X

L’Audiència confirma que la propietat del monestir de Santa Elisabet de Palma és de les monges jerònimes

La sentència encara no és ferma i s'hi pot recórrer

15/05/2024

L’Audiència confirma que la propietat del monestir de Santa Elisabet de Palma és de les monges jerònimes

Imatge d'arxiu.

L’Audiència Provincial confirma que les monges jerònimes de clausura són les propietàries del monestir de Santa Elisabet de Palma. Així, s’ha desestimat el recurs presentat pel Bisbat de Mallorca contra la decisió del jutjat que va reconèixer les religioses com a propietàries de tres immobles.

El convent, més conegut com Sant Jeroni, a la barriada de la Calatrava, ocupa gairebé una illeta sencera entre el carrer de la Porta de Mar i la plaça de la Porta des Camp. Els immobles inclosos en la propietat del convent tenen una superfície de més de 6.400 metres quadrats. A part de l’església i el convent, també hi ha dos habitatges de gairebé 100 metres quadrats cadascun.

El jutjat va declarar que les monges tancades n’eren les propietàries perquè n’havien adquirit el domini mitjançant la possessió immemorial, de manera pública, pacífica i ininterrompuda. El Bisbat hi va recórrer en contra i va insistir que el convent li pertanyia en virtut d’una llei del 1860, segons la qual eren de la seva propietat els monestirs desamortitzats que encara no s’havien venut. A més, segons el Bisbat, les monges no tenien cap títol de propietat vigent. La justícia dona ara la raó a les religioses.

Tot i això, la sentència encara no és ferma i s’hi pot recórrer. Recordem que el litigi va començar quan les monges hagueren d’abandonar el convent per manca de vocacions. Va ser l’any 2014 quan la comunitat de monges tancades de Sant Jeroni de Palma abandonaren sa Calatrava i se n’anaren al convent de Sant Bartomeu d’Inca, on residia l’altra comunitat del mateix orde que hi ha a Mallorca. El convent quedà buit i representava un immoble històric molt golós, tenint en compte que en aquells anys es disparà l’oferta d’hotels boutique en edificis històrics a Palma. Les monges tancades de Sant Jeroni és un dels ordes més antics amb presència a Mallorca, perquè va ser al segle quinze que vengueren.

Notícies relacionades >

15/05/2024

Comentaris:

(*) Camps obligatoris