la Covid i fer possible la temporada i ha dit que a la temporada anterior, les xifres d’ocupació en el sector turístic es varen igual a les de 2019.

El focus enguany és consolidar el turisme nacional i, en aquest sentit, Armengol ha dit que hi ha molta feina feta, ja que “les Illes varen recuperar el 90% del turisme nacional de 2019 i les previsions per a aquesta temporada són molt positives”.

Armengol també ha assegurat que el Govern balear ha fet feina amb tots els representants del sector (empresaris, treballadors i sindicats) per dur endavant la llei del turisme que està ara damunt la taula. “Volem ser el primer destí circular del món” i per això es vol posar en marxa un pla de circularitat per a cada empresa, per garantir l’eficiència energètica i de l’aigua i perquè “el millor residu és el que no es genera”.

Armengol també ha explicat que el finançament per implantar les millores als diferents establiments turístics i garantir la circularitat, vendrà tant de fons privats com públics, entre ells 55 milions d’euros provinents dels fons europeus.

El conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball, Iago Negueruela, també s’ha referit a les bones dades de la temporada anterior a Balears i ha dit que la comunitat s’ha convertit en el principal destí del turisme nacional en l’àmbit espanyol. L’objectiu és continuar sent el principal referent de l’àrea Mediterrània, presentant les Illes com un destí turístic en transformació, adaptat als temps  i l’Agenda 20/30 i sobretot, segur. “La recuperació es consolida”, ha declarat el conseller.

Quant als treballadors del sector turístic, Negueruela ha dit que el Govern balear treballa per garantir els seus drets i ha assegurat que “a les Illes no s’externalitzen serveis”.

Sobre les crítiques dels hotelers que han expressat que no coneixen encara la lletra petita de la nova llei de turisme, el conseller Negueruela ha dit que l’important és que tothom està d’acord amb aquestes noves mesures. “Ara queda una part final, lògica, de diàleg i ara haurem d’arribar a un consens”, ha declarat.

A més a més, tal com ha indicat Negueruela, el turista nacional que arriba ara a les Illes Balears és més rendible que abans de la pandèmia. “Gasta més durant la seva estada en destí, la qual cosa implica que amb menys turistes es pot aconseguir la mateixa o fins i tot una major rendibilitat”, ha conclòs el conseller.

Precisament per a impulsar el mercat nacional i la connectivitat aèria amb les illes, durant els dies que dura FITUR estan previstes diverses reunions de treball de la delegació balear amb companyies aèries com Vueling, United Airlines o Ryanair, amb l’objectiu de conèixer de primera mà les previsions i operatives d’aquestes companyies de cara a la pròxima temporada.

Demà, els consells insulars de Mallorca, Menorca, Eivissa i Formentera duran a terme la presentació “Novetats turístiques de les Illes Balears el 2022”.

“L’ECONOMIA ES MOU QUAN EL TURISME ES MOU”

La ministra d’Indústria, Comerç i Turisme, Reyes Maroto, ha parlat a Fitur de l’aposta d’Espanya per a la modernització en el sector turístic. “Estar avui aquí és una manera de mostrar al món que es pot viatjar, que es pot fer amb seguretat i que a Espanya, amb els índex de vacunació tan elevats que tenim. Podem traslladar que l’economia es mou quan el turisme és mou”, ha declarat. La ministra també ha explicat que hi ha en marxa el Pla de Recuperació i Modernització, dotat amb 3.400 milions d’euros, que té com objectiu la recuperació del turisme a Espanya.

L’ESTAND DE BALEARS: 

L’estand de Balears d’enguany és una adaptació de l’utilitzat a la passada edició de la fira i va ser mereixedor del premi a millor estand a la categoria de Comunitats Autònomes, així com del premi a l’estand més sostenible. L’espai, inspirat en el Mediterrani, està plenament adaptat a tots els protocols de seguretat de la COVID-19.

A l’estand de Balears també hi estaran presents amb un taulell propi els Consells Insulars de Mallorca, Menorca, Eivissa i Formentera, així com diferents ajuntaments de les illes i co-expositors privats (Grup EulenIberostar Hotels&ResortsInetum, Roig Drive Mallorca i Pur Group Europe). 

LES CLAUS DE FITUR: 

La Fira Internacional de Turisme (Fitur) 2022, que se celebra des d’aquest dimecres 19 fins al diumenge 23 de gener en Ifema Madrid, defensarà la convivència del turisme amb la pandèmia en la seva 42 edició, segons han destacat els seus organitzadors. La fira reuneix en total a 6.933 participants amb presència de totes les comunitats autònomes, d’empreses i destins de 107 països, 70 d’ells amb representació oficial internacional, encapçalats per República Dominicana, que enguany participa com a País Soci Fitur 2022.

La ministra d’Indústria, Comerç i Turisme ha presentat les estratègies per consolidar la recuperació turística i els projectes i programes innovadors que el Ministeri està desenvolupant per avançar en un nou model “més digital, sostenible, de qualitat i assegurança”.

Per a Maroto, Espanya s’ha mantingut en una posició de lideratge internacional malgrat la crisi provocada per la pandèmia. “Durant aquests mesos hem reforçat els instruments de suport al sector alhora que treballàvem en els projectes i estratègies que ens permetran transformar el nostre model i desenvolupar tot el potencial turístic del nostre país”, assegura.

La titular de Turisme destaca que “Espanya afronta 2022 amb una base sòlida sobre la qual assentar la recuperació turística” i apunta al fet que cal aprofitar totes les oportunitats que ofereix el Pla de Recuperació per posar en marxa una “transformació històrica” del model turístic.

Per garantir la celebració de Fitur, Ifema Madrid ha reforçat els controls sanitaris i ha extremat totes les mesures de seguretat, per la qual cosa en aquesta edició s’exigirà a tots els participants que presentin almanco un dels següents requisits: Certificat Covid Digital de la UE, QR Spain Travel Health i test negatiu PCR o d’antígens realitzat en les 24 hores anteriors al seu primer accés a Fitur.

A més, Fitur 2022 dona continuïtat a la fórmula híbrida que complementa la participació presencial de destins i empreses amb una plataforma digital, per la qual cosa FiturLIVEconnect estarà operativa fins al 4 de febrer.

Com a novetat hi ha enguany el projecte HELIXA Experience Center, que ofereix com a primícia als seus visitants la creació en temps real del seu avatar personalitzat hiperrealista 3D amb el qual podrà interactuar en plataformes digitals i en el metaverso.


Les claus de Fitur: consolidar el turisme nacional amb un canvi de model
Eivissa s’enfoca a atreure més turisme espanyol a la fira Fitur
El Camí de Cavalls, la cultura Talaiòtica i la gastronomia definieixen la campanya de promoció de Menorca a FITUR

19/01/2022

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT