X

L’anul·lació de la modificació de Costes beneficiarà especialment els concessionaris pendents d’una pròrroga

Els experts creuen que la propietat privada podrà reclamar, però adverteixen que la llei es pot tornar a modificar per ser més restrictiva

12/02/2024

Redacció

Amb l’anul·lació de la modificació de 2022 de la llei de Costes, torna a estar en vigor el reglament de 2014. Durant aquest any i mig, s’han denegat pròrrogues de concessions en domini públic maritimoterrestre.

Avel·lí Blasco, catedràtic de Dret Administratiu a la UIB, interpreta que els concessionaris ara tornen a tenir el dret a obtenir una pròrroga. Blasco considera que les que s’atorguin ara seran “immodificables a la pràctica”. Si ara s’amplien les concessions, fixades en un màxim de 75 anys i 30 per a quiosquets i restaurants, només es podrien revocar a través de l’expropiació forçosa amb la indemnització corresponent.

Els experts consideren que ara és un moment clau que podria beneficiar moltes de les propietats privades de la costa, inclosos establiments hotelers. Alejandro Auset, advocat expert en matèria de Costes del despatx Cuatrecasas, creu que “és probable que això desperti l’interès d’aquells propietaris afectats, per aconseguir que es resolguin els expedients conforme a la regulació”.

Amb l’anul·lació del Reial decret, les partions amb el domini públic maritimoterrestre queden com estaven, sense incloure-hi les dunes estabilitzades amb més d’un 75% de vegetació. Això beneficia propietaris de zones com sa Canova, a Artà, es Trenc i bona part de la costa de Formentera. Encara, però, no s’havien modificat.

Però això podria tornar a canviar si el Govern aprova una nova norma, igual o similar a l’anul·lada, que compleixi aquesta vegada amb els requisits procedimentals.

Notícies relacionades >

12/02/2024

Comentaris:

(*) Camps obligatoris