X

El Govern estudia tancar l’accés a rutes senderistes de la Tramuntana per “risc de despreniments”

El dispositiu d'Emergències ja ha iniciat el procés de desescalada i començarà a abaixar els nivells d'alertes. En aquest sentit, s'ha decidit prescindir de l'ajuda de l'UME i, per tant, abandonarà l'illa en les pròximes hores

03/03/2023

El Govern estudia tancar l’accés a rutes senderistes de la Tramuntana per “risc de despreniments”

El Govern realitzarà inspeccions a rutes senderistes de la serra de Tramuntana per comprovar si hi ha despreniments en les vies i valorar la restricció d’accés en aquestes rutes. Segons ha explicat el director del Centre 112, Vicente Soria, el dispositiu d’Emergències ja ha iniciat el procés de desescalada i començarà a abaixar els nivells d’alertes. En aquest sentit, el Comitè Tècnic del METEOBAL i INUNBAL, reunit aquest divendres al matí, ja ha decidit prescindir de l’ajuda de la Unitat Militar d’Emergències per la qual cosa aquests efectius militars abandonaran l’illa en les pròximes hores.


La bellesa catastròfica de la neu

Abans de la reunió, Soria ja havia afirmat als micròfons de l’Informatiu Matí d’IB3 Ràdio sobre l’alerta a les vies senderistes de la Serra: “Hi ha un parell de zones on es preveu l’afluència de gent i hi pot haver risc de despreniments de roques i caiguda de pedres, observarem primer com estan aquestes rutes i en funció del que observem decidirem el què, si es tanquen o no, si s’hi restringeix l’accés o no”, ha explicat Soria.

A partir d’avui es començaran a desmobilitzar els equips de rescat, entre els quals la Unitat Militar d’Emergències (UME) desplaçada a Mallorca, ja que ahir horabaixa es varen produir les darreres evacuacions previstes: dos adults i dos menors a Cala Tuent i sa Calobra, tots en bon estat de salut. En concret, les persones aïllades a Cala Tuent, unes 10 persones, han descartat ser evacuades per aire i per això s’està valorant la seva evacuació mitjançat barques.

A poc a poc van reobrint carreteres que eren fins ara impracticables. És el cas de les que connecten Orient amb Alaró i Randa amb Cura. Les vies que encara continuen tallades per neu, inundació o caiguda d’arbres són:

– De Bunyola a Orient i de Bunyola a Sóller
– De Pollença a Lluc, de Caimari a Lluc i de Lluc a Fornalutx
– De sa Pobla a la Platja de Muro
– La carretera de Formentor
– La de Felanitx al Santuari de Sant Salvador
– També es manté el desviament del trànsit entre s’Esgleieta i Palmanyola. La circulació és ara per la urbanització Sa Font Seca

Tota la informació actualitzada es pot consultar al visor de carreteres del web del Consell de Mallorca.

A tot això, encara hi ha 500 persones sense subministrament elèctric. Les zones afectades són Orient, Lluc, Alfàbia, sa Calobra, Formentor i Cala Tuent, on Endesa explica que és gairebé impossible accedir. La dificultat per resoldre algunes de les avaries es troba en la caiguda d’arbres i l’acumulació de neu. Per això, l’IBANAT i Protecció Civil ajuda els operaris de la companyia elèctrica a accedir a les instal·lacions afectades.

Petició zona catastròfica

El Govern va anunciar ahir que demanarà a l’Estat que declari els punts més afectats pel temporal a la serra de Tramuntana com a zona catastròfica. És una reivindicació a la qual s’ha afegit la presidenta del PP balear, Marga Prohens. La llista d’indrets que enviarà el Govern a l’executiu central inclou els municipis de Felanitx, Artà i Santanyí.

Armengol va assegurar que encara és massa prest per fer un balanç de les destrosses. Un dels pobles més afectats ha estat Felanitx, que apareix a la llista que el Govern remetrà a Madrid.

Per la seva banda, la presidenta del Consell de Mallorca, Catalina Cladera, ha anunciat una línia d’ajuts.

Fins ara, els efectius d’emergències han actuat sobre 64 quilòmetres i han retirat més de 1.700 arbres tomats. Ara, la feina que queda per fer és de neteja de carreteres. El Govern insisteix: està totalment prohibit pujar a la Serra si no és estrictament necessari.

03/03/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris